Cubase 4 - problem z delay

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
TraDeus
Cubase 4 - problem z delay

Post autor: TraDeus » czwartek 05 mar 2009, 20:01

Witam!
Mam niestety problem z moim programem Cubase 4,a konkretnie chodzi tutaj o efekty Delay - te oryginalne, które są w standardzie z programem. Otóż owe delay'e momentami się bardzo dziwnie zachowują - swoje opóznienie nagle urywają po powiedzmy jednym powtórzeniu - zauważyłem, ze ten problem w szczególności dotyczy momentu, kiedy są aktywne filtry w delay...
czy zna ktoś może z Was rozwiązanie tego problemu?
czy znacie może jakies fajne ciekawe efekty delay w formie vst, które mozecie polecić? najlepiej, jeśli były by to darmowe produkty.
Pozdrawiam serdecznie!

Awatar użytkownika
schmaletz

Re: Cubase 4 - problem z delay

Post autor: schmaletz » czwartek 05 mar 2009, 22:33

Zaskakująca sprawa. Też mam Cubase 4 i działa wszystko
prawidłowo.
Może masz bufor audio ustawiony na bardzo niską
latencję i po prostu komputer nie wyrabia i się zatyka.

Z darmowych delayów to polecam TAL Dub.
Taki oldschoolowo - dubowy.

Np. tutaj
http://www.dontcrack.com/freeware/downloads.php/id/4909/software/TAL-Dub-II/

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 06 mar 2009, 12:44

Ja mam CS4, więc i mniej delayów, ale potwierdzam urywanie się z aktywnymi filtrami. Też nie rozwiązałem jeszcze tego problemu. Nawet nie chcę.

Również polecam Tal-Dub. Znakomita darmowa wtyczka. Jeszcze jest kilka ciekawych (i lepszych) alternatyw od standardowych w Cubase. Choćby Analogic delay i Bionic delay.

TraDeus

Post autor: TraDeus » piątek 06 mar 2009, 12:58

...Zaskakująca sprawa. Też mam Cubase 4 i działa wszystko
prawidłowo.
Może masz bufor audio ustawiony na bardzo niską
latencję i po prostu komputer nie wyrabia i się zatyka.

Z darmowych delayów to polecam TAL Dub.
Taki oldschoolowo - dubowy.

Np. tutaj
http://www.dontcrack.com/freeware/downloads.php/id/4909/software/TAL-Dub-II/...
Dziękuje za odpowiedz i sugestie, ale próbowałem zwiekszać latencje i niestety nie jest to przyczyna mojego problemu...
nie mam pojecia od czego może to być zależne - po wielu próbach zaobserwowałem, ze to właśnie moment aktywowania filtrów na delay'u jest sprawcą tego bardzo nieprzyjemnego problemu...

dzięki również za delay - chętnie go potestuje i na pewno wykorzystam :)

TraDeus

Post autor: TraDeus » wtorek 10 mar 2009, 12:52

...Ja mam CS4, więc i mniej delayów, ale potwierdzam urywanie się z aktywnymi filtrami. Też nie rozwiązałem jeszcze tego problemu. Nawet nie chcę.

Również polecam Tal-Dub. Znakomita darmowa wtyczka. Jeszcze jest kilka ciekawych (i lepszych) alternatyw od standardowych w Cubase. Choćby Analogic delay i Bionic delay....
z jednej strony cieszę się, że mój problem to nie jedyny taki przypadek, ale z drugiej strony bardzo mnie to martwi, że kupuje sie program za bardzo duże pieniądze, a jego podstawowe narzędzie nie działają poprawnie...
próbowałem jakoś rozwiązać ten problem, ale powiem szczerze nawet nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny

ODPOWIEDZ