Yamaha W7 - przeróbka stacji dyskietek
Witam !!! Elmuz1 - czy udało Ci się zrobić z tą nieszczęsną stacją do W7 ?? Mnie już ręce opadają......Mam W5 i od kilku miesięcy jestem pozbawiony stacji dysków, z czego jestem zmuszony walczyć z PC. Poza tym nie potrafię odczytać swoich utworów w formacie all data z W5/W7. Nasz kochany Pan Tadeusz z ProMusica zwodzi mnie od 3 miesięcy........Nie mogę do niego pojechać, bo mieszkam zagranicą. Jestem oczywiście dość sprawny manualnie do wykonania samodzielnej przeróbki stacji PC - W5/W7 tylko potrzebuję rozpiski sygnałów a najlepiej schematu z krótkim opisem. Za wszelką pomoc odwdzięczę się stokrotnie.Jeśli ktoś w jakiś sposób potrafi mi pomóc: Info proszę na maila: drw8@o2.pl
Re: Yamaha W7 - przeróbka stacji dyskietek
...Witam !!! Elmuz1 - czy udało Ci się zrobić z tą nieszczęsną stacją do W7 ? Mnie już ręce opadają......Mam W5 i od kilku miesięcy jestem pozbawiony stacji dysków, z czego jestem zmuszony walczyć z PC. Poza tym nie potrafię odczytać swoich utworów w formacie all data z W5/W7. Nasz kochany Pan Tadeusz z ProMusica zwodzi mnie od 3 miesięcy........Nie mogę do niego pojechać, bo mieszkam zagranicą. Jestem oczywiście dość sprawny manualnie do wykonania samodzielnej przeróbki stacji PC - W5/W7 tylko potrzebuję rozpiski sygnałów a najlepiej schematu z krótkim opisem. Za wszelką pomoc odwdzięczę się stokrotnie.Jeśli ktoś w jakiś sposób potrafi mi pomóc: Info proszę na maila: drw8@o2.pl
...
Nie mam za bardzo czasu ostatnio. Jezeli Ci zalezy, to zrob fotke i przeslij ja do Neuro (patrz wyzej), on pewnie da rade.
...
Nie mam za bardzo czasu ostatnio. Jezeli Ci zalezy, to zrob fotke i przeslij ja do Neuro (patrz wyzej), on pewnie da rade.
mam podobny problem, tyle, że z Rolandem S-50. A link do strony sparciały jakby. Pomóżcie przyjaciele jak przerobić tego flopa. Ja wiem, że nie ma na to uniwersalnej metody, ale może jakaś idea. Nie chcę nic w klawiszu ugotować, ale lutownicą władam niezgorzej
...Dowiedzialem sie, ze mozna przerobic "zwykłą" stacje dyskietek w ten sposob aby dzialala w Yamaha W7. Jest tu kilku fachowcow, ktorzy na pewno wiedza jak to zrobic. Bardzo prosze o pomoc....
JA miałem problem w korgu 01w tez ma DD,i podeszła mi od AMIGA 500,tyle że kijowo wyglądało ale działało...
JA miałem problem w korgu 01w tez ma DD,i podeszła mi od AMIGA 500,tyle że kijowo wyglądało ale działało...
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.
......Dowiedzialem sie, ze mozna przerobic "zwykłą" stacje dyskietek w ten sposob aby dzialala w Yamaha W7. Jest tu kilku fachowcow, ktorzy na pewno wiedza jak to zrobic. Bardzo prosze o pomoc....
JA miałem problem w korgu 01w tez ma DD,i podeszła mi od AMIGA 500,tyle że kijowo wyglądało ale działało......
zapomniałem dopisac że były to flopy Seagate ...tak to sie pisze?
JA miałem problem w korgu 01w tez ma DD,i podeszła mi od AMIGA 500,tyle że kijowo wyglądało ale działało......
zapomniałem dopisac że były to flopy Seagate ...tak to sie pisze?
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.
Mam gdzies w kacie stacje MDF-2 i jako ze nie ma do niej w sklepach dyskietek (chociaz mam na to sposób...) to lezy ona bezuzytecznie. W zwiazku z tym mam pytanie czy w tym modelu jest mozliwa wymiana floppy, a jesli tak czy sa to te same operacje co w W7?
Jakis czas temu ktos mi powiedzial ze aby 2HD chodzila w miejscu 2DD trzeba rowniez cos zmienic w oprogramowaniu. Czy to prawda?
Jakis czas temu ktos mi powiedzial ze aby 2HD chodzila w miejscu 2DD trzeba rowniez cos zmienic w oprogramowaniu. Czy to prawda?
...Mam gdzies w kacie stacje MDF-2 i jako ze nie ma do niej w sklepach dyskietek (chociaz mam na to sposób...) to lezy ona bezuzytecznie. W zwiazku z tym mam pytanie czy w tym modelu jest mozliwa wymiana floppy, a jesli tak czy sa to te same operacje co w W7? Jakis czas temu ktos mi powiedzial ze aby 2HD chodzila w miejscu 2DD trzeba rowniez cos zmienic w oprogramowaniu. Czy to prawda?...
Jeśli chodzi o stację dysków to w tym modelu nic zrobić raczej się nie da
. Nie słyszałem aby ktoś przepisał i dystrybuował ROM z firmware do obsługi takiej opcji.
W temacie dyskietki wystarczy zakleić "okienko" i sformatować ją na 720 kB, ale to pewnie już wiesz.
[addsig]
Jeśli chodzi o stację dysków to w tym modelu nic zrobić raczej się nie da

W temacie dyskietki wystarczy zakleić "okienko" i sformatować ją na 720 kB, ale to pewnie już wiesz.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:00 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
...W poprzednim wątku z Rolandem S50 pokazałem ten poniższy link, dotyczący instalacji stacji "pecetowych" (1,44 MB) do Atari ST (720 kB). Może warto pójść tym tropem?...
Piotrze, nawiększa szansa na powodzenie występuje wtedy, gdy "tuningujemy" tylko same stacje dysków. Natomiast do tego aby urządzenie raczyło czytać inny format (np. 1.4MB zamiast 720kB) potrzeba jeszcze wepchnąć mu kawałek softu. A tu zaczynją się już strome schody
[addsig]
Piotrze, nawiększa szansa na powodzenie występuje wtedy, gdy "tuningujemy" tylko same stacje dysków. Natomiast do tego aby urządzenie raczyło czytać inny format (np. 1.4MB zamiast 720kB) potrzeba jeszcze wepchnąć mu kawałek softu. A tu zaczynją się już strome schody

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Jeśli wyskakuje na W7 komunikat DISK NOT READY i stacja przed pojawieniem się komunikatu da jakiś minimalny znak życia
no to dziś z kumplem opracowaliśmy sposób dzięki któremu sam sobie to naprawisz :) i odpuścisz sobie drogie serwisy gdzie za stacje zaśpiewają ci kilkaset złotych
tak jak to jeden z serwisów zaśpiewał nam ponad 700pln
dla zainteresowanych gadu 7769054
u nas sposób zadziałał więc myślę że reszta W7 ma ten sam problem

otwarty na wszelkie propozycje muzyczne