"Mrowienia" w słuchawkach - czy to przez basy?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
podlas
"Mrowienia" w słuchawkach - czy to przez basy?

Post autor: podlas » czwartek 05 mar 2009, 12:04

Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić od dłuższego czasu. Na słuchawkach (beyerdynamic) podczas miksu słychać przy pewnych momentach takie nieprzyjemne "mrowienie"(taki efekt-jakby za mocny bas czy coś takiego) na odsłuchu . Początkowo myslałem ze to tylko wina basów ale równiez inne instrumenty (elektroniczne) wydzielają takiego rodzaju efekt. Chciałem to wykorektorować na Korektorze, ale nie zawsze się to udaje, a poza tym nawet jesli się udaje to zmienia się barwa dzwięku co znów wpływa negatywnie na cały utwór. Dosłownie ręce juz opadają. Nie wiem jak z tym problemem sobie poradzić, czy teraz zastosować jakąś wtyczkę która wyreguluje odpowienio dzwięk, czy też może zostawić tak jak jest a po zmiksowaniu całego utworu przy masteringu uzyc jakiejś wtyczki która wytnie te nieprzyjemne dla ucha "mrowienia". Platforma PC - Windows XP -Prosze o pomoc

thedroid

Re: "Mrowienia" w słuchawkach - czy to przez basy?

Post autor: thedroid » czwartek 05 mar 2009, 12:11

pewnie masz problem z faza. bas do ok 400hz powinien byc w mono.

podlas

Post autor: podlas » czwartek 05 mar 2009, 12:34

1. Bass do 400 hz w mono musi być zawsze??? a nie zalezy to też przypadkiem od drumsów/uderzen perkusji (przy muzyce elektronicznej), zeby częstotliwości basów i perkusji nie nakładały się na siebie "za mocno"?
2. a co z resztą dzwieków - jest ten sam efekt - na ścieżce z Pad-em oraz gitarami? Wiem że takich fektów nie słychac w refrenycyjnych utworach do porównania, także słuchawki chyba ok, gdzies u mnie musi być błąd.
Jęsli nie ma zadnej wtyczki VST/programu kótry to wyreguluje to moze ktos wie jakie częstotliwości są najbardziej wrażliwe na odsłuch?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 05 mar 2009, 13:20

...A czy Ty P O P R O S T U :) czasem nie masz dt770? :)
Mnie tez "mrowily" basem. Dwa razy odsylalem do sklepu. W koncu za trzecim razem dostalem takie, ktore "nie mrowia" ...

Moje też nie mrowią. Ale kolega pisał iż przy słuchaniu utworów referencyjnych tego nie ma, więc coś jest jednak nie tak przy etapie produkcji...Ale musiał bym to sam usłyszeć i sprawdzić, bo teraz to nie mam pomysłu...

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 05 mar 2009, 14:21

Ja miałem mrowienia na AKG240 gdy przepuszczałem sygnał z mikrofonu poprzez zewnętrzny efekt na którym odkręcałem chorus (novation supernova II). Dźwięk się pogrubiał i bardziej basował, ale bolała głowa i mrowiło w uszach. Dodam, że słuchałem go dość głośno, ale przy cichym słuchaniu czuć było coś nie tak. Oczywiście gdy podcinałem częstotliwości filtrem od dołu to dało się żyć, ale generalnie zrezygnowałem z takich zabiegów. Ten sam efekt chorusa nałożony na dźwięk z lepszego źródła (tamten mikrofon podawałem poprzez dużego Jacka MONO!!) był przyzwoity. Moje przypuszczenia są takie, że albo składowa stała została wzmocniona i to sprawiało te dolegliwości fizjologiczne, albo zwyczajnie dźwięk dostawał wzmocnienia sub basów. Ja nazwałem sobie to zjawisko "czucie prądu".javascript:%20x()
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 05 mar 2009, 14:27

A ja radzę sprawdzić, czy przypadkiem w nagraniu nie ma silnych składowych o bardzo wysokich częstotliwościach. Z doświadczeń wiem, że obecność silnego składnika sinusoidalnego w okolicach 15-18kHz powoduje bardzo nieprzyjemne uczucie, które właśnie nazwałbym "mrowieniem", choć trudno mówić o słyszeniu takiego tonu w tradycyjnym znaczeniu.

ODPOWIEDZ