Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek

Post autor: matiz » poniedziałek 02 lut 2009, 18:37

Będę bojkotował takie wynalazki

Twoje prawo, ale:

Ale że niby ja źle napisałem? Kilka razy to liczyłem i to samo mi wychodzi. Być może gdzieś coś zjadam

E tam, rzad wielkosci, kto by sie o takie drobiazgi sprzeczal, wazne, ze to nic nie daje

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 02 lut 2009, 18:41

Ale że niby ja źle napisałem? Kilka razy to liczyłem i to samo mi wychodzi. Być może gdzieś coś zjadam
...

to inaczej

ok. 330m w jedna sekunde, czyli w 1000 milisekund
z tego wynika, ze:
ok. 33m w 100 ms
ok. 3,3m w 10ms
ok. 33cm w 1ms - a to juz blisko omawianych wartosci
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 02 lut 2009, 18:54

Dobra, obliczenia obliczeniami, a jak się to ma do wrażeń słuchowych (ja się nie wypowiem, bo jestem głuchy jak pień w porównaniu co do niektórych)
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 02 lut 2009, 19:56

to inaczej

Źle wbijałem na kalkulatorku, przepraszam

Czyli, zakładając, że głowa jest zwrócona w stronę monitorów i z nimi tworzy trójkąt równoboczny, różnica będzie w granicach 0,3ms (chyba że masz nos jak klamka od zakrystii i dźwięk musi ją omijać szerokim łukiem). Kręcenie głową w lewo i w prawo daje efekt przesunięcia w czasie (między innymi). A jak z plugina monitorów niet tak niet.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 02 lut 2009, 20:21

ja to Was nie rozumiem troche - czesc z gory wysmiewa sam projekt, nawet nie slyszac wtyczki. Poza tym spodziewa sie cudu... jednoczesnie.... nie przeszkadzaja Wam emulacje urzadzen hardware przez software, symulacje wzmacniaczy, poglosy impulsowe czy kolekcje sampli. Przeciez to wszystko tez tak kiedys brzmialo ze uszy wiedly - zamiast cieszyc sie ze ktos walczy z wiatrakami za Was - zlorzeczycie i potepiacie w czambul :)

Mam nadzieje ze ktos kiedys tego typu wtyczke doprowadzi do jakiegos poziomu, a na razie mam zamiar ja sprawdzic - moze choc troche czasu mi zaoszczedzi i pozwoli popracowac w nocy... obejrze ja przez rozowe okulary, przez ktore ogladam rozne komputerowe basy elektryczne, trabki i inne :)

Ps.Pamietacie pierwsze proby konwersji audio to midi? a tu drumagog czy Melodyne ok.roku temu slyszalem tez jedna z pierwszych wersji Autotune - zabawne efekty - zadowalajacy po ciezkiej pracy z rysowaniem :)

Awatar użytkownika
AUTKO

Post autor: AUTKO » poniedziałek 02 lut 2009, 21:33

Mam nadzieje ze ktos kiedys tego typu wtyczke doprowadzi do jakiegos poziomu, a na razie mam zamiar ja sprawdzic - moze choc troche czasu mi zaoszczedzi i pozwoli popracowac w nocy... obejrze ja przez rozowe okulary, przez ktore ogladam rozne komputerowe basy elektryczne, trabki i inne :)

Beyerdynamic ma w swojej ofercie "monitory" sluchawkowe (sluchawki z nadajnikiem, ktory okreslal polozenie glowy wzgledem wirtualnych "monitorow"). Kiedy je stestowalem to faktycznie efekt byl baaardzo ciekawy. Tylko oni to robia za pomoca funkcji HRTF :) No i cena tegoz systemu troche inna jest ;)

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 02 lut 2009, 21:42

grembo, na końcu tego łańcucha masz słuchawki, rozumiesz? Jakby tak patrzeć na sprawę to po co w sumie ten pośrednik - plugin. Może zacznijmy się po prostu przyzwyczajać do pracy na słuchawkach i tyle, bez emulacji monitorów, z takimi właściwościami jakie mają, z taką separacją kanałów. Myślę, że lepiej na tym wyjdziemy i już nie trza nic doskonalić, wystarczą "słuchawkowe Adamy A7" - szybciej, prościej, co Ty na to?
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 03 lut 2009, 01:13

Dzięki za opinie. Właściwie, to i tak ta wtyczka ma ograniczenia spowodowane funkcją demo. Wystarczy nią "trochę pokręcić".
Ja pozostaje przy swoich słuchawkach.

Pozdrawiam kolegów.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 03 lut 2009, 01:45

...Dzięki za opinie. Właściwie, to i tak ta wtyczka ma ograniczenia spowodowane funkcją demo. Wystarczy nią "trochę pokręcić".

Żeby pobrać demo trzeba podać adres e-mail właśnie w celu otrzymania pliku '112dB Redline Monitor Demo License.xml' i załadować do plugina. Jeśli tego nie zrobiłeś prędzej to masz teraz info, że musisz przeciągnąć ten xml i upuścić w okienko. Tyż to przechodziłem... Wsio.
[addsig]

ODPOWIEDZ