Program do badania słuchu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mankimank
Program do badania słuchu

Post autor: mankimank » środa 28 sty 2009, 11:30

Czy istnieje jakiś program na PC dzięki któremu możemy sprawdzić stan naszego słuchu z określeniem na jakich częstotliwościach są problemy?
robie bity

Paweł

Re: Program do badania słuchu

Post autor: Paweł » środa 28 sty 2009, 12:46

...Czy istnieje jakiś program na PC dzięki któremu możemy sprawdzić stan naszego słuchu z określeniem na jakich częstotliwościach są problemy?...
Praktycznie każdy, który generuje dźwięki o zadanej częstotliwości i głośności. Ja pamiętam że jeszcze sprawdzałem sobie słuch starym Cool Editem. Generator tam był bardzo wygodny.

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » środa 28 sty 2009, 14:37

do badania słuchu służy audiometr. programem słuchu dobrze sobie nie zbadasz, bo raczej nie skalibrujesz tego sprzętu. każdy audiometr musi być odpowiednio skalibrowany, oprócz tego badanie słuchu wykonuje się w kabinie dźwiękoszczelnej (choć oczywiście w wielu punktach protetycznych zdarzają się odstępstwa od tej reguły). najlepiej by było, gdybyś znalazł w swoim miejscu zamieszkania punkt protetyczny (takie miejsce, gdzie dopasowywane i sprzedawane są aparaty słuchowe),zadzwonił do nich i zapytał o badanie słuchu. bardzo często takie badanie jest bezpłatne.

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » środa 28 sty 2009, 14:55

Jest nawet program o nazwie audiometr.
Więcej na ten temat w tym wątku:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22530&forum=13
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Monsun

Post autor: Monsun » środa 28 sty 2009, 15:38

to sluzy do przesiewowego badania ale mozna sobie jakis wstepny test zrobic;)
http://www.telezdrowie.pl/SLYSZE/index.htm

Paweł

Post autor: Paweł » środa 28 sty 2009, 21:38

...do badania słuchu służy audiometr. programem słuchu dobrze sobie nie zbadasz, bo raczej nie skalibrujesz tego sprzętu. każdy audiometr musi być odpowiednio skalibrowany, oprócz tego badanie słuchu wykonuje się w kabinie dźwiękoszczelnej (choć oczywiście w wielu punktach protetycznych zdarzają się odstępstwa od tej reguły).....
Hmm .... dawno temu miałem badanie słuchu w lecznicy PRiTV właśnie audiometrem i powiem że ani komora nie była dźwiękoszczelna (ciężko było wyłowić dźwięk na tle szumów otoczenia), ani zakres częstotliwościowy badania w mojej ocenie nie był wystarczający (praktycznie sam środek). W efekcie sam się lepiej sprawdziłem właśnie generatorem.

ODPOWIEDZ