Echo AUDIOFIRE 4 - opinie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Paweł
Re: Echo AUDIOFIRE 4 - opinie

Post autor: Paweł » czwartek 05 lut 2009, 11:19

...Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

Pytanie jak w tytule.
Kto z Was użytkuje ten sprzęt, jak on się spisuje w warunkach domowego studia? Z jakim DAW używacie tę kartę?
Proszę o opinie, porównania.....
Nie sądzę żeby ktokolwiek Ci odpowiedział, bo krajowy dystrybutor Echo, czyli Audiofaktory jakoś nie specjalnie chce produkty tej firmy sprzedawać.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 05 lut 2009, 14:59

Moja Echo Gina3G doprowadza już do szału. Z 2 pre-ampów mikrofonowych działa jeden i to nie zawsze. Szkoda, że jaja zaczęły się miesiąc po gwarancji..

keyzone

Post autor: keyzone » czwartek 05 lut 2009, 20:01

A ja odpowiem:-) Mam Audiofire12, więc topowy model z serii. Bardzo stabilne i wydajne urządzenie. Używam tego na estradzie i jestem bardzo zadowolony. Porónywałem wydajność strewników na Cubase SL3. Podłączyłem do laptopa Emu1616m, Emu Tracker Pre, M-Audio Fast Track i Audiofire 12. Załadowałem ekstremalną sesję i przełaczałem sterowniki Asio. Najlepiej wypadły 1616m i Audiofire. Polecam.
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 12 mar 2009, 12:49

No właśnie...
Szukam karty do laptopa, mam macboka Core 2 duo 2.0 Ghz $GB RAM.
W zasadzie biorę pod uwagę tylko Apogee Duet, pracuję na Logic Studio 8.
Chwilowo będę miąl POD studio UX2, ale docelowo ten Duet.
Chiałem tylko się dowiedzieć, czy jest ewentualna alternatywa jakościowo, brzmieniowo, wydajnościowa - i tak o tej Echo pomyślałem, ale to chyba zly pomysł, prawda??
dzięki, pozdrawiam...

No nie wiem czy to zly pomysl, karty firmy Echo zbieraja glownie pochlebne opinie, zwlaszcza pod Makiem. Ja w sumie waham sie jeszcze ale chyba do DJowania wezme Audiofire2 - ta karta w sumie to odpowiednik Dueta: mala, aluminiowa na firewire, tyle ze wejscia i wyjcia audio ma na pokladzie ale cyfrowe i midi tez sa na donglu.
W srodku jest ten sam przetwornik dzwieku ktory jest w kartach TC Electronic Konnekt i RME 400, tj. AK4620 czyli o jakosc dzwieku bym sie nie obawial. A karta duzo tansza od Dueta, czyli na jakis plug in jeszcze zostanie troche pieniedzy ;)

Zobacz na ten watek:
http://www.gearslutz.com/board/low-end-theory/178989-least-reliable-firewire-interface.html
Koles zrobil sonde na forum wsrod uzytkownikow roznych kart, po podsumowaniu wynikow zarowno Echo jak i RME wyszly na pierwsze miejsce łeb w łeb, po 18 punktow. Ja wierze bardziej sumarycznej ocenie kilkunastu uzytkownikow niz testom w czasopismach, ktorych autorom zalezy na reklamach i nie placa swoich ciezko zarobionych pieniedzy za testowany sprzet :D
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 12 mar 2009, 16:02

Mam Echo Audiofire4 sprowadzaną z Niemiec jeszcze. Niestety - poza cudownymi preampami, nie mogę jej z czystym sercem polecić do gry live - karta się wykrzacza (sprawdzane dwa komputery), co pozwala ją w miarę spokojnie używać tylko w studio. Przynajmniej w moim przypadku.

Poza tym - do gry live to ona jest o tyle wkurzajaca, ze nie ma praktycznie żadnej regulacji. Do DJowania lepszy jest novation nio 2/4 - to praktycznie mały mikser i karta w jednym. Ma gorsze preampy, ale jakość output jest very ok. Ani razu też karta nie zawiodła - ani na scenie ani w domu.

A Audiofire czeka własnie na przesyłkę do serwisu w Niemczech, bo padł jeden z tych cudnych preampów.

drA

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 24 mar 2009, 22:20

...Mam Echo Audiofire4 sprowadzaną z Niemiec jeszcze. Niestety - poza cudownymi preampami, nie mogę jej z czystym sercem polecić do gry live - karta się wykrzacza (sprawdzane dwa komputery), co pozwala ją w miarę spokojnie używać tylko w studio. Przynajmniej w moim przypadku.

Poza tym - do gry live to ona jest o tyle wkurzajaca, ze nie ma praktycznie żadnej regulacji. Do DJowania lepszy jest novation nio 2/4 - to praktycznie mały mikser i karta w jednym. Ma gorsze preampy, ale jakość output jest very ok. Ani razu też karta nie zawiodła - ani na scenie ani w domu.

A Audiofire czeka własnie na przesyłkę do serwisu w Niemczech, bo padł jeden z tych cudnych preampów.

drA...

O, to cenne doswiadczenie. Sluchaj, jak to jest z tą Novation Nio 24 w koncu? Ludzie ostrzegaja ze to tylko USB 1.1, ale z drugiej strony mnostwo pozytywnych opinii. Ja mam taka sytuacje, ze potrzebuje drugiej, mobilnej karty do djowania, glownie z Abletona. Wyglada to tak, ze oprocz wirtualnych instrumentow ze 2 sciezki (góra) wysylam po midi do Virusa a z powrotem audio z Virusa do Abletona i na sumę. Myslisz ze w takiej sytuacji ta Nio sprawdzi sie u mnie? Boje sie opoznien i generalnie problemow z USB 1.1.
Z gory dzieki za porade ;)
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 02 kwie 2009, 09:11

O, to cenne doswiadczenie. Sluchaj, jak to jest z tą Novation Nio 24 w koncu? Ludzie ostrzegaja ze to tylko USB 1.1, ale z drugiej strony mnostwo pozytywnych opinii. Ja mam taka sytuacje, ze potrzebuje drugiej, mobilnej karty do djowania, glownie z Abletona. Wyglada to tak, ze oprocz wirtualnych instrumentow ze 2 sciezki (góra) wysylam po midi do Virusa a z powrotem audio z Virusa do Abletona i na sumę. Myslisz ze w takiej sytuacji ta Nio sprawdzi sie u mnie? Boje sie opoznien i generalnie problemow z USB 1.1.
Z gory dzieki za porade ;)...

Już wielokrotnie pisalem o NIO (tutaj i na prmb) - aż boję się być uznanym za "przedstawiciela handlowego" ;)

W skrócie: z moich doswiadczen, jak na chwilę obecną (mam nio 2/4 od pół roku) to sprzęt ma świetne sterowniki i działa stabilnie.
Jak rozumiem chciałbyś, by uciagnął ci VSTi - nie ma sprawy, ile tylko procesor da radę. Ableton? Stabilnie i bez problemu. Latencja vsti > output: niezauważalna. Latencja input> software > output - nie testowałem. Jak znajdę chwilę to spróbuję z blofeldem podobne podłączenie wykonać i napiszę, jak to się sprawdza.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 02 kwie 2009, 09:18

i jeszcze link do mojego postu na eis sprzed paru miesiecy:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22515&forum=10&3

Z adnotacją: dropy z the grand znikły, stabilne granie mam, gdy suwak NIO przesuniety jest na 5 ms latencji.

Pozdro.
M.

ODPOWIEDZ