MXL 770 czy Perception 100 do domowego studia?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jackal
Re: MXL 770 czy Perception 100 do domowego studia?

Post autor: Jackal » piątek 27 kwie 2007, 22:21

Jakis czas temu tez miałem dylemat, jaki mikrofon kupić czy mxl'ke czy cos innego. Wertowałem to forum w te i wefte-statystycznie naliczyłem pozytywnych odpowiedzi za MXL'ką, taka jak np ta:

kilka dni temu ktoś przyniósł do studia Mikrofon MXL 770 zaznaczył na tym będę nagrywał wokale ,czarna walizeczka , mikrofon także czarny fajnie wygląda ,W studiu mamy kilka ciekawych mikrofonów m- innymi Neumann U 87 , AKG 414b , czy Rode NT1-a ,pierwsze dwa sa to dosyć drogie mikrofony ,lecz można powiedzieć standard w studiach nagraniowych.Ale wracam do MXL'a , po zainstalowaniu mikrofonu na statywie i odpaleniu wszystkich gratów , kolega od Mikrofonu MXL . którego wokal dobrze znam , wydał z siebie głos,,,,,, i tutaj szok , jak to się mówi czapka mi spadła , zapytałem ile zapłacił za ten mikrofonik....573 zł wiec tutaj nie tylko czapka mi spadła ale i szczeka opadła , Ten mikrofon brzmiał bardzo dobrze , głos czysty klarowny nasycony , trochę można by rzec sterylny , odnosi się wrażenie ze w środku siedzi jakiś mały Kolo i Eq-alizuje w czasie rzeczywistym hahah , po nagraniu praktycznie ten wokal nie potrzebował ingerencji ..absolutnie nic, co nawet przy U87 zdarza się rzadko.Dzisiaj zamowiłem MXL 770 .

No to sobie zadowolony kupiełm. Niedlugo ma przyjść.
Teraz wszyscy jak jeden mąż "jeździcie" po MXL'ce!!!
I jak tu wam ufać?!
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 28 kwie 2007, 03:57

to recenzja chyba kogos gluchego - jednym z niewielu dobrych mikrofonow mxl'a byl 2001 - cala reszta ma tak podbita gore ze i deeser wymieka- naprawde brzmi to obrzydliwie i kluje w uszy

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 28 kwie 2007, 08:20

mnie w 2001 właśnie drazni ta metaliczna góra, zdecydowanie z mxl'a wybrałbym v69

Leff

Post autor: Leff » sobota 28 kwie 2007, 10:44

...Nie słyszałem perception ale miałem okazję ostatnio porównywać kilka mikrofonów. MXL770, Studio Project B1, Shure Beta 58 i oktava mk-319. Wg moich osobistych odczuć MXL brzmiał ochydnie! Nie wiem jak to można wsadzić w miks, góra podbita nienaturalnie aż bolały uszy. B1 już lepiej ale gorzej niż na Beta a wszystkie je powalił MK-319. ...
Odnoszę wrażenie, że wszyscy założyli iż ten "mikrofon do domowego studia" to ma być mikrofon do wokalu. Być może - kolega nie sprecyzował co będzie nagrywał - i wtedy Oktava MK 319 pewnie sprawdzi się bardzo ok. Ale jeśli ma to być mikrofon uniwersalny (i tani...), który ma nagrywać rozmaite źródła dźwięku, w dalszym ciągu optuję za SP B1 lub B3.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 29 kwie 2007, 00:35

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:05 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » niedziela 29 kwie 2007, 07:13

......Jakis czas temu tez miałem dylemat, jaki mikrofon kupić czy mxl'ke czy cos innego. Wertowałem to forum w te i wefte-statystycznie naliczyłem pozytywnych odpowiedzi za MXL'ką, taka jak np ta:

kilka dni temu ktoś przyniósł do studia Mikrofon MXL 770 zaznaczył na tym będę nagrywał wokale ,czarna walizeczka , mikrofon także czarny fajnie wygląda ,W studiu mamy kilka ciekawych mikrofonów m- innymi Neumann U 87 , AKG 414b , czy Rode NT1-a ,pierwsze dwa sa to dosyć drogie mikrofony ,lecz można powiedzieć standard w studiach nagraniowych.Ale wracam do MXL'a , po zainstalowaniu mikrofonu na statywie i odpaleniu wszystkich gratów , kolega od Mikrofonu MXL . którego wokal dobrze znam , wydał z siebie głos,,,,,, i tutaj szok , jak to się mówi czapka mi spadła , zapytałem ile zapłacił za ten mikrofonik....573 zł wiec tutaj nie tylko czapka mi spadła ale i szczeka opadła , Ten mikrofon brzmiał bardzo dobrze , głos czysty klarowny nasycony , trochę można by rzec sterylny , odnosi się wrażenie ze w środku siedzi jakiś mały Kolo i Eq-alizuje w czasie rzeczywistym hahah , po nagraniu praktycznie ten wokal nie potrzebował ingerencji ..absolutnie nic, co nawet przy U87 zdarza się rzadko.Dzisiaj zamowiłem MXL 770 .[i]

No to sobie zadowolony kupiełm. Niedlugo ma przyjść.
Teraz wszyscy jak jeden mąż "jeździcie" po MXL'ce!!!
I jak tu wam ufać?! ...[/I]

Zacytowałeś recenzję pewnego pana z 07.09.2004, a podobno, z całym szacunkiem, tylko świnia nie zmienia poglądów.

Wystarczyło poszukać dalej i ten sam pan już sądzi po czasie inaczej:
Co brzmi bardziej miękko od MXL 990 (22.03.2005)

MXL V67G czy MXL 770? (15.07.2005)

Dobra rada na przyszłość. Oprócz tego, co zostało powiedziane, warto sprawdzić, kiedy zostało. Oraz [nomen - omen] czasem popatrzeć... kto coś mówi.
...
No...raczej trzeba tak będzie...na moje pocieszenie jest fakt, że docelowo chcę mieć dwa mikrofony-aby móc dopasowywać ich zastosowanie do sytuacji. ięc następny to bedzie albo Studio B1 albo wspomniana wyzej Oktavia... Może ten MXL nie zabrzmi tak fatalnie (przeczytałem gdzies w postach ze bardziej nadaje sie do męskich niz żeńskich wokali...ale ja juz nikomu nie ufam
[addsig]

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » niedziela 29 kwie 2007, 13:47

Jak znam zycie to zaraz się ktos przywali że takich mikrofonów nie ma więc na wszelki wypadek napiszę to POPRAWNIE i bez skrótów myslowych :
StudioProjects B1
Oktava mk 319
[addsig]

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » poniedziałek 30 kwie 2007, 13:55

znając zycie to nie ma mikrofonów bardziej do żeńskich czy męskich głosów
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

DCG

Post autor: DCG » wtorek 27 sty 2009, 09:44

Czytałem, już archiwalne wypowiedzi i mam pytanie: Jak oceniacie, niedrogiego AT 2020, bo właśnie taki mi idzie do domciu. Kupiłem go na początek nie ukrywam, z ograniczonych zasobów finansowych, do nagrywania wokalu w domowym zaciszu.
Drugie pytanie, na jaki ewentualnie go zamienić, gdy sie podreperuję finansowo, po zakupie innego sprzętu nagłośnieniowego ?
Czytam, słucham, obserwuję rynek i nasuwają mi się takie modele, trochę rozbieżne cenowo, ale w przyzwoitych, dostepnych dla mnie granicach.
OKTAVA MK-319
SP B3
SE 2200A
RODE NT1A
RODE NT2A
Inne propozycje (jakie ?)
Oczywiście dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » wtorek 27 sty 2009, 09:55

Nie mam co prawda 770 i nie słyszałem(mam 2006 mogami), ale zgadzam się z przedmówcami, że mxl ma przesadzoną górę, co czasami pomaga w nagrywaniu niektórych instrumentów. Do wokalu jednak bardziej sprawdza się Akg (ja mam 200) po prostu wokal lepiej leży w mixie i nie trzeba tak drastycznie używać korektora.

Twój wybór!
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

ODPOWIEDZ