Plugin do obrazu stereo

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tigergold
Re: Plugin do obrazu stereo

Post autor: tigergold » wtorek 17 lut 2009, 17:50

Ja dla odmiany proponuję omikrofonować monitor odsłuchowy jakimś sparowanym zestawem albo i niesparowanym jak nie masz. Napisałem monitor, ale możesz spróbować z dwoma w różnych odległościach od siebie. Czasem niesparowane mikrofony a nawet rózne od siebie dodatkowo "uatrakyjnią" efekt. Co prawda degradację masz na bank jeśli mikrofony i odsłuchy masz gorsze niż doskonałe (sam musisz ocenic na ile to opłacalne), ale efekt przy miksowaniu takich dwóch ścieżek jest często lepszy niż pluginowy. Jak nie nabawić się sprzężeń chyba nie muszę pisać
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
mixchris

Post autor: mixchris » wtorek 17 lut 2009, 19:40

Dobra a co w przypadku, gdy w Cubase SX 3 będziemy chcieli nagrać jakiś sygnał mono, i podpiąć na ten sygnał jakiś efekt VST, który będzie działa tylko z sygnałem stereo. Czy da się jakoś zmienić ten sygnał MONO za pomocą jakiejś wtyczki w sygnał STEREO?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 17 lut 2009, 19:48

Czy da się jakoś zmienić ten sygnał MONO za pomocą jakiejś wtyczki w sygnał STEREO?

Najprosciej przelozyc regiony na slad stereo.

Awatar użytkownika
mixchris

Post autor: mixchris » wtorek 17 lut 2009, 19:56

...Czy da się jakoś zmienić ten sygnał MONO za pomocą jakiejś wtyczki w sygnał STEREO?

Najprosciej przelozyc regiony na slad stereo....
to znaczy ??

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 17 lut 2009, 20:02

......Czy da się jakoś zmienić ten sygnał MONO za pomocą jakiejś wtyczki w sygnał STEREO?

Najprosciej przelozyc regiony na slad stereo....
to znaczy ?...
Ale w czym problem? Ze nie wiesz, o co chodzi z kopiowaniem slady, czy ze to nie rozwiazuje problemu, znaczy ze ja zle zrozumialem problem?

Awatar użytkownika
mixchris

Post autor: mixchris » wtorek 17 lut 2009, 20:17

Ale w czym problem? Ze nie wiesz, o co chodzi z kopiowaniem slady, czy ze to nie rozwiazuje problemu, znaczy ze ja zle zrozumialem problem?...

Kopiowanie obrazu kumam ale jak chcesz na żywo korzystać z efektu który działa STEREO a sygnał jaki wysyłasz do Cubase jest MONO. Chodzi mi o taką sytuację gdy działasz na sygnale który leci na żywo a nie na ścieżkach audio z którymi można zrobić wszystko.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 17 lut 2009, 20:54

Kopiowanie obrazu kumam ale jak chcesz na żywo korzystać z efektu który działa STEREO a sygnał jaki wysyłasz do Cubase jest MONO. Chodzi mi o taką sytuację gdy działasz na sygnale który leci na żywo a nie na ścieżkach audio z którymi można zrobić wszystko. ...

Ale zamieszałeś jak babcia krupnik. Po pierwsze to nie jest istotne jaki sygnał podajesz do DAW - jeśli mono to możesz go nagrać na śladzie stereo i odwrotnie. Po drugie mógłbyś napisać co chcesz zrobić właściwie? Użyć Cubase jako kamery pogłosowej na koncercie? Hehe. Bez nagrywania? A jeśli chcesz nagrać to wet czy dry?
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 17 lut 2009, 21:13

jak chcesz na żywo korzystać z efektu który działa STEREO a sygnał jaki wysyłasz do Cubase jest MONO. Chodzi mi o taką sytuację gdy działasz na sygnale który leci na żywo a nie na ścieżkach audio z którymi można zrobić wszystko.

To trzeba wyjsc na grupe stereo.

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » wtorek 17 lut 2009, 22:14

Nagrane Duble zawsze są najlepszym rozwiazaniem.
Mozesz pobawic sie rowniez wtyczką DUO Vocal Modeling Auto-Doubler
Antares............

http://www.antarestech.com/products/avox2.shtml#duo

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 18 lut 2009, 10:33

...Ja dla odmiany proponuję omikrofonować monitor odsłuchowy jakimś sparowanym zestawem albo i niesparowanym jak nie masz. Napisałem monitor, ale możesz spróbować z dwoma w różnych odległościach od siebie. Czasem niesparowane mikrofony a nawet rózne od siebie dodatkowo "uatrakyjnią" efekt. Co prawda degradację masz na bank jeśli mikrofony i odsłuchy masz gorsze niż doskonałe (sam musisz ocenic na ile to opłacalne), ale efekt przy miksowaniu takich dwóch ścieżek jest często lepszy niż pluginowy. Jak nie nabawić się sprzężeń chyba nie muszę pisać
...

Dzięki za rade ale ja pracuję tylko i wyłącznie z VSTi ;) Wszystko dzieje się wewnątrz i nie mam mikrofonów bo nie są mi potrzebne.

ODPOWIEDZ