Robię wysyłkę do stworzonego studio wszystko się zgadza mogę regulować głośność metronomu oraz ścieżek w mixie , natomiast nie potrafię przejść jednej kwestii ( być może banał ) a mianowicie podesłane pogłosu dla nagrywającej ścieżki.
Jesli skorzystam z ext1 i w insert wsadzę pogłos wtedy nagra się z pogłosem, jeśli wsadzę w insert studia , to cały mix jest z pogłosem ( prawidłowo) funkcja monitoring nie działa.
Co zrobiłem źle, bądź macie inny pomysł jak zorganizować odsłuch w cubase tak by każdy słyszał to co chce, oraz była mozliwość kontroli głośności metronomu? (Tworzyłem dodaktowy bus i wszystko było ok tylko nie było regulacji metronomu).
Jakieś pomysły, sugestie?
Pozdrawiam
cubase 4 control room
- Miłaszewski
Re: cubase 4 control room
poglos nie jest jakims "specjalnym" typem sygnalu
potraktuj go tak jak metronom lub inne sygnaly ktore wysylasz do studia
nie kombinuj, tylko staraj sie logicznie znalezc najprostsze rozwiazania
[addsig]
[addsig]
Jesli skorzystam z ext1
A nie prosciej uzyc go normalnie, po czym wyslac sendem na "studio"?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- mr-hammond
...poglos nie jest jakims "specjalnym" typem sygnalu
...
Jacku głośnośc metronomu znajduje się w control room na osobnym suwaku nie wysyłam go w żaden inny sposób.
Nie bardzo rozumiem gdyż chciałbym skorzystać z monitoringu (np rejestracja vocalu),a send zadziała na nagranym już tracku. Ponadto w control room nie ma send dla studio.
Chcę to tak skonfigurować by mieć kontrole nad wysyłkami do studio ( to już mam poprzez sekcje studio przy każdym tracku ) oraz monitoring z wybranym pogłosem.
Joachimie jeśli mógłbyś napisać krokowo jak to zrobić bo widze że tej sekcji nie rozgryzłem jeszcze, a nie mam teraz możliwości usiąść za cubase dopiero w pon, a jestem w martwym punkcie.
...
Jacku głośnośc metronomu znajduje się w control room na osobnym suwaku nie wysyłam go w żaden inny sposób.
Nie bardzo rozumiem gdyż chciałbym skorzystać z monitoringu (np rejestracja vocalu),a send zadziała na nagranym już tracku. Ponadto w control room nie ma send dla studio.
Chcę to tak skonfigurować by mieć kontrole nad wysyłkami do studio ( to już mam poprzez sekcje studio przy każdym tracku ) oraz monitoring z wybranym pogłosem.
Joachimie jeśli mógłbyś napisać krokowo jak to zrobić bo widze że tej sekcji nie rozgryzłem jeszcze, a nie mam teraz możliwości usiąść za cubase dopiero w pon, a jestem w martwym punkcie.
Control Room nie moze miec wysylki bo to odsluch rezyserki - ostatni element lancucha, swego rodzaju suma.
Nie bardzo rozumiem, czemu nie chcesz wyslac FX sendem na "Studio"
Nie bardzo rozumiem, czemu nie chcesz wyslac FX sendem na "Studio"
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- mr-hammond
...Control Room nie moze miec wysylki bo to odsluch rezyserki - ostatni element lancucha, swego rodzaju suma.
Nie bardzo rozumiem, czemu nie chcesz wyslac FX sendem na "Studio"...
Nie tyle nie chce co nie potrafie :) a wynika to z tego że nie poznałem tej sekcji na tyle dobrze. Stąd temat :)
Standardowa procedura to :
1. stworzenie sobie add fx wybieram np reverb
2 reverbe moge wysłać na każdy track sendem ,
3 wysyłka studio jest przy każdym tracku
hmmm... chyba że w sekcji fx w którym zapięty jest reverb pojawia się okno ze studio :/ a na to nie wpadłem ?
Nie bardzo rozumiem, czemu nie chcesz wyslac FX sendem na "Studio"...
Nie tyle nie chce co nie potrafie :) a wynika to z tego że nie poznałem tej sekcji na tyle dobrze. Stąd temat :)
Standardowa procedura to :
1. stworzenie sobie add fx wybieram np reverb
2 reverbe moge wysłać na każdy track sendem ,
3 wysyłka studio jest przy każdym tracku
hmmm... chyba że w sekcji fx w którym zapięty jest reverb pojawia się okno ze studio :/ a na to nie wpadłem ?