ile kompresorów można zapiąć na wokal?
witam mam pytanie nagrałem kawałek, zrobiłem tak: na wokal zapiąłem kompresor c4, korektor, reverb i jeszcze jeden kompresor BLOCKFISH (aby uzyska efekt ładnego zanikania pogłosu) i tu mam pytanie czy jest sens stosować dwa kompresory? czy raczej tego unikać?
Re: ile kompresorów można zapiąć na wokal?
nie ma przeciwwskazań, byle byś nie przesadził
czasem lepiej się sprawdzą np dwa różne z delikatna kompresja niż jeden z dużą kompresją. Osobiście nie czuje potrzeby by stosować więcej niż jeden, max dwa w torze sygnału
czasem lepiej się sprawdzą np dwa różne z delikatna kompresja niż jeden z dużą kompresją. Osobiście nie czuje potrzeby by stosować więcej niż jeden, max dwa w torze sygnału
wskazany przed kompresorem jest filtr dolnozaporowy na wokalu w przeciwnym wypadku kompresor będzie miał pełne ,,ręce'' roboty z tak szerokim pasmem a jego praca w rezultacie mało skuteczna
...nie ma przeciwwskazań, byle byś nie przesadził
A dokladniej - nie "tak duzo, ile tylko mozna, gdy jeszcze dobrze brzmi", ale po prostu "tak, zeby dobrze brzmialo".
W wiekszosci przypadkow skonczy sie na jednym kompresorze.
A dokladniej - nie "tak duzo, ile tylko mozna, gdy jeszcze dobrze brzmi", ale po prostu "tak, zeby dobrze brzmialo".
W wiekszosci przypadkow skonczy sie na jednym kompresorze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...wskazany przed kompresorem jest filtr dolnozaporowy na wokalu w przeciwnym wypadku kompresor będzie miał pełne ,,ręce'' roboty z tak szerokim pasmem a jego praca w rezultacie mało skuteczna...
jest możne jakiś godny polecenia filtr dolnozaporowy, vst lub dx na przetestowanie (wersja demonstracyjna)?
jest możne jakiś godny polecenia filtr dolnozaporowy, vst lub dx na przetestowanie (wersja demonstracyjna)?