Witam!
Z racji tego, ze zaczynam pracowac przy sprzecie estradowym bardziej pro niz do tej pory mam chyba najistotniejsze pytanie jesli chodzi o przygotowanie sprzetu do imprezy czyli strojenie FOH i monitorów. Jak wyglada to u Was? Jak stroicie system przy pomocy eq tercjowego?
Macie moze jakies porady, patenty sprawdzajace sie zawsze lub prawie zawsze? Tylko nie piszcie ze trzeba cwiczyc bo to wiem;)
Dzieki za odp. Pozdr4All:)
Strojenie FOH i monitorów
Re: Strojenie FOH i monitorów
Tylko nie piszcie ze trzeba cwiczyc bo to wiem;)
To w zadadzie wszystko wiesz :)
bylo juz kilka razy, przeszukaj forum.
...Tylko nie piszcie ze trzeba cwiczyc bo to wiem;)
...
No wlasnie szukałem i szczerze mowiąc (pisząc:) nie uzyskałem konkretnych odpowiedzi... Jesli cos przeoczyłem to prosze o podanie linków:) ; moze źle szukałem...
Generalnie chciałbym sie dowiedziec jak Wy to robicie; z tego co sie orientuje to co osoba to inna szkoła wiec własnie z tego powodu powstało to zapytanie....
No więc jak to wygląda u Was?:)
...
No wlasnie szukałem i szczerze mowiąc (pisząc:) nie uzyskałem konkretnych odpowiedzi... Jesli cos przeoczyłem to prosze o podanie linków:) ; moze źle szukałem...
Generalnie chciałbym sie dowiedziec jak Wy to robicie; z tego co sie orientuje to co osoba to inna szkoła wiec własnie z tego powodu powstało to zapytanie....
No więc jak to wygląda u Was?:)
- cannondalekiller
Front: Eq jako ostatnie, najpierw x-over potem dealey między drogami.
Monitor: O swoim sposobie nie napiszę...
,a robi się to najczęściej z 58ką w ręka z głową w wedgu, biegając od paczki do korektora, lub krzycząc do kolegi przy eq: "Mietek! Wyp... 1,6kHz dwie krech w dół!" :) Jest także paa-3 (wpisz w google). Bardzo ważne jest precyzyjne umieszczenie monitora względem uszu kozystającego zeń (promieniowanie dzwięku przez kolumnę). Przy głośnym PA, jeśli jest go dużo na scenie można też leciutko opóźnić monitor, lecz nie więcej niż 3-4 ms. W praktyce jednak lepiej opóżnić wten sposób PA względem dźwięków ze sceny (backline, monitory). To oczywiście tylko w niektórych (trudnych) sytuacjach. U mnie monitory z końcówkami grają 2:1 czyli, np paczka 350 W gra na 600 W wzmacniaczu.

Dzieki wielkie za odp. cannondalekiller :) Własnie o to mi chodziło :)
''...Front: Eq jako ostatnie, najpierw x-over potem dealey między drogami.''
Nierozumiem za bardzo: w tej chwili jest to połączone tak: 4 górki po 700W do tego dwa konce mocy 2x700 + subbas 2kW z koncówką 1kW (w mostku) na strone. Subbas odciąłem na koncowce mocy przy ok 100hz a górki jadą pełnym pasmem. Monitory maja po 500W i konce tez są 500W na kanał tylko ze przy 4ohm, czyli na monitor idze 250W jesli są dwa ewentualnie troche wiecej jeslii jest jeden w torze.
Masz jakis patent na usprawnienie tego? Napisałes wyzej o x-overze (chodzi o zwrotnice aktywną?) i dealey'u - co dokładnie miałes na mysli? Jak moge to wykozystac na tym sprzecie?
A, i jeszcze jedno: takie opoznienie 3-4ms bardzo wpływa na eliminacje sprzezeń?
- dziub-dziub
Dzieki wielkie za odp. cannondalekiller :) Własnie o to mi chodziło :)
''...Front: Eq jako ostatnie, najpierw x-over potem dealey między drogami.''
Nierozumiem za bardzo: w tej chwili jest to połączone tak: 4 górki po 700W do tego dwa konce mocy 2x700 + subbas 2kW z koncówką 1kW (w mostku) na strone. Subbas odciąłem na koncowce mocy przy ok 100hz a górki jadą pełnym pasmem. Monitory maja po 500W i konce tez są 500W na kanał tylko ze przy 4ohm, czyli na monitor idze 250W jesli są dwa ewentualnie troche wiecej jeslii jest jeden w torze.
Masz jakis patent na usprawnienie tego? Napisałes wyzej o x-overze (chodzi o zwrotnice aktywną?) i dealey'u - co dokładnie miałes na mysli? Jak moge to wykozystac na tym sprzecie?
A, i jeszcze jedno: takie opoznienie 3-4ms bardzo wpływa na eliminacje sprzezeń?...
Delay - z angielskiego opóźnienie :).
Masz za słabe wzmaki do basu i do monitorów. Możesz je szybko uszkodzić. Satelitki utnij odpowiednio względem basu.
;) wiem co to delay, tylko po co opozniac sygnał na fronty o 3-4ms?
sorki za post pod postem ale....
wiem ze konce troche za słabe ale taki jest sprzet i puki co nic na to nie poradze :( . Mysle ze niema tragedi tymbardziej ze praktycznie nigdy nie jest grane na max 'ile fabryka dała' :)
wiem ze konce troche za słabe ale taki jest sprzet i puki co nic na to nie poradze :( . Mysle ze niema tragedi tymbardziej ze praktycznie nigdy nie jest grane na max 'ile fabryka dała' :)
-
,a robi się to najczęściej z 58ką w ręka z głową w wedgu, biegając od paczki do korektora, lub krzycząc do kolegi przy eq: "Mietek! Wyp... 1,6kHz dwie krech w dół!" :) Jest także paa-3 (wpisz w google). Bardzo ważne jest precyzyjne umieszczenie monitora względem uszu kozystającego zeń (promieniowanie dzwięku przez kolumnę). Przy głośnym PA, jeśli jest go dużo na scenie można też leciutko opóźnić monitor, lecz nie więcej niż 3-4 ms. W praktyce jednak lepiej opóżnić wten sposób PA względem dźwięków ze sceny (backline, monitory). To oczywiście tylko w niektórych (trudnych) sytuacjach. U mnie monitory z końcówkami grają 2:1 czyli, np paczka 350 W gra na 600 W wzmacniaczu....
Wkładanie mikrofonu w odsłuch i czekanie aż się sprzęgnie nie jest dobrym rozwiązaniem.
1. ogłuchniesz od sprzężenia
2. uszkodzisz mikrofon dużym SPL
3. uszkodzisz driver zbyt dużym napięciem, bo pewnie nie masz procesora na odsłuchach.
4.odsłuchy są po to aby z nich słyszeć co się gra, a nie głośny szum po ekstremalnej korekcji

Wkładanie mikrofonu w odsłuch i czekanie aż się sprzęgnie nie jest dobrym rozwiązaniem.
1. ogłuchniesz od sprzężenia
2. uszkodzisz mikrofon dużym SPL
3. uszkodzisz driver zbyt dużym napięciem, bo pewnie nie masz procesora na odsłuchach.
4.odsłuchy są po to aby z nich słyszeć co się gra, a nie głośny szum po ekstremalnej korekcji