wydawanie płyt a organizacje zbiorowego zarządzania
-
Pisałem kilka tygodni temu zapytanie w podobnym temacie, ale ciągle niejasności jest wiele, więc chciałbym ponownie poruszyć temat - w nieco szerszym aspekcie. Dlatego też na wstępie uprzejmie proszę Adminów o nieusuwanie tego tematu.
Mam następującą sytuację: prowadzę studio specjalizujące się w nagraniach muzyki klasycznej. W swojej ofercie mam kompleksową produkcję płyt - moimi klientami są stowarzyszenia, fundacje i różne inne instytucje, pod które podpięte są różnorakie chóry, orkiestry, zespoły kameralne itp. W kwestii samych nagrań i tłoczenia sprawa jest prosta - podpisuję umowę, dogaduję się tłocznią, o tyle nie do końca wiem co z prawami autorskimi, producenckimi, hologramami itp.
Dlatego zwracam się z pośbą o wyjaśnienie tych kwestii:
1. ZAiKS - czy wystąpić powinienem ja, jako firma której zlecono produkcję, czy inwestor (czyli producent)? Jak rozumiem ZAiKS wyliczy odpowiednie opłaty z racji wykorzystania na płycie utworów podlegających ochronie autorskiej
2. SPAV - to według mojej wiedzy organizacja chroniąca prawa producentów. Czy jest konieczność i sens występowania do SPAVu przy takich produkcjach, jak nagrania klasyki? Jeśli tak, to kto powinien to zrobić - ja, czy inwestor (producent)? Jaka jest procedura i opłaty?
3. Czy są jeszcze jakieś inne instytucje, do których ja bądź inwestor (producent) powinien się zwrócić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ars_Sonora
Mam następującą sytuację: prowadzę studio specjalizujące się w nagraniach muzyki klasycznej. W swojej ofercie mam kompleksową produkcję płyt - moimi klientami są stowarzyszenia, fundacje i różne inne instytucje, pod które podpięte są różnorakie chóry, orkiestry, zespoły kameralne itp. W kwestii samych nagrań i tłoczenia sprawa jest prosta - podpisuję umowę, dogaduję się tłocznią, o tyle nie do końca wiem co z prawami autorskimi, producenckimi, hologramami itp.
Dlatego zwracam się z pośbą o wyjaśnienie tych kwestii:
1. ZAiKS - czy wystąpić powinienem ja, jako firma której zlecono produkcję, czy inwestor (czyli producent)? Jak rozumiem ZAiKS wyliczy odpowiednie opłaty z racji wykorzystania na płycie utworów podlegających ochronie autorskiej
2. SPAV - to według mojej wiedzy organizacja chroniąca prawa producentów. Czy jest konieczność i sens występowania do SPAVu przy takich produkcjach, jak nagrania klasyki? Jeśli tak, to kto powinien to zrobić - ja, czy inwestor (producent)? Jaka jest procedura i opłaty?
3. Czy są jeszcze jakieś inne instytucje, do których ja bądź inwestor (producent) powinien się zwrócić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ars_Sonora
Re: wydawanie płyt a organizacje zbiorowego zarządzania
góry dziękuję i pozdrawiam
Ars_Sonora...
CHOPIE !!!!!
jakie płyty ?
za najdalej 3 lata będą tylko mp3 i winyle, sprzedaż płyt w stanach w zeszłym roku spadła z 530 milionów do 360 milionów !!!
daj sobie spokój !!!! CD odchodzi bezpowrotnie teraz będzie
mp3-dla mas
winyl -dla hobbystów i
SACD- dla audiofilów
CD U M I E R A na naszych oczach, jest kryzys rządy i parlamenty wszystkich krajów olewają ustawy antypirackie bo z nim walczą , a duże koncerny muzyczne kompletnie się nie odnajdują w tym wszystkim i teą popadają
także A P O K A L I P S A !!! jak we włatcach móch
kup se działkę w bireszczadach i zarzywaj wypoczynku przed końcem świata w 2012 ... heh
CHOPIE !!!!!
jakie płyty ?
Normalne, CD i DVD
Jakos nie widze tych mp3 w klasyce, nawet przy wyzszym bitrate niz 256k
jakie płyty ?
Normalne, CD i DVD
Jakos nie widze tych mp3 w klasyce, nawet przy wyzszym bitrate niz 256k
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Jakos nie widze tych mp3 w klasyce, nawet przy wyzszym bitrate niz 256k...
Kiedyś było na forum o ślepych testach które wykazały, że żaden człowiek nie jest w stanie odróżnić AudioCD od 256k, a tylko niektórzy potrafili trafnie wskazać na pogorszoną jakość 192k. W klasyce to nie działa?
[addsig]
Kiedyś było na forum o ślepych testach które wykazały, że żaden człowiek nie jest w stanie odróżnić AudioCD od 256k, a tylko niektórzy potrafili trafnie wskazać na pogorszoną jakość 192k. W klasyce to nie działa?
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
Jakos nie widze tych mp3 w klasyce, nawet przy wyzszym bitrate niz 256k...
[addsig]
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
...
Jesli chodzi o mnie, to na smyczkach, szczegolnie cicho grajacych, moga wychodzic dziwne rzeczy.
A co do watku, nie bardzo widze audiofili sluchajacych klasyki z playera mp3 - ale to juz bardziej nie kwestia tego, co kto slyszy ;)
...
Jesli chodzi o mnie, to na smyczkach, szczegolnie cicho grajacych, moga wychodzic dziwne rzeczy.
A co do watku, nie bardzo widze audiofili sluchajacych klasyki z playera mp3 - ale to juz bardziej nie kwestia tego, co kto slyszy ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Kiedyś było na forum o ślepych testach które wykazały, że żaden człowiek nie jest w stanie odróżnić AudioCD od 256k, a tylko niektórzy potrafili trafnie wskazać na pogorszoną jakość 192k. W klasyce to nie działa?
...
A co do watku, nie bardzo widze audiofili sluchajacych klasyki z playera mp3 - ale to juz bardziej nie kwestia tego, co kto slyszy ;)...
no przecież napisałem SACD dla klasyki wyższa rozdzielczość i dynamika, reszta mp3 i winyl dla hobbystów vintage i dużych okładek ... ehhh to beły piękne czasy dla muzyki.... te winyle!!!!
...
A co do watku, nie bardzo widze audiofili sluchajacych klasyki z playera mp3 - ale to juz bardziej nie kwestia tego, co kto slyszy ;)...
no przecież napisałem SACD dla klasyki wyższa rozdzielczość i dynamika, reszta mp3 i winyl dla hobbystów vintage i dużych okładek ... ehhh to beły piękne czasy dla muzyki.... te winyle!!!!
...no przecież napisałem SACD dla klasyki...
Nie kłam
...
ale że co?
Nie kłam

...
ale że co?
ale że co?...
A że audiofil to nie koniecznie słuchacz klasyki? Napisałeś "SACD dla audiofili", to jest wieeelka różnica
[addsig]
A że audiofil to nie koniecznie słuchacz klasyki? Napisałeś "SACD dla audiofili", to jest wieeelka różnica

[addsig]