Monitory do cichego odsłuchu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Piotruś
Re: Monitory do cichego odsłuchu

Post autor: Piotruś » piątek 11 kwie 2008, 21:41

...

Szanowne Panie, szanowni Panowie !

Proszę odpowiedzieć na jedno pytanie:

1) Jeśli mógłbyś zabrać na bezludną wyspę tylko (aż) 2 zestawy monitoringu" bliskiego cichego pola" :) z poniżej wymionionych to wybrałbyś:
a) Adam A7
b) Blue Sky Media Desk 2.1
c) KRK Rp5 + Rp10s
d) APS IO

p.s. Postanowiłem kuna zawężyć pole wyboru do 2 zestawów i nigdzie nie jeździć tylko zdać się na ślepy los !!!!! - czyli na wasze opinie...:)))

zapraszam do głosowania... ...
Bez wątpienia APS IO i Adam A7 (w tej kolejności). 2 pozostałe to zupełnie inna liga.
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » sobota 12 kwie 2008, 10:17

Wady Blue Sky Media Desk
1. Mogą sprawiać wrażenie, że zbyt "ładnie" grają. Czasem grają może ciut konturowo, ale nie zauwazyłem prawidłowości w tym zjawisku, ale tą samą cechą odznaczają się również monitory Genelec z serri 80X0.
2. Satelity są pasywne, a więc brakuje jakichkolwiek możliwości wpływu na ich brzmienie. W monitorach aktywnych napotkalibyśmy conajmniej na regulację High. W lepszych aktywnych modelach byłaby też jakaś regulacja środka. W BSMD tego nie ma.
3. Nazywają się "Media Desk" i to jest ich przekleństwo . Gdyby nazwali je np. Studio Desk od razu by się ludziom spodobały
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
PiteraS

Post autor: PiteraS » sobota 12 kwie 2008, 12:08

...

Szanowne Panie, szanowni Panowie !

Proszę odpowiedzieć na jedno pytanie:

1) Jeśli mógłbyś zabrać na bezludną wyspę tylko (aż) 2 zestawy monitoringu" bliskiego cichego pola" :) z poniżej wymionionych to wybrałbyś:
a) Adam A7
b) Blue Sky Media Desk 2.1
c) KRK Rp5 + Rp10s
d) APS IO

Ja na bezludną wyspę zabrałbym zabrałbym A7 oraz APS IO;]
No...i jeszcze...prąd;]

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » niedziela 13 kwie 2008, 10:39

Zapraszam do udziału w teście powyżej !!!
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » niedziela 13 kwie 2008, 17:22

...Zapraszam do udziału w teście powyżej !!! ...
Obok lansowanych przeze mnie ADAM-ów, APS-y.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 16 kwie 2008, 10:56

Ponownie zapraszam do udziału w mini teście powyżej
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

wołos

Post autor: wołos » niedziela 22 lut 2009, 23:35

Zdecydowanie polecam APS IO,jako monitory bliskiego pola bezkonkurencyjne,dla ludzi którzy chcą więcej basu,APS AEON,też są naprawdę genialnym wyborem,poza tym świetny kontakt z ludźmi z firmy,wszystko na najwyższym poziomie,polecam

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » niedziela 22 lut 2009, 23:53

...Zdecydowanie polecam APS IO,jako monitory bliskiego pola bezkonkurencyjne,dla ludzi którzy chcą więcej basu,APS AEON,też są naprawdę genialnym wyborem,poza tym świetny kontakt z ludźmi z firmy,wszystko na najwyższym poziomie,polecam...
jesli masz kwote 3700 na APS, to nie szukalbym kompromisow;)
electronic music, grafika komputerowa

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 23 lut 2009, 07:37

......Zdecydowanie polecam APS IO,jako monitory bliskiego pola bezkonkurencyjne,dla ludzi którzy chcą więcej basu,APS AEON,też są naprawdę genialnym wyborem,poza tym świetny kontakt z ludźmi z firmy,wszystko na najwyższym poziomie,polecam...
jesli masz kwote 3700 na APS, to nie szukalbym kompromisow;)...
To dość stary wątek, ale wtedy zupełnie przez przypadek bardzo okazyjnie kupiłem używane Aeony z tweeterem tkaninowym. Wiem, że są "trochę za duże" do mojego pomieszczenia ale o dziwo b.dobrze sprawują się przy cichym odsłuchu...niestety mam kłopoty z basem ale to normalne w tak małym pokoju...no i można się przyzwyczaić
[addsig]

arturs

Post autor: arturs » piątek 27 lis 2009, 12:51

jesli masz kwote 3700 na APS, to nie szukalbym kompromisow;)...
To dość stary wątek, ale wtedy zupełnie przez przypadek bardzo okazyjnie kupiłem używane Aeony z tweeterem tkaninowym. Wiem, że są "trochę za duże" do mojego pomieszczenia ale o dziwo b.dobrze sprawują się przy cichym odsłuchu...niestety mam kłopoty z basem ale to normalne w tak małym pokoju...no i można się przyzwyczaić

Witajcie - myślę o monitorach APS IO.

Mam teraz małe Yamahy MSP 5 ale moja cierpliwość wobec tego co one robią z basami już się wyczerpała. Muzyka na tych monitorach brzmi jasno, sterylnie i fajnie - jednak okazuje się, że na każdym innym monitorze gra jak przez szklankę.

W zasadzie wszystko wiem, moje wątpliwości dotyczą tylko czy te monitory będą dobrze się sprawdzać przy muzyce z pogranicza eksperymentalnej elektroniki, techno gdzie w sumie powinna być duża kontrola nad basem.

Z tego co widzę w opisach jest dużo pozytywnych informacji na temat tych monitorów. Trudno mi jednak znaleźć informacje na temat mojej wątpliwości.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ