Przez MIDI czy USB?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Marx
Przez MIDI czy USB?

Post autor: Marx » środa 26 lis 2008, 09:00

Witam od jakiegoś czasu zastanawiam się jak lepiej podłączyć klawiaturę sterującą przez port usb komputera czy midi karty audio? Czy coś zyskam przy konkretnym podłączeniu np. mniejsze opóźnienie itp. Dzięki za odp. Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
INES

Re: Przez MIDI czy USB?

Post autor: INES » środa 26 lis 2008, 09:47

Nie ma żadnej różnicy.

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » wtorek 17 lut 2009, 09:25

...Nie ma żadnej różnicy....
a ja słyszałem, że jest. Ponoć możliwe są większe latencje. Jak to w końcu jest? Mam sprzeczne informacje. Czy mogę prosić o szersze wypowiedzi?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 lut 2009, 09:51

jak jest to jest znikoma i raczej na plus dla midi(jesli midi jest wbudowane w karte) - zalezy od sterownika(jeden dla karty z midi ,dwa dla karty i midi przez usb)

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » środa 18 lut 2009, 11:30

Z niektórymi syntezatorami, zwłaszcza starszymi, mogą występować problemy z komunikatami sysex, w przypadku połączenia z interfacem MIDI USB, i nie pomagają żadne ustawienia bufora. ale w przypadku zwykłej klawiatury sterującej nie odczujesz różnicy.
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

dust

Post autor: dust » środa 18 lut 2009, 16:49

Powiem tak. Sterowniki USB lubią się wywalać.
Zawieszenia aplikacji tez przez nie występują.
Dodatkowo na niekorzyść USB przemawia to, że wyłączając urządzenie tracisz połączenie i dopiero ponowne uruchomienie aplikacji/hosta rozwiązuje problem co przy standardowym MIDI nie występuje.
Jak wiadomo USB wykorzystuje jeszcze do swojej pracy procesor więc w tym boju WYGRYWA MIDI.

Blaviken

Post autor: Blaviken » środa 18 lut 2009, 23:54

Jak wiadomo USB wykorzystuje jeszcze do swojej pracy procesor więc w tym boju WYGRYWA MIDI.
...
Potwierdzam słowa kolegi. Mam klawiaturę sterującą z możliwością podłączenia via USB jak też i MIDI. W przypadku USB klawiatura "znikała" podczas pracy. Często pomagał dopiero restart komputera. W przypadku podłączenia przez MIDI nigdy się coś takiego nie zdarzyło.

Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 19 lut 2009, 01:22

Midi...będące na karcie a ta z kolei na pci, fw czy wreszcie na samym usb , czy też nie idzie przez cpu? Pytam, nie wiem
Prawdziwe midi bez latencji skończyło się na atari ;)
Ale fakt, sam mam klawiaturę na usb a ta potrafi znikać, ale wystarczy restart programu a nie (o zgrozo) całego systemu,

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » czwartek 19 lut 2009, 11:27

...
Midi...będące na karcie a ta z kolei na pci, fw czy wreszcie na samym usb , czy też nie idzie przez cpu? Pytam, nie wiem
U mnie (chyba jak u większości) midi na karcie, a ta na pci.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » środa 18 mar 2009, 08:19

Wcześniej napisałam, iż nie ma różnicy miedzy podłączeniem klawiatury sterującej przez USB - jednak się myliłam.
Kupiłam klawiaturę Edirol PCR 300 i okazuje się, że przy podłączeniu przez port USB podczas nagrywania dźwięki się przestawiają. Na samym początku wszystko jest OK, lecz po dłuższej pracy, dźwięki podczas nagrywania są przesunięte – czym dłużej pracuję dźwięki przestawiają się coraz bardziej.
Gdy uruchomię jeszcze raz komputer wszystko powraca do normy – tylko na jakiś czas. Później dzieje się tak samo.

Przy podłączeniu klawiatury przez MIDI wszystko jest działa idealnie.

Więc jednak USB nie jest idealnym rozwiązaniem.
Czy ktoś z Was miał podobny problem?

ODPOWIEDZ