monitor vs. słuchawki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
darollxs6
monitor vs. słuchawki

Post autor: darollxs6 » wtorek 03 mar 2009, 01:44

Witam!!!

czy do tzn homerecording wystarczą dobre słuchawki typu beyerdynamic DT 770 PRo?czy musze zainwestowac pare tysów w monitory?? jak uzyskkac dobre brzmienie??!! czy to jest kwestia gustu czyczego??!! czy mozna dobrzez wyprodukowac kawałek za pomocawwsłuchawek??!! dzieki i prosze admina o nie usuwaanie tego poscika!!!

Awatar użytkownika
psysutra

Re: monitor vs. słuchawki

Post autor: psysutra » wtorek 03 mar 2009, 01:56

Ręce opadają... Tych tematów było w pieron...
Nie musisz inwestować tysięcy w monitory przy homerecordingu, chyba że masz audiofilskiego huzia i wywalisz dziesięć tysięcy dolców na trójdrożne Geneleci...
Masz najnowszy EiS i na jego podstawie zakup monitory. Słuchawki też się przydadzą.
Stay Psychedelic People!

arturs

Post autor: arturs » wtorek 03 mar 2009, 08:50

nie przejmuj się tym ,że wątki były.

Kup monitory i słuchawki. Bayerdynamik np. do muzyki typu techno, trance etc wogóle się nie nadają.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 03 mar 2009, 09:09

...Domyslam sie, ze jestes na wczesnym etapie "produkcji" muzy i pewnie najwiecej nie tyle o nauke szlachetnej sztuki miksowania Tobie w tym momencie chodzi, co o kreacje i aranz samego utworu. A do tego wystarcza
Ci na razie same sluchawki. Potem oddawaj do miksu ludziom, ktorzy maja o sprawie pojecie (bardzo wiele lat doswiadczenia). To niedroga rzecz. I najwazniejsze - zaoszczedzisz sobie mnostwo czasu na robienie kolejnych numerow. Rada od serca :) ...

Bardzo sensowna podpowiedź. Ja robię dokładnie tak, jak napisał Wishmaster. I to od ładnych paru lat :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 03 mar 2009, 09:38

I najwazniejsze - zaoszczedzisz sobie mnostwo czasu na robienie kolejnych numerow. Rada od serca :) ...

Bardzo sensowna podpowiedź. Ja robię dokładnie tak, jak napisał Wishmaster. I to od ładnych paru lat :)
...

Też się z nią zgadzam. Lepiej skupić się na kompozycji i aranżu w tym wypadku. Całej produkcji utworu od początku do nońca nie przeprowadzisz nawet najlepszymi słuchawkami. Mam te Beyery, ale nie odważył bym się polegać tylko i wyłącznie na nich. Później ewentualnie możesz kupić monitory i zagłębić się w tajniki miksu, ale lepiej ten czas zainwestować w kompozycję. Sam kiedyś miałem podobny dylemat, odziwo też myślałem, że Beyery (wtedy jeszcze za 750 pln) załatwią sprawę. Skończyło się na tym iż kupiłem swoje pierwsze monitory i zacząłem się mocno interesować realizacją dźwięku. W planach nawet SAE było...I co? Jednak zostałem "Twórcą".

Potrafię w miarę poprawnie produkować swoje utwory od początku do końca, i jest mi z tym dobrze. Gdybym jednak wtedy nie chciał uparcie zostać realizatorem, to na dzień dzisiejszy myślę, że oddawał bym utwory do miksu lub kosultował ten miks z odpowiednimi osobami.

Pozdrawiam!

arturs

Post autor: arturs » wtorek 03 mar 2009, 10:11

Sam kiedyś miałem podobny dylemat, odziwo też myślałem, że Beyery (wtedy jeszcze za 750 pln) załatwią sprawę. Skończyło się na tym iż kupiłem swoje pierwsze monitory ....

Już myślałem, że ja jestem głuchy. Bayery są bardzo czułe i podbite mają średnie i wysokie tony. Na tych słuchawkach materiał brzmi cudownie, puszczasz materiał na monitorach i brzmi to jak przez szklankę. Mialem etap pełnej frustracji z tego powodu. Zanim kupiłem monitory - używałem tylko tych słuchawek. Pewnego razu zgrałem jeden utwór poszedłem do kolegi na odsłuch na jego monitorach i zaliczyłem zonk. W wałku grał tylko dół. Do tej pory mam z tym problem. Bo na monitorach ustawiam dźwięk tak by brzmiał ładnie, wkładam słuchawki i znika w nich dół a przebarwione są góra i środek.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 03 mar 2009, 10:20

Pewnego razu zgrałem jeden utwór poszedłem do kolegi na odsłuch na jego monitorach i zaliczyłem zonk. W wałku grał tylko dół. Do tej pory mam z tym problem. Bo na monitorach ustawiam dźwięk tak by brzmiał ładnie, wkładam słuchawki i znika w nich dół a przebarwione są góra i środek. ...

Tych słuchawek trzeba się nauczyć. Ja tam z górą i środkiem nie mam problemów. Bas mają przewalony i u mnie akurat to pomaga w ustawianiu odpowiednich proporcji w dole. Jest tak - uczysz się w jaki sposób ten bas jest przewalony. Jak już wiesz kiedy gra normalnie (słuchasz duuużo utworów referencyjnych różnego gatunku) to tak też postępujesz z własnymi utworami. Na wszystkim da się pracować jeśli człowiek wie co chce i zna swój sprzęt. Z jednym trudniej, z innym z kolei łatwiej. Ja osobiście bardzo lubię te słuchawki (DT 770 Pro). A bez monitorów i tak się nie obejdzie nic na etapie miksu.
[addsig]

arturs

Post autor: arturs » wtorek 03 mar 2009, 10:30

Tych słuchawek trzeba się nauczyć. Ja tam z górą i środkiem nie mam problemów. Bas mają przewalony i u mnie akurat to pomaga w ustawianiu odpowiednich proporcji w dole. Jest tak - uczysz się w jaki sposób ten bas jest przewalony. Jak już wiesz kiedy gra normalnie (słuchasz duuużo utworów referencyjnych różnego gatunku) to tak też postępujesz z własnymi utworami. Na wszystkim da się pracować jeśli człowiek wie co chce i zna swój sprzęt. Z jednym trudniej, z innym z kolei łatwiej. Ja osobiście bardzo lubię te słuchawki (DT 770 Pro). A bez monitorów i tak się nie obejdzie nic na etapie miksu.
...

Wszystko jest pieknie jak się zna już tę prawdę życiową. Ja niestety się jej musiałem nauczyć. Do tego kupiłem sobie jeszcze trudniejsze monitory YAMAHA MSP5. ;)... A miesiąc później firma Adam znacząco obniżyła ceny .... No i pojawiły się KRK...

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 03 mar 2009, 10:38

czy mozna dobrzez wyprodukowac kawałek za pomocawwsłuchawek??!!
ciężko będzie więc lepiej kup monitory
[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

darollxs6

Post autor: darollxs6 » wtorek 03 mar 2009, 11:14

słyszałem,że kupując monitory trzeba sie ich nauczyć??!!więc tak samo moze być ze słuchawkami. od lat gram po weselach i knajpach i materiał zrobiony przy pomocy 770pro na yamaha xs,mixer yamaha N12 i RCF art 322a i 4PRO8001a brzmi ok (tak myśle), myśle ,ze nauczyłem sie tych słuchawek. Kiedyś uzywałem słuchawek superlux 660 czy jakos tak, i to dopiero była jazda, te słuchawki poprostu nie grały. miałem tak przewalony bass,ze poezja. z chwila gdzyprzsiadłem sie na beyery musiałem posciądac basy i popodciągac góry,więc w jakis sposób mozna sobie poradzic ze słuchawkami. Piszecie,ze jednak monitory,ale jakie. Moze jakies propozycje??!! tylko prosze o rozsądne a nie jak kolega zaproponowal monitory za tysiące dolarów. .770 pro maja pasmo od 5-35 gdzie monitory mają od 35,50,50, czy to jest ok?? NIE ZAMIERZAM NAGRYWAC LUDZI TYLKO CHCE NAGRAC SOBIE FAJNIE DEMKO SWOJEJ KAPELI,ABY UMIESCIC TO NA WWW I EWENTUALNIE NAGARAC PŁYTKE DLA LUDZI ZAINTERESOWANYCH!!! SŁUCHAM RÓZNEJ MUZY ROŻNE GATUNKI OD DISCO POLO DO KLASYKI I TE BEYERY BRZMIA ZAJEFAJNIE!!! GDY SIE ISŁUCHAM NA NICH A MYŚLE,ZE JESTEM OSŁUCHANY TO CHYBA DAM RADE CO PANOWIE I PANIE?
A teraz z innej beczki!!!!! Jak wprowadzic sygnał audio z xs do cubase przez N12 z jakim poziomem,aby to brzmiało dobrze i nie było poobcinane i przesterowane?????!! czy wystarczy sie sugerowac miernikami w mikserze i cubae a brzmienie sobie dopracowac efektemi i eq?
pozdrawiam

ODPOWIEDZ