Asystent operatora dźwięku - jaka szkoła?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MaciejB
Re: Asystent operatora dźwięku - jaka szkoła?

Post autor: MaciejB » czwartek 29 sty 2009, 09:26

po 1 musisz juz sie zajmować w jakiś sposób realizacją studyjną lub live i mieć o tym jakieś pojęcie
po 2 musisz dobrze słyszeć i to nie akordy itp choć to też jest na egzaminie a np przesunięcia w fazie, zmiany w częstotliwościach co oktawe (to tak na początek) - tkzw. solfeż barwy
po 3 na instrumencie możesz grać lecz niemusisz, jak nieumiesz to się nauczysz
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 29 sty 2009, 14:05

No to odpadam w punkcie pierwszym... Chyba, że produkcję muzyczną na własną rękę poniekąd można do tego zaliczyć
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » czwartek 29 sty 2009, 15:49

można, chodzi o to że wiesz coś o tym, wiesz do czego służy mikser, coś robiłes w tym kierunku a nie na zasadzie "bo ładnie wygląda taki zawód jak realizator dźwięku"

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 29 sty 2009, 16:12

Fajne zajęcie to raz, dwa- bardzo mi się to przyda przy udoskonalaniu własnego warsztatu technicznego. Miałem kiedyś do czynienia ze sprzętem muzycznym, mikserami i powermikserami (ale to nie były konsolety wielkości stołu obiadowego), czyli mogę spróbować się tam załapać- a jak wygląda druga kwestia- liczba chętnych w stosunku do liczby miejsc?
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » czwartek 29 sty 2009, 19:12

...Fajne zajęcie to raz, dwa- bardzo mi się to przyda przy udoskonalaniu własnego warsztatu technicznego. Miałem kiedyś do czynienia ze sprzętem muzycznym, mikserami i powermikserami (ale to nie były konsolety wielkości stołu obiadowego), czyli mogę spróbować się tam załapać- a jak wygląda druga kwestia- liczba chętnych w stosunku do liczby miejsc?...

nie no bez takich wielkości stołu obiadowego to nie masz po co zdawać ;P zartuje oczywiscie

przyjmują 6 max 7, z ilością kandydatów róznie jest, ok 30 tak średnio chyba wyjdzie, ale warto zapoznać się ze sprzętem, pojechać na kurs jakiś (PSRD), w wakacje popracować w jakiejś firmie nagłośnieniowej żeby zaznajomić się chociaż trochę z tematem

Awatar użytkownika
modest

Post autor: modest » czwartek 29 sty 2009, 23:32

...po 1 musisz juz sie zajmować w jakiś sposób realizacją studyjną lub live i mieć o tym jakieś pojęcie
po 2 musisz dobrze słyszeć i to nie akordy itp choć to też jest na egzaminie a np przesunięcia w fazie, zmiany w częstotliwościach co oktawe (to tak na początek) - tkzw. solfeż barwy
po 3 na instrumencie możesz grać lecz niemusisz, jak nieumiesz to się nauczysz ...
nie chwal się tak kolego ;)

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » piątek 30 sty 2009, 01:27

......po 1 musisz juz sie zajmować w jakiś sposób realizacją studyjną lub live i mieć o tym jakieś pojęcie
po 3 na instrumencie możesz grać lecz niemusisz, jak nieumiesz to się nauczysz ...
nie chwal się tak kolego ;)...
Krzysiek jak to sama prawda jest

ODPOWIEDZ