Korg Electribe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
perfektsound
Re: Korg Electribe

Post autor: perfektsound » czwartek 29 sty 2009, 14:14

a najgorsze to ze sprzet i tak nie bedzie nowy bo takich juz nie ma

dlatego padlo na esx'a, ale nie martw sie, ja ta yamahe jeszcze gdzies dopadne! ...

Yamaha dobry okres jesli chodzi o sprzety ma juz za soba ;)
RM1X byl uzywany jako groovebox i potem zaginal, bo brzmienia juz ma nie tego, dzisiaj przestarzale i tylko sie nadaja do muzy alternatywnej, industrialu, dark electro itp, tam gdzie brud i ciezkie brzmienie sa pozadane ;)
Tymczasem prawdziwa bomba sie kryje w jego mozliwosciach sekwencji midi, w filtrach midi albo w tym jak latwo mozna miksowac brzmienie Yamahy (np bity) z brzmieniem czegokolwiek na midi (np linie basu, lidy itd). Kiedys cala impreze wykrecilem tylko na zestawie Rm1X + NI Massive.

akurat ta lampa ma dla mnie male znaczenie, chociarz nie ukrywam ze ciekawy jestem jaki bedzie miala wplyw na brzmienie... moze sie okaze ze zakocham sie w niej z miejsca jak na razie dopatrywalem sie w niej bardziej chwytu w stylu: 10% dla brzmienia, 90% dla szpanu marketingowego ale zobaczymy...

a co do yamahy to tak jak mowilem: to nie jest moje ostatnie slowo ...

O lampy w EMX sie nie martw, to sa standartowe lampy uzywane we wzmacniach gitarowych, klasyczne ECC 83. Malo tego - mozesz sobie kupic inne jesli bedziesz chcial zmienic lekko brzmienie EMXa. To przypadlosc wlascicieli EMXa - zaczynaja szalec na forach poswieconych lampom :) Np jedne lampy daja chropowaty brudny bass, inne wrecz przeciwnie, a inne nic nie daja itd. Tylko musisz pamietac ze potrzebujesz lampy sparowane (paired albo matched), bo inaczej mozesz miec rozny poziom na obu kanalach. Teoretycznie w gniezdzie wymiany lamp sa sruby do kalibracji, ale po co ryzykowac?
Dopoki masz gwarancje lepiej sie tam nie baw :)
Alternatywna muzyka elektorniczna.

nablaone
Kontakt:

Post autor: nablaone » piątek 30 sty 2009, 20:28

Witaj. Miałem też się zastanawiałem między ESX i EMX. Wybrałem ESX'a, na youtubie więcej filmików było z minimalem.

Przed zakupem radzę Ci posłuchać jak brzmi urządzenie. Bo ESX szumi, i nie brzmi czysto. Mam porównanie jedynie do do Kaosillatora. Na innych forach polecają wymienić lampy. Jak na razie jest to jedyna wada jaką odkryłem.

Ciekaw jestem jak brzmi ta Yamaha. Być może jej "sterylne" brzmienie bardziej by mi odpowiadała.

Ma ktos może 2 maszynki i mógłby odegrać 2 takie same sample na nich?

arturs

Post autor: arturs » piątek 30 sty 2009, 22:24

...Witaj. Miałem też się zastanawiałem między ESX i EMX. Wybrałem ESX'a, na youtubie więcej filmików było z minimalem.

Przed zakupem radzę Ci posłuchać jak brzmi urządzenie. Bo ESX szumi, i nie brzmi czysto. Mam porównanie jedynie do do Kaosillatora. Na innych forach polecają wymienić lampy. Jak na razie jest to jedyna wada jaką odkryłem.

Ciekaw jestem jak brzmi ta Yamaha. Być może jej "sterylne" brzmienie bardziej by mi odpowiadała.

Ma ktos może 2 maszynki i mógłby odegrać 2 takie same sample na nich?

...

może szumi ale Vogel ją lubi. Jeżeli chodzi o tego typu rzeczy to warto - choć to drogie rozwiązanie rozważyć zakup machine drum z samplerem wersję drugą firmy elektron. Sprzęt gwarantuje jakość brzmienia, charakter i możliwości eksperymentowania. yamaha i roland raczej sie nie nadają....już lepiej laptop i VST....

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » piątek 30 sty 2009, 23:20

od poludnia jest u mnie esx i jestem zachwycony praca na groovebox'ie

swietne urzadzenie, pewnie niepredko wlacze komputer

co do roznicy pomiedzy esx i emx to jest bardzo istotna dlatego ja nie kierowalem sie filmikami z YT, emx z gory odpadal...

a co do brzmienia to esx jest samplerem wiec co zaladujesz tym zagrasz

pozdrawiam i wracam do czerwonego pudelka

nablaone
Kontakt:

Post autor: nablaone » piątek 30 sty 2009, 23:24

Jak się przełączy na wyjście 3/4 (bez lamp i efektów) to już tak nie szumi .

Faktycznie machinedrum brzmi nieźle, z tego co widziałem na stronie producenta. Ale cena dla mnie nie przystępna.

Awatar użytkownika
schmaletz

Post autor: schmaletz » sobota 31 sty 2009, 02:28

Różne tu propozycje padają, ale ja uważam że ta seria
Korg'a nie jest zła.
Dlaczego?
Kilka lat temu (wiem, wiem, dużo się zmieniło) jak
byli w Wawie Mouse on Mars (przypomnę, bogowie
w zakresie intelligent techno) to każdy z Panów miał
po dwa urządzenia z tej serii. I czad był nieziemski.

nablaone
Kontakt:

Post autor: nablaone » sobota 31 sty 2009, 11:49

...Różne tu propozycje padają, ale ja uważam że ta seria
Korg'a nie jest zła.
Dlaczego?
Kilka lat temu (wiem, wiem, dużo się zmieniło) jak
byli w Wawie Mouse on Mars (przypomnę, bogowie
w zakresie intelligent techno) to każdy z Panów miał
po dwa urządzenia z tej serii. I czad był nieziemski....

Jak sie nie umi, to sprzęt winien .

Wgrałem sample z 808 i 909 i sprzęt zaczał brzemieć ciekawiej

Awatar użytkownika
mokot

Post autor: mokot » piątek 06 mar 2009, 15:50

Witam

Mam kaoss pada 3. Wgralem sterowniki z plyty, drivery
i kp3 editor. Wszystko wydaje sie byc dobrze ,importuje sampel do
edytora ,nastepnie transmituje go do kp3...i pod koniec transmisji
wyskakuje mi error kp3 o treści "Timeout"...Czy ktos wie o co chodzi ?
Prosze o pomoc.
%%%

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » piątek 06 mar 2009, 17:08

Pojawia sie problem... W sklepach internetowych widzialem cos na czym gra Enter Shikari czyli na korgu EMX1. Tyle ze jest jeszcze ESX1, ES1 mkII, ER1 mkII i jeszcze pare innych... i nie wiem czego ja potrzebuje:/ i czym tak wlasciwie sie rozni EMX1 od ESX1?? (poza kolorem;p) Jak by ktos mogl mi napisac jakas krotka charakterystyke (dla kompletnego laika) o tych urzadzeniach z serii electrible zebym wiedzial co mam wybrac.

Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz;)

Pozdrawiam!...

Z tego co piszesz to wydaje mi się ze Yamaha rs7000 bedzie odpowiednim narzedziem dla ciebie. Posiada sampler frazowy.Czyli sekwencje gitarowe spokojnie mozesz sobie dograc i przy tym niezle je powykrecac procesorem efektow czy loop mixerem..Wadyto ze nie mozesz tworzyc swoich brzmien.Brzmienia mozna zapisac tylko w obrebie sekwencji.
Kilka bankow brzmien jest takich samych np.odwroconych do tylu
.czy jakosc przetwornikow audio..Dodatkowe rozszerzenie nie zalatwia sprawy.(ale to wady tylko dla mnie) Z drugiej strony rewelacyjny sekwencer do zastosowan live..mozna bylo go porownac prawie do abletona. Takze warto bylo rozwazyc zakup. I mówi to osoba która na grooveboxach połamała zęby. ;) Pozdrawiam lakiernika
Mc909 tez bardzo dobry sekwencer pod live...Brzmienia troche plastikowe,ale zdecydowanie bardziej rozbudowana edycja brzmien niz rs7000.

Poszukaj na forum bylo troche tematow groove ;)

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » piątek 06 mar 2009, 17:15

...jeszcze nawiasem dopowiem (moze herezja) wspomniany tu potworek za 10000zl - MPC 5000. Czego nie zrobie na akai mpd24 plus program, co zrobi
mpc5000? Takze strata pieniedzy....
Nie koniecznie strata pieniedzy..Po ostatnim upgrade systemu do 2.0.Robi sie calkiem przyjemna maszynka do grania na live..Poza tym duzo osob lubi pracowac na takim rodzaju sprzecie i nie wypalac caly czas galek ocznych na monitorze.

ODPOWIEDZ