Preamp, a potem w interfejs?
Witam,
zgłaszam się z prośbą do szanownych kolegów w imieniu mojego znajomego. Otóż: ma on interfejs M-Audio ProFire 2626 i mikrofon Avantone CV-12. Uzbierał sobie kasiorkę, a dokładnie mówiąc 2500zł i chce kupić preamp. Tylko zastanawiamy się czy jest sens kupować preamp, po którym i tak, i tak idą przedwzacniacze "średniej" klasy, czyli ProFire 2626. Co zrobic?
Pozdrawiam,
Krzysiek
zgłaszam się z prośbą do szanownych kolegów w imieniu mojego znajomego. Otóż: ma on interfejs M-Audio ProFire 2626 i mikrofon Avantone CV-12. Uzbierał sobie kasiorkę, a dokładnie mówiąc 2500zł i chce kupić preamp. Tylko zastanawiamy się czy jest sens kupować preamp, po którym i tak, i tak idą przedwzacniacze "średniej" klasy, czyli ProFire 2626. Co zrobic?
Pozdrawiam,
Krzysiek
- AllShotgun
Re: Preamp, a potem w interfejs?
W interfejsach są niskiej klasy preampy
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
- Tasiorowski
...W interfejsach są niskiej klasy preampy...
Nie zgodzę się, w dzisiejszych interfejsach siedzą preampy naprawdę przyzwoite ( RME, DIGIDESIGN, PRESONUS, FOCUSRITE ). Są one naprawdę przyzwoite i można na nich coś zrobić. Są przeważnie przezroczyste, ale takie mają być. Preamp powiedzmy od 4000 zł wzwyż wniesie może coś do brzmienia, natomiast to, co poniżej, będzie po prostu działać poprawnie. Poza tym jeśli preamp zewnętrzny wysterujesz mocno i wyślesz sygnał po analogu do interfejsu, to będzie on na tyle mocny, że PRAKTYCZNIE interfejs nie wprowadzi to nic od siebie do sygnału, kwestia tylko przetworników, które w wymienionych przeze mnie kartach i tak są dobre.(a na pewno wystarczalne )
Nie zgodzę się, w dzisiejszych interfejsach siedzą preampy naprawdę przyzwoite ( RME, DIGIDESIGN, PRESONUS, FOCUSRITE ). Są one naprawdę przyzwoite i można na nich coś zrobić. Są przeważnie przezroczyste, ale takie mają być. Preamp powiedzmy od 4000 zł wzwyż wniesie może coś do brzmienia, natomiast to, co poniżej, będzie po prostu działać poprawnie. Poza tym jeśli preamp zewnętrzny wysterujesz mocno i wyślesz sygnał po analogu do interfejsu, to będzie on na tyle mocny, że PRAKTYCZNIE interfejs nie wprowadzi to nic od siebie do sygnału, kwestia tylko przetworników, które w wymienionych przeze mnie kartach i tak są dobre.(a na pewno wystarczalne )
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Tak naprawdę kwestia czy M-Audio ma słabe czy dobre preampy zależy od gustu, potrzeb czy subiektywnych odczuć właściciela.
Wg. mnie 2500 to za mało - ja bym wydał na coś innego. Bo jeśli chcemy wejść w górną pólkę, czyli kupić hi-end'owy preamp (by być "niby" przygotowanym sprzętowo na każdą sytuację) to należałoby od razu kupić dwa różne, gdyż nie ma uniwersalnych urządzeń. Bo nic tak nie wkur... jak nagrywanie przez potwornie drogie gniazdo XLR, które w danej sytuacji się nie sprawdza.
Czyli albo masz kupę kasy na inwestycję albo talentem i sprytem niwelujesz ew.braki sprzętowe. Poza tym zawsze można pójść do profesjonalnego studia
Wg. mnie 2500 to za mało - ja bym wydał na coś innego. Bo jeśli chcemy wejść w górną pólkę, czyli kupić hi-end'owy preamp (by być "niby" przygotowanym sprzętowo na każdą sytuację) to należałoby od razu kupić dwa różne, gdyż nie ma uniwersalnych urządzeń. Bo nic tak nie wkur... jak nagrywanie przez potwornie drogie gniazdo XLR, które w danej sytuacji się nie sprawdza.
Czyli albo masz kupę kasy na inwestycję albo talentem i sprytem niwelujesz ew.braki sprzętowe. Poza tym zawsze można pójść do profesjonalnego studia

Jestem przystojny i młody
- AllShotgun
JEdnak obecnie słowo Hi-End jest nad używane. Technicznie żecz biorac jezeli kolega ustalił 3 "półki klasowe preampów i w środek dał pre na scalaczku (M_AUDIO) to jest to klasa niska. Uważam że klasa średnia to preampy na lampach z wejsciami wyjsciami na FETach np. Electro Harmonic MIC Pre, A wysoka klasa to np. Groove Tubes VIPER (z wejsciami i wyjsciami tranformatorowymi) Gdzie idea wykonania i reaultat dzwiekowy jest klasą samą dla siebie. Ale ocywisie dla mnie preampy w mixerach są niezłej jakości.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
...JEdnak obecnie słowo Hi-End jest nad używane. Technicznie żecz biorac jezeli kolega ustalił 3 "półki klasowe preampów i w środek dał pre na scalaczku (M_AUDIO) to jest to klasa niska. Uważam że klasa średnia to preampy na lampach z wejsciami wyjsciami na FETach np. Electro Harmonic MIC Pre, A wysoka klasa to np. Groove Tubes VIPER (z wejsciami i wyjsciami tranformatorowymi) Gdzie idea wykonania i reaultat dzwiekowy jest klasą samą dla siebie. Ale ocywisie dla mnie preampy w mixerach są niezłej jakości....
Dzięki za sugestie, w taki razie co radzicie kupić w zamian za preamp. Czy może składać jeszcze ?
Pozdro
Dzięki za sugestie, w taki razie co radzicie kupić w zamian za preamp. Czy może składać jeszcze ?
Pozdro
Jeśli o mnie chodzi to Preamp jest jednym z najważniejszych narzędzi w studio. Dobry preamp pozwala na kształtowanie dobrego dźwięku już u źródła. Nic odkrywczego nie powiem, że używam preampów do mikrofonów. Ale preampuję również wszystkie instrumenty w studio (klawisze, moduły brzmieniowe, Akai MPC itd), które teoretycznie mają wyjściowy poziom sygnału liniowy i preampów nie wymagają. Nawet wszelkie instrumenty wirtualne przepuszczam przez preamp w końcowej fazie mixu zamiast zwykłego cyfrowego mix downu. Pozwala to osiągnąć zupełnie inną klasę dźwięku. Odpowiednią miękkość, dynamikę, separację planów i może jeszcze to, czego właśnie w swojej muzyce nie potrafisz jeszcze znaleźć? Dodam, że używam preampów tranzystorowych jak i lampowych zawsze symetryzowanych transformatorowo. I niestety nie mogę się zgodzić, że takie właśnie cechy mają preampy instalowane w wymienionych interfejsach audio.
[addsig]
[addsig]
www.igsaudio.pl
- AllShotgun
Zależy jakie masz mikrofony ? coo chcesz nagrywać, myśle że full lampowy preamp na transormatorze wyjsciowym załatwi sprawe ;)))
...
Zależy jakie masz mikrofony ? coo chcesz nagrywać, myśle że full lampowy preamp na transormatorze wyjsciowym załatwi sprawe ;)))...
Mikrofon to Avantone CV-12. Muzyka: polski/zagraniczny rock/pop, troche ostrej muzyki, ale i łagodnej też ;)
Zależy jakie masz mikrofony ? coo chcesz nagrywać, myśle że full lampowy preamp na transormatorze wyjsciowym załatwi sprawe ;)))...
Mikrofon to Avantone CV-12. Muzyka: polski/zagraniczny rock/pop, troche ostrej muzyki, ale i łagodnej też ;)
Mikrofon to Avantone CV-12. Muzyka: polski/zagraniczny rock/pop, troche ostrej muzyki, ale i łagodnej też ;)...
a moge wiedziec gdzie go kupiles ? poluje na ten mikrofon od sierpnia zeszlego roku. jedyny dystrybutor musictoolz co chiwle zmienia termin kiedy bedzie w sprzedazy, najpierw mial byc wrzesien, potem grudzien, teraz koniec lutego, a nadal go brak, niby zawodzi bezposredni dostawca, nie wiem, wiem natomiast ze z za oceanu kupowac nie chce.
[addsig]
Mikrofon to Avantone CV-12. Muzyka: polski/zagraniczny rock/pop, troche ostrej muzyki, ale i łagodnej też ;)...
a moge wiedziec gdzie go kupiles ? poluje na ten mikrofon od sierpnia zeszlego roku. jedyny dystrybutor musictoolz co chiwle zmienia termin kiedy bedzie w sprzedazy, najpierw mial byc wrzesien, potem grudzien, teraz koniec lutego, a nadal go brak, niby zawodzi bezposredni dostawca, nie wiem, wiem natomiast ze z za oceanu kupowac nie chce.
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"