Witam wszystkich forumowiczów.
Wiele razy mialem przyjemnosc tu bywac, szukajac wskazowek, pomyslow i ogolnie lubie czytac....
Ostatnio pojawil mi sie taki problem, scisle dotyczacy polaczen audio miedzy moimi instrumetami i bardzo licze na to, ze pomozecie mi ten problem rozwiazac
Wyglada to w ten sposob, ze posiadam 8 zrodel dzwieku.
1. Mikrofon
2. gramofon
3. emu proteus 2000
4. clavia nord lead 2x
5. alesis ion
6. novation x station
7. akai mpc 2000 xl
8. roland mdb 1 - stary modol perkusyjny
Wszystko gra fajnie ale poki co gra jako pojedyncze instrumenty, a poniewaz chcialbym wkoncu uslyszec je razem, postanowilem zakupic cos co pozwoli mi polaczyc wyjscia audio wyzej wymienionych urzadzen, do wejsc audio (line) interfejsu audio ktory komunikuje sie z komputerem za pomoca zlacza FW i jest Pro Tools kompatybilny.....widac wiec, ze mowie to o Digi 002 albo M-Audio Projectmix. Poki co mysle raczej o tym drugim.
I tu mam problem. ProjectMix posiada 8 wejsc liniowych akceptujacych sygnal zbalansowany. Jezeli chodzi o mikrofon i gramofon to nie ma problemu,mikrofon idzie na 1wsze wejscie XLR, gramofon na 2 wejcie liniowe i wciaz pozostaje mi 6 wejsc dostepnych. Teraz pytanie jak zrobic to z syntezatorami i Akai?
Kazde z tych urzadzen posiada 2 wyjscia audio w zaleznosci od producenta nazwane np: L/R(Akai), A/B(Clavia), 1/2(Novation) Main L/R(Emu). Z tego rozumiem, ze powinienem polaczyc kazde z tych wyjsc kablami TRS do oddzielnych wejsc ProjecMixa, ale wtedy na kazdy instrument zuzywam 2 wejscia Projectmixa a wejsc mam tylko 6 (po mikrofoniei gramofonie) i instrumentow 6. I co teraz?
Jezeli podlacze "lewe" wyjscie na kanal 3 a "prawe" wyjscie na kanal 4 to trace 2 kanaly Projectmixa na 1 instrument , w tym przypadku 3 instrumenty zotaja gole.
Czy moge popelnic ten blad i uzywac wyjsc sluchawkowych? Wyjscie sluchawkowe - kabel TRS - wejscie LINE na Projectmixie
Czy moze poprostu uzyc tylko jedno wyjscie L albo R, A albo B, 1 albo 2 i podlaczyc je kablem TRS do jednego kanalu ProjectMixa? (ale co wtedy z tymi pozostalymi wyjsciami, czy to ok ze beda gole, czy takie cos ma wogole prowo funkcjonowac?) Czy w tym przypadku trace jakosc? (bede uzywal tylko kabli TRS)
Jak zrobic tak zeby kazdy z tych instrumentow "wisial" tylko na swoim jednym wejsciu na interfejsie? DI BOx? Jakies pomysly? Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek rady. Nie planuje rowniez kupna mixera wielokanalowego z paru wzgledow. Oczywiscie byloby lepiej podzielic Lewy i Prawy na oddzielne FEJDERY ale co zrobic w przypadku ProjectMixa albo Digi 002? mam za duzo instrumentow czy za malo wejsc? Prosze o pomoc.
Spory problem z polaczeniami audio
-
Re: Spory problem z polaczeniami audio
mam za duzo instrumentow czy za malo wejsc? Prosze o pomoc.
...
Instrumentów nigdy nie jest za dużo. Najwyżej za mało wejść
W Twoim przypadku dobre rozwiązanie to karta 16 kanałowa (zamiast typowej 8-kanałowej) lub dodatkowy interfejs podpięty przez ADAT. Czyli tak czy inaczej 16 wejść analogowych. Pamiętaj jednak o tym, że mikrofon jak i gramofon nie wystarczy podpiąć do wejść 1 i 2. W obu przypadkach wymagane są preampy, odpowiednio mikrofonowe lub gramofonowe. Nie wszystkie karty takowe posiadają, zwłaszcza 16 wejściowe.
[addsig]
...

W Twoim przypadku dobre rozwiązanie to karta 16 kanałowa (zamiast typowej 8-kanałowej) lub dodatkowy interfejs podpięty przez ADAT. Czyli tak czy inaczej 16 wejść analogowych. Pamiętaj jednak o tym, że mikrofon jak i gramofon nie wystarczy podpiąć do wejść 1 i 2. W obu przypadkach wymagane są preampy, odpowiednio mikrofonowe lub gramofonowe. Nie wszystkie karty takowe posiadają, zwłaszcza 16 wejściowe.
[addsig]
www.igsaudio.pl
-
Re: Spory problem z polaczeniami audio
... mam za duzo instrumentow czy za malo wejsc? Prosze o pomoc.
...
...
No wlasnie tego ADAT-a sie obawialem bo to dodatkowy koszt ale rozwiazanie bardzo dobre, behringer ma w miare tani i chyba calkiem niezly model ADA 8000, Lynx to to nie jest ale mialbym 16 kanalow, wciaz dostep do ProTools przez ProjectMixa no i po podlaczeniu wszystkiego wciaz bym mial jeszcze kilka wejsc na nowe syntezatory:) (zawsze jakas wymowka i powod zeby kupic nowe). Jedyne czego sie obawiam to to czy nie bedzie roznicy w jakosci reprodukowanego dzwieku przez 2 rozne przetworniki (Projectmix i Behringer). Tak czy inaczej ciesze sie, ze moglem przeczytac Twoja odpowiedz, dziekuje za pomoc, tak wlasnie myslalem, ze trzeba bedzie jakies dodatkowe rozszerzenie dokupic. Co do mikrofonu to ProjectMix posiada 8 preampow na kazdym kanale wiec tu sie nie martwie, a gramofon idzie przez wzmacniacz sygnalu, ktory ma wyjscie stereo TRS, wiec tez ok. Dzieki wielki za podpowiedz, a ze sprzetem, masz racje......zawsze jest go za malo:)
...

...
No wlasnie tego ADAT-a sie obawialem bo to dodatkowy koszt ale rozwiazanie bardzo dobre, behringer ma w miare tani i chyba calkiem niezly model ADA 8000, Lynx to to nie jest ale mialbym 16 kanalow, wciaz dostep do ProTools przez ProjectMixa no i po podlaczeniu wszystkiego wciaz bym mial jeszcze kilka wejsc na nowe syntezatory:) (zawsze jakas wymowka i powod zeby kupic nowe). Jedyne czego sie obawiam to to czy nie bedzie roznicy w jakosci reprodukowanego dzwieku przez 2 rozne przetworniki (Projectmix i Behringer). Tak czy inaczej ciesze sie, ze moglem przeczytac Twoja odpowiedz, dziekuje za pomoc, tak wlasnie myslalem, ze trzeba bedzie jakies dodatkowe rozszerzenie dokupic. Co do mikrofonu to ProjectMix posiada 8 preampow na kazdym kanale wiec tu sie nie martwie, a gramofon idzie przez wzmacniacz sygnalu, ktory ma wyjscie stereo TRS, wiec tez ok. Dzieki wielki za podpowiedz, a ze sprzetem, masz racje......zawsze jest go za malo:)