monitor vs. słuchawki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: monitor vs. słuchawki

Post autor: Soundscape » wtorek 03 mar 2009, 11:20

Piszecie,ze jednak monitory,ale jakie. Moze jakies propozycje??!! tylko prosze o rozsądne a nie jak kolega zaproponowal monitory za tysiące dolarów. .

Tylko nie temat monitorów. Był z 5 razy w ostatnim miesiącu. Choćby "Monitory do cichego grania", "Monitory do 2000 tysięcy", "Tanie monitory". Wszędzie po 50-60 odpowiedzi. Poczytaj!

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 03 mar 2009, 13:42

770 pro maja pasmo od 5-35 gdzie monitory mają od 35,50,50, czy to jest ok??

Użyj analizatora widma i sprawdź czy twoje nagrania schodzą poniżej 50 Hz?
Potem sprawdź co słyszysz poniżej 30 Hz i czy w ogóle?
Zastanów się czy dysponujesz odpowiednimi warunkami do kontrolowania takich częstotliwości w trakcie miksowania oraz czy twoi słuchacze dysponują sprzętem zdolnym odtworzyć tak niskie basy?

Pozdrawiam.

arturs

Post autor: arturs » wtorek 03 mar 2009, 14:24

...770 pro maja pasmo od 5-35 gdzie monitory mają od 35,50,50, czy to jest ok??

Użyj analizatora widma i sprawdź czy twoje nagrania schodzą poniżej 50 Hz?
Potem sprawdź co słyszysz poniżej 30 Hz i czy w ogóle?
Zastanów się czy dysponujesz odpowiednimi warunkami do kontrolowania takich częstotliwości w trakcie miksowania oraz czy twoi słuchacze dysponują sprzętem zdolnym odtworzyć tak niskie basy?

Pozdrawiam....
770 przy czestotliwosciach ponizej 50 hz wydaja dziwne dźwięki - jezeli mozna to nazwać dzwiękami

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 03 mar 2009, 15:00

770 przy czestotliwosciach ponizej 50 hz wydaja dziwne dźwięki - jezeli mozna to nazwać dzwiękami ...

Jakie dźwięki? Możesz konkretniej je opisać? Ja tego nie odnotowałem...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 03 mar 2009, 15:02

Rzeczywiście temat słuchawek był omawiany xxx razy.
Przydatne do dyskucji mogą być =533]OBIEKTYWNE POMIARY wykonane w określonych warunkach.
Podałem przykładowo jedno z szybko znalezionych źródeł.
Wystarczy wpisać wybrane modele i je porównać.

Z tych danych widać jak często obiegowe opinie dotyczące znanych marek czy modeli mijają mają się z rzeczywistością

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 03 mar 2009, 22:41

Wiecie, zrewolucjonizujmy prawidła od razu.
Każdy powinien się ze mną zgodzić, że najlepszym wyborem w tej sytuacji jest program Redline Monitor, który w parze z tymi słuchawkami modulowanymi poprzez Antares Headphone Modeler tworzy świętą trójcę miksingu i masteringu.

Po co odchodzić od zmysłów po troszku. Zróbmy to na trzy. Trzy.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

darollxs6

Post autor: darollxs6 » środa 04 mar 2009, 08:48

...Wiecie, zrewolucjonizujmy prawidła od razu.
Każdy powinien się ze mną zgodzić, że najlepszym wyborem w tej sytuacji jest program Redline Monitor, który w parze z tymi słuchawkami modulowanymi poprzez Antares Headphone Modeler tworzy świętą trójcę miksingu i masteringu.

Po co odchodzić od zmysłów po troszku. Zróbmy to na trzy. Trzy.
...
możesz cos więcej powiedziec o tym programie?

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 04 mar 2009, 16:12

Potem oddawaj do miksu ludziom, ktorzy maja o sprawie pojecie (bardzo wiele lat doswiadczenia). To niedroga rzecz. I najwazniejsze - zaoszczedzisz sobie mnostwo czasu na robienie kolejnych numerow. Rada od serca :) ...
Niedroga rzecz, jednak to ślepa uliczka. Ja od dwóch lat sam się wszystkim bawię sam i są tego efekty :) Kolejne trzy lata i będzie śmig ;) i nie żałuję- sam wiem, jak to ma brzmieć, wiem co jest nie tak. Mimo wszystko lepiej wydać kasę na monitory.
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 04 mar 2009, 19:16

Dramatyzujesz, wishmaster, dramatyzujesz
Wielu "samorobów" z polskiej sceny Psytrance dokonało kroku milowego właśnie za sprawą homerecordingu. Nie dla nich składanie materiału innym osobom. Owszem, czasami podrzucę Just-Mike'owi materiał do masteringu (Stellar Magnitude dopiero od niedawna stosunkowo ma swoje studio), jednak miks jest moją sprawą i często od osób z branży można się dowiedzieć, co jest nie tak (np. żeby stopa i bas brzmiały pełnie i ładnie, a nie było tylko łuuu i pyk pyk).
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » środa 04 mar 2009, 23:14

możesz cos więcej powiedziec o tym programie?...

Przecież ironizowałem pisząc...
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

ODPOWIEDZ