Najbardziej naturalny/najlepszy pogłos do wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Najbardziej naturalny/najlepszy pogłos do wokalu

Post autor: JoachimK » czwartek 05 lut 2009, 00:43

...
tyle, ze takie porownywanie w takim aranzu niewiele wniesie

To jak porównywnać :) Nie ma już innej metody, pogłos ma leżyć w każdym miksie, w każdym podkładzie.I albo się przebija albo nie. A tutaj okazuje się, że nie jest to bardzo duża różnica.
Wiadomo że najlepiej brzmi pogłos w balladach piano + wokal ale nie tędy droga.

Porownywac podczas miksu, a nie czy sie przebije, czy nie, tylko jak bedzie scalac dane nagranie, jaka da glebie itd. oraz co mozna zrobic poglosem, zeby byla zabudowana scena, plan, bez utraty wyrazistosci
W tych przykladach ciezko cos powiedziec, bo podklad JUZ JEST taki a nie inny (i nie chodzi w tym momencie o to, czy jest gorszy czy lepszy)

Owszem, można się jeszcze bawić w side chain pogłosu czy kompresje, to nie jest wszystko co można zrobić.

eeeee, kombinowanie ;)

Oczywiście dużo się nakręciłem w ustawieniach wtyczki, lex 480L ma jednak ładniejszy ogon, mniej stateczny bardziej żyjący, takie ładne PUUUCH

No wlasnie, i teraz pomysl sobie o np. jazzowej kapeli, gdzie duzo gra cisza :)

przykladowo, w przykladzie 2 masz zupelnie inna obwiednie tego reverbu, jakby dodatkowo byl sterowany delayem, a m.in. tak rozniace sie dwie probki to juz masz pomiedzy dwoma presetami L480,

nie nie, jest tylko pogłos, żadnych delayów nie dodawałem, starałem się w miarę możliwości odtworzyć 480L czyli głównie przyciemnić mój pogłos z wtyczki.

Nie zrozumielismy sie.
W drugim przykladzie jedna z probek ma falujaca obwiednie dzwieku. I juz w samych przykladach Lexa sa i takie, co nie faluja, i takie co faluja :)
Ja tam slysze dwa rozne poglosy, wiec ciezko mowic o podobienstwie :)

Zauważyłem że large hall zachowuje się na 480L nieco plate;owato czyli mocno brzmi i nagle się kończy - jest jednocześnie ciepły i pulchny, i trwa tyle ile trzeba by nie zrobić zamieszania.

Nie moge sie z tym zgodzic :)
Po pierwsze te algorytmy brzmia roznie, po drugie, ksztalt obwiedni i jej wybrzmienie mozesz w bardzo szerokim zakresie regulowac parametrami

Być może mój reverb jest ciut za długi. Gdybym mógł Cię prosić o Large Hall tzn ustawienia presetu byłoby łatwiej ustawić taką samą ubwiednię niż na słuch.

Nic podobnego - jesli chcesz to zrobic prosta wtyczkia czy jakims prostym procesorem, moge Ci przygotowac poglos o parametrze time bardzo dlugim rzedu wielu sekund, a poglos bedzie _bardzo_krotki (nawet mniej niz sekunda), bo inne parametry beda inaczej ustawione.

Niedawno jakis student (chyba) prosil mnie o przygotowanie probek z Lexicona i TC do jakiejs pracy, na podstawie kilkusekundowych probek wokalu i paru instrumentow skrajnie roznych wydowybajacych jeden dzwiek (werbel, trabka itp.). Zrobil tabelke z ustawieniami, sam bazowal na altiverbie. Zrobilem mu jak chcial. W efekcie wszystkie poglosy byly nieladne, mocno rozniace sie w brzmieniu od tego, czego moznaby sie spodziewac po nazwie, po czym robilem poprawki (jeszcze chyba dwa razy) zachowujac niejeden parametr w danym charakterystycznym ze swej nazwy presecie niezmieniony, zgodny z fabrycznym ustawieniem. Probki wyslalem, przyszla odp. ze wyszlo swietnie.

ktore dostarczylem
z kolei przyklad 3 plywa od kompresji czy limitera i tam nie bardzo mozna okreslic ten poglos

Generalnie oto chodziło - by pokazać to w warunkach w miarę normalno-radiowych - czyli głos na odpowiedniej głosności (bez przerysowania by "pokazać" reverb, pogłos delikatny (bo nikt nie daje głośno wetów docelowo) no i spora kompresja (czyli normalny średni poziom -9/-10).

Ale w takich warunkach - jak piszesz - "normalno-radiowych", specjalnie sie nie wyslyszy drobnych roznic. Robilem wiele podobnych nagran bazujac na wtyczkach np. z powercore i tez mi starczylo.
Osobiscie przewage lexicona widze raczej w innych nagraniach, aranzach czy miksach.

Zresztą robiony na wstyczkach PSP (m.in Xenon jako limiter)

Nieistotne :) mi dosc mocno plywa, jakby sie cos niewyrabialo.

to tak na szybko i wiecej na teraz nie powiem, bo slucham raz - ze przez multimedialna karte z plyty glownej (ze swistami i szumami od zasilacza;) ), dwa - przez sluchawki, wiec nie mam odniesienia co do przestrzeni...

no dobrze - ale który jest Lex 480? :) A czy B? :)...

W tym aranzu na sluchawkach nie slysze glebii, mi to jest bez roznicy, co nie znaczy, ze nie czuje roznicy - ja np. bym w ogole nie ustawial brzmienia takiego, jaki pokazales w pierwszym przykladzie, nawet jak zrobiles podpuche i pokazales w obu probkach dwa poglosy lexcicona, to i tak calosc mi sie nie podoba, nie tego bym oczekiwal w takim nagraniu :)
Ale nie wiem, czy z tych presetow bym cos wyciagnal, raczej bym pokrecil w ustawieniach tak, aby poszerzyc wokal w stereofonii przy jednoczesnie mniejszym poziomie poglosu, a dluzszym wybrzmieniu. I wlasnie w takim przypadku juz na prostszych maszynach poglosowych zaczynaja sie problemy.

(mowie caly czas za siebie oczywiscie, kazdy robi inaczej)

Jeszcze jedna uwaga: czesc z tych probek, ktore dalem, brzmi na wokalu podobnie w sensie charakteru, a sporo z ewentualnych roznic dosc mocno sie zaciera w gestym aranzu. Moze jednak byc zupelnie inaczej np. dla zrodel bardziej impulsowych.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 05 lut 2009, 01:50

...W tym aranzu na sluchawkach nie slysze glebii, mi to jest bez roznicy, co nie znaczy, ze nie czuje roznicy - ja np. bym w ogole nie ustawial brzmienia takiego, jaki pokazales w pierwszym przykladzie, nawet jak zrobiles podpuche i pokazales w obu probkach dwa poglosy lexcicona, to i tak calosc mi sie nie podoba, nie tego bym oczekiwal w takim nagraniu :)

Nie, to tylko oznacza że w szerokorozumianym popie nie ma różnicy (bo jej nie słyszysz między wtyczką za 1200zł a procesoerm za 16 tys) a po drugie używam, drogiej i bardzo dobrej wtyczki pogłosowej. Okazało się w tym gatunku muzycznym różnice to mit i zupełnie nie warto dawać 16 tys zł.

Nie. To oznacza, ze w takim lexiconie jako punkt wyjscia Large Hall (pierwszy poglos na liscie) jest bardzo dobra baza, ktora mozna jeszcze poprawic. A we wtyczce - sam pisales, ze sie musiales nameczyc.
Ja slysze roznice. Glebi (nie pasma, ale TRZECIEGO planu) nie slysze teraz, bo nie mam ku temu odsluchu w tej chwili.

A zresztą - 1 przykład - w tle gitarka i panna ("znasz tyle magii") z ładnym prężnym pogłosem i czego tu więcej szukać? Dobrze brzmiał ten preset z 480L Large Hall który mi posłałeś - pewnie pół świata go używa/lub użyło - ja uzyskałem dość podobny sound na moim CSR od IK Multimedia - więc czyżby mit obalony? :))))...

IK multimedia znam. Zeby bylo ciekawiej - niewiele znam, gdyz nie pracowalem na nim, a robilem porownania, ktore mi wystarczyly do okreslenia roznicy z lexiconem. To dobry poglos w tej cenie, ale to nie jest nawet w czesci lexicon, jesli chodzi o generacje duzch poglosow (co do malych, nie pamietam, jak brzmial). W tej kwestii nawet sie rozwodzic nie bede, bo nie ma sensu.
Tez kiedys myslalem, ze wiele poglosow brzmi podobnie, do momentu, az nauczylem sie pracowac na lexiconie i sie okazalo, ze daje on duzo wiekszy trzeci plan, niz inne piglosy. Tak tez jest w przypadku CSR

Co do "szeroko rozumianego popu" okreslenie warte wiesz ile... :P
Masz inna obwiednie, co mi w drugim przykladzie na pierwszej probce nie pasuje (A) mi nie pasuje, chocby byl to lexicon (i pod rozpatrujac to pod pewnymi wzgldedami mam wrazenie, ze to z lexicona). Druga probka (B) w tym przykladzie ma z kolei szybsze zanikanie ogona (przynajmniej tak to brzmi w tym aranzu). Nie wiem, ktory jest ktory, bo ani jeden ani drugi mi nie pasuje (kazdy z innego powodu), za to wiem, co bym zmienil by w kazdej probce poglos dla mnie lepiej zabrzmial.
Tym samym znowu: Ja wrzucilem gotowca, na ktorych bazowales, a ktorego mozna dostosowac do tego aranzu, Ty - jak piszesz, musiales sie nameczyc, zeby cos podobnego wyciagnac. Teraz pytanie - na ile mozesz jeszcze modyfikowac, by bylo lepiej?

Wobec tego: dlaczego, nie majac wczesniej wzorcow samego poglosu, zdecydowales sie zalozyc ten temat?
Nie prosciej by bylo po prostu wykrecic od razu cos podobnego?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 05 lut 2009, 01:56

Ciekawe, być może faktycznie słychać to tylko w gatunkach typu jazz i pokrewne, w muzyce bardzo selektywnej w które jest np tylko kontrabas + wokal... Wtedy na pewno będzie słychać ten piękny żywy ogon lexicona, co do którego nie ma wątpliwości a którego głównie słychać w opcji SOLO śladu :)

Nie. Ciagle myslisz ogonami, ja ciagle mysle caloscia brzmienia w miksie. Lexicon daje duzo "ciala" w wybrzmieniu, dzieki temu na bardzo krotkich poglosac (room itp) daje zdecydowanie lepsza definicje dzwieku, niz niejeden dobry poglos, wliczajac w to np. bardzo kreatywny TC VSS (VSS jest oceniany jako lepszy, niz poglosy z M5000, zarowno przez producenta jak i uzytkownikow).
Stad np. zupelnie inaczej, "grubo" ale i czysto zabrzmi z lexiconem jazzowe brzmienie w stylu G. Bensona, podczas gdy z duzym prawdopodobienstwem to samo brzmienie z innym poglosem zabrzmi mniej ciekawie i na pewno bardziej jakoby "osobno" od poglosu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 05 lut 2009, 01:58

errata:

Tez kiedys myslalem, ze wiele poglosow brzmi podobnie, do momentu, az nauczylem sie pracowac na lexiconie i sie okazalo, ze daje on duzo wiekszy trzeci plan, niz inne poglosy. Tak tez jest w przypadku CSR

ma byc:
Tak tez jest w przypadku porownania z CSR

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 05 lut 2009, 02:05

...a tak ogólnie - to jeszcze raz wielkie dzięki za presety i poświęcony czas - naprawdę wiele można się z tego nauczyć, prześledzić brzmienie i EQ pogłosów z lexa i jak zachowują obwiednie w czasie itd :)

Spoko :)

Zeby bylo jasne: zrobilem niejedno nagranie bez lexicona i tez sie dalo, tego sie trzymajmy :)
Prywatnie jednak zdecydowalem sie na wydanie niemalej kasy na zakup lexiconow prywatnie dla siebie i do tego dwoch innych poglosow wysokiej klasy, jako towarzystwa do Lexiconow. Tak juz mi sie zlozylo po latach pracy z lexiconami :)

ODPOWIEDZ