Cubase 5
Zainstalowałem na XP SP3 działa. Odpala stare projekty/grube sesje.
W kilku przypadkach nie wczytał mi PSP Neon HR, gdy był on użyty w projekcie. (Cały pakiet PSP przeniosłem-skopiowałem do Cubase 5 > vst2 i od razu odnalazł i załadował. Pozostałe wtyczki (jak np. Modern, które zostały w swoim starym miejscu) wczytał bez problemów ze wskazanych lokalizacji.
Co do obsługi vst, chyba coś w tym jest, że jest lepiej (albo to takie pierwsze wrażenie). Ale to wyjdzie w praniu.
Co do wywalania - zawieszenia Cubase to chyba już historia. Od Cubase4
zapomniałem co to znaczy, a i przy wersji 5 nie miało miejscca podczas otwierania starych sesji i grzebania w nich.
Na szybkiego sprawdziłem "dostrajanie" wokalu podczas próby z młodą wokalistką, która łapie o co w śpiewaniuchodzi ,choć czasami dźwięk trochę odstaje. Pitch Correct ( tu "Female Moderate" daje zadowalające wyniki ). Zaznaczam, że to było na szybko bez wdawania się w drobiazgi.
Więc tu daję plusa.
Jeśli chodzi o projekty midi to potwierdzam, że odpala stare sesje/ aranżacje baz problemy. HelionOne ładuje presety bez błędu.
Latencja. Tu ciekawostka. W C4 pomimo wskazań (poprawnych) , na wokalu w niektórych projektach mieliśmy opóźnienie. Po załadowaniu tego samego projectu i śpiewaniu w C5 było już dobrze. Więc tutaj drugi plus.
---------------------------------------------------------------
Ma wiecej bledow :)
ale chyba nie jest tak zle, jak bylo na poczatku, po pojawieniu sie C4
Ponadto jest jeszcze cos: C5 lepiej obsluguje VST w stosunku do C4...
Może konkretnie wskazujmy te błędy?
Joachim , pisz śmiało.
------------------------------------------------
Interesuje mnie działanie Cubase 5 na systemie Windows 7 64 bit ( który aktualnie testuję).
Mam taki zainstalowany i muszę potwierdzić,k żę to nie Vista - to działa.
W wolnym czasie rozpocznę testy z Cubase 5 powinno być ciekawie.
W przypadku C4 na Windows 7 miałem podobny problem z wtyczkami psp.
Konkretnie, Cubase 4 zgubił Xenon'a. Wykonałem tą samą operację, którą opisałem wyżej i już było dobrze.
HelionOne - jego biblioteka, banki- załadował się za pierwszym podejściem, co przy XP Sp3 nie było takie oczywiste.
-----------------------------------------------------------------------
Różnice sprzętowe robią dużo zamieszania. Dlatego niełatwo być programistą tak zaawansowanych systemów.
Prośba. Pietro ma rację. Piszcie na jakich maszynach i systemach pracujecie, testujecie.
pozdrawiam
Walu
[addsig]
W kilku przypadkach nie wczytał mi PSP Neon HR, gdy był on użyty w projekcie. (Cały pakiet PSP przeniosłem-skopiowałem do Cubase 5 > vst2 i od razu odnalazł i załadował. Pozostałe wtyczki (jak np. Modern, które zostały w swoim starym miejscu) wczytał bez problemów ze wskazanych lokalizacji.
Co do obsługi vst, chyba coś w tym jest, że jest lepiej (albo to takie pierwsze wrażenie). Ale to wyjdzie w praniu.
Co do wywalania - zawieszenia Cubase to chyba już historia. Od Cubase4
zapomniałem co to znaczy, a i przy wersji 5 nie miało miejscca podczas otwierania starych sesji i grzebania w nich.
Na szybkiego sprawdziłem "dostrajanie" wokalu podczas próby z młodą wokalistką, która łapie o co w śpiewaniuchodzi ,choć czasami dźwięk trochę odstaje. Pitch Correct ( tu "Female Moderate" daje zadowalające wyniki ). Zaznaczam, że to było na szybko bez wdawania się w drobiazgi.
Więc tu daję plusa.
Jeśli chodzi o projekty midi to potwierdzam, że odpala stare sesje/ aranżacje baz problemy. HelionOne ładuje presety bez błędu.
Latencja. Tu ciekawostka. W C4 pomimo wskazań (poprawnych) , na wokalu w niektórych projektach mieliśmy opóźnienie. Po załadowaniu tego samego projectu i śpiewaniu w C5 było już dobrze. Więc tutaj drugi plus.
---------------------------------------------------------------
Ma wiecej bledow :)
ale chyba nie jest tak zle, jak bylo na poczatku, po pojawieniu sie C4
Ponadto jest jeszcze cos: C5 lepiej obsluguje VST w stosunku do C4...
Może konkretnie wskazujmy te błędy?
Joachim , pisz śmiało.
------------------------------------------------
Interesuje mnie działanie Cubase 5 na systemie Windows 7 64 bit ( który aktualnie testuję).
Mam taki zainstalowany i muszę potwierdzić,k żę to nie Vista - to działa.
W wolnym czasie rozpocznę testy z Cubase 5 powinno być ciekawie.
W przypadku C4 na Windows 7 miałem podobny problem z wtyczkami psp.
Konkretnie, Cubase 4 zgubił Xenon'a. Wykonałem tą samą operację, którą opisałem wyżej i już było dobrze.
HelionOne - jego biblioteka, banki- załadował się za pierwszym podejściem, co przy XP Sp3 nie było takie oczywiste.
-----------------------------------------------------------------------
Różnice sprzętowe robią dużo zamieszania. Dlatego niełatwo być programistą tak zaawansowanych systemów.
Prośba. Pietro ma rację. Piszcie na jakich maszynach i systemach pracujecie, testujecie.
pozdrawiam
Walu
[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
Re: Cubase 5
a jak dodatek testowy w postaci symfonii Halion orchestra? Dobrze się spisuje, jego instalacja nie stwarza żadnych problemów? Ile właściwie mamy tu Gb i czy w końcu próbki są w pakiecie 16sto czy 24 bitowe?
Gdzie się podziała w nowym cubase 5 funkcja:
Save Project to New Folder.....
W poprzednich wersjach była w File.........
...
...
Tu też jest tylko nazywa się BACK UP PROJECT
...
Tu też jest tylko nazywa się BACK UP PROJECT
......
...
Tu też jest tylko nazywa się BACK UP PROJECT...
Dzieki.zaraz to sprawdzę jak działa.
...
Tu też jest tylko nazywa się BACK UP PROJECT...
Dzieki.zaraz to sprawdzę jak działa.
-
Jezeli ktos z szanownych forumowiczow nabyl C5 w wersji edukacyjnej i nie spelnila jego oczekiwan to chetnie ja odkupie. Ewentualnie za dobra cene kupie Cubase 4 w wersji Edukacyjnej. Kontakt zbyszekkancerski@prokonto.pl
Mam pytanie odnośnie licencji. Czym się różnią pod tym względem Cubase 5, Cubase studio 5 i Cubase 5 EED? Wiem, że jest pewnie wiele aspektów różniących te wersje, ale głównie chodzi mi o możliwości(bądź niemożliwości) zarabiania z pomocą tych programów oraz o ograniczenie instalacji na wielu komputerach(oczywiście jednocześnie pracując na jednym). Czy są jeszcze jakieś aspekty, które w pierwszej kolejności powinno się brać pod uwagę?
gram, komponuję, koncertuję itp.
...No a co powiesz na obsługę midi - W PT jest ona na poziomie, jaką Cubase miał dekadę temu.
Tylko czekalem, az to napiszesz :)
Tak, masz racje, ale
- piszesz o interfejsie audio, wiec i ja sie do audio odnosze
- tak sie sklada ze nowy PT8 jest do przodu pod tym wzgledem, na pokazie az mi nie pasowaly do protoolsa pokazy insytumentow VST na nim
A co do przesiadki na większego protoolsa - to dobrze wiesz, że wersja HD + wtyczki w TDM to jakieś kosmiczne pieniądze, a przesiadka z M-BOXA na DIGI 003 to nie bezbolesne sypnięcie klepakami. Pozostaje jeszcze kompensacja latencji, któej PT w wersji LE nie posiada, a co powoduje, że zewnętrzne urządzenia wprowadzają latencję, ale co gorsze - niektóre wtyczki RTAS również !! A to strasznie upierdliwe.
...
Prawda, niemniej sie sprawdza - sporo znanych ludzi korzysta w trasie z malych PT, komponujac, zapisujac pomysly z pomoca laptopa i malego interfejsu MBOX, a przeniesienie calosci do duzego PT - nie ma problemu.
Zreszta nie dziwie sie. Szybkosc pracy podczas nagrywania - w PT wszysto sie robi natychmiast na klawiaturze, w Cubase zawsze trzeba co jakis czas w czasie pracy cos zmienic, wprowadzic nowe miejsca wejscia w zapis itp. itd. PT jest rozwiazany od lat inaczej i w ogolnym bilansie lepiej....
Może trochę nie w temacie ale zauważyłem że pracujesz na firestudio presonusa
Chciałem zapytać czy nie pojawia ci się latencja przy software monitoringu ? Ja niestety borykam się z tym i nie wiem czego to jest przyczyną.
Tylko czekalem, az to napiszesz :)
Tak, masz racje, ale
- piszesz o interfejsie audio, wiec i ja sie do audio odnosze
- tak sie sklada ze nowy PT8 jest do przodu pod tym wzgledem, na pokazie az mi nie pasowaly do protoolsa pokazy insytumentow VST na nim

A co do przesiadki na większego protoolsa - to dobrze wiesz, że wersja HD + wtyczki w TDM to jakieś kosmiczne pieniądze, a przesiadka z M-BOXA na DIGI 003 to nie bezbolesne sypnięcie klepakami. Pozostaje jeszcze kompensacja latencji, któej PT w wersji LE nie posiada, a co powoduje, że zewnętrzne urządzenia wprowadzają latencję, ale co gorsze - niektóre wtyczki RTAS również !! A to strasznie upierdliwe.
...
Prawda, niemniej sie sprawdza - sporo znanych ludzi korzysta w trasie z malych PT, komponujac, zapisujac pomysly z pomoca laptopa i malego interfejsu MBOX, a przeniesienie calosci do duzego PT - nie ma problemu.
Zreszta nie dziwie sie. Szybkosc pracy podczas nagrywania - w PT wszysto sie robi natychmiast na klawiaturze, w Cubase zawsze trzeba co jakis czas w czasie pracy cos zmienic, wprowadzic nowe miejsca wejscia w zapis itp. itd. PT jest rozwiazany od lat inaczej i w ogolnym bilansie lepiej....
Może trochę nie w temacie ale zauważyłem że pracujesz na firestudio presonusa
Chciałem zapytać czy nie pojawia ci się latencja przy software monitoringu ? Ja niestety borykam się z tym i nie wiem czego to jest przyczyną.