Kupno nowego sprzętu a kryzys

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
maslak_s
Re: Kupno nowego sprzętu a kryzys

Post autor: maslak_s » poniedziałek 09 lut 2009, 11:22

......Nie przesadzajmy , oczywiście do dobrego przyzwyczaić się łatwo.
5 lat temu euro stało 4,80, było cło na towary z unii. Ludzie nie kupowali?
Nie grali? Nie nagrywali? ...

Dziś euro też stoi po 4,80.
Ale wtedy np. Alesis M1 kosztowały 1800zł - dziś 1100zł. MXL990 - 700zł - dziś 400zł. E-MU 1212M podchodziło pod 1000zł - rok temu kupiłem za 530zł.
Niedługo te ceny wrócą.

Faktem jest że jak euro spadło do 3zł a dolar do 2zł to ceny nie spadły do adekwatnego poziomu :( Ale co do wzrostu to jestem pewien....

GROOVE TUBES the brick pare miesiecy temu kosztowal okolo 1400, obecnie ponad 2000...

a mam takie konkretne pytanie... czy cena 3300 zl za nowego RME Fireface 400 to dobra cena!?
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 09 lut 2009, 11:34

a mam takie konkretne pytanie... czy cena 3300 zl za nowego RME Fireface 400 to dobra cena!?...
Ten interfejs zawsze się wachał pomiędzy 3300-3600, więc jak nowy to ta cena jest normalna.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » poniedziałek 09 lut 2009, 11:36

...Nie przesadzajmy , oczywiście do dobrego przyzwyczaić się łatwo.
5 lat temu euro stało 4,80, było cło na towary z unii. Ludzie nie kupowali?
Nie grali? Nie nagrywali? ...
Tylko dlaczego po 5 latach istnienia owego produktu na rynku aktualna cena podchodzi pod cenę premiery?? mimo iż z biegiem czasu zmieniają się standardy...Technika idzie do przodu...

To właśnie jest denerwujące. Płacisz za stare jak za nowe- mówiąc w przenośni

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 09 lut 2009, 11:49

Tylko dlaczego po 5 latach istnienia owego produktu na rynku aktualna cena podchodzi pod cenę premiery?? mimo iż z biegiem czasu zmieniają się standardy...Technika idzie do przodu...

To właśnie jest denerwujące. Płacisz za stare jak za nowe- mówiąc w przenośni

...
A dlaczego wszystko co nie jest nowością musi być tańsze?

IMO topic bez sensu ,możemy sobie tylko filozoficznie ponarzekać.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » poniedziałek 09 lut 2009, 12:49

IMO topic bez sensu ,możemy sobie tylko filozoficznie ponarzekać....

To dlaczego mówimy że komputer który kupiliśmy 3 lata temu jest już stary i nie sprzedamy go nawet za połowę ceny??

Bo żyjemy w takich czasach gdzie technika idzie bardzo szybko do przodu. Nie mówię że tak jest ze wszystkim ale w większości przypadków to się sprawdza...

i nie mam zamiaru narzekać tylko dojść do pewnych wniosków bo w tej branży są spore wydatki i każdy z nas próbuje oszczędzić na każdym kroku...

skoro topic bez sensu to po co na niego wchodzić ?

TeeR

Post autor: TeeR » poniedziałek 09 lut 2009, 12:55

Nie musi być. To się sprawdza przy komputerach i ciuchach. A ceny sprzętu muzycznego trochę spadły bo weszliśmy do unii i złoty się umocnił. A potem ostatnie przez pół roku wszystko się zrypało.

pakamc

Post autor: pakamc » poniedziałek 09 lut 2009, 13:01

Poczekamy zobaczymy, juz dzisiaj widac delikatną poprawe miedzy PLN/USD moim zdaniem poprawa to kwestia kilku miesiecy.
Zaznaczam jednak ze nie ma co sie łudzić - Dolar nie spadnie tak jak w 2008 roku :)
Niestety wsyztsko podskoczyłi .. I ja sam nie wiem co robić ..
Jedynym sensownym wyjsciem jest dalsze zbieranie pieniedzy i oczekiwanie na własciwy moment.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » poniedziałek 09 lut 2009, 13:01

własnie sprawdzilem sobie cene sprzetu który chciałem kupić (Mackie) i sie skrajnie wk.... a tu wchodze na eis i widze temat taki jeszcze. Teraz jest masakra i będzie coraz drożej co najgorsze, non stop zmieniają się ceny i naprawde niezanosi się na to żeby spadły, a jeżeli nawet to po 8-12 miesiącach? szkoda czekania i nadzieji na to iż będzie taniej, bo tak naprawde nic neiwiadomo niestety piepszeni spekulanci... bo to glownie przez nich
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

nablaone
Kontakt:

Post autor: nablaone » poniedziałek 09 lut 2009, 16:12

piepszeni spekulanci... bo to glownie przez nich...

Jak złoty sie umacniał to spekulanci byli dobrzy, teraz są źli. Niezłe podejście. Poza tym, bez spekulantów byś nic nie kupił.

Co do cen elektroniki to ceny spadają, ale towarów szybkozbywalnych jak komórki, komputery etc.
Od niedawna obserwuje rynek muzyczny i wydaje mi się, że jest on dosyć płytki. Mało jest spekulantów handlujących second-hand'em. Patrząc po allegro. Innych miejsc handlu nie znam.

Ja tam z zakupem Blofelda poczekam.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » poniedziałek 09 lut 2009, 16:18

Zrobili nam atak na walutę i się teraz okaże tak naprawdę, jak się Polacy rządzą. w Dzisiejszym WPROST jest opisany mechanizm tzw. Ataku na walutę, podane są też konkretne wybrane przykłady z ostatnich 20 lat. Najgorsze jest to, że taki proceder może pogrążyć gospodarkę a przy tym wiele polskich rodzin, a nie mógł by się odbyć bez pomocy ludzi z "wewnątrz" w postaci informowania i wzbudzania fałszywej paniki na rynkach walutowych ( tzw. "eksperci" wypowiadający się mediach ). Każdy kto choć trochę czytał o historii "kryzysów" wie, że jest to nic innego jak redystrybucja kapitału od klasy średniej i niższej do klasy wyższej i nie jest to żadna teoria spiskowa tylko potwierdzone naukowo fakty ( choć niechętnie prezentowane w mediach )
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

ODPOWIEDZ