Roland JV1010 czy XV5050?
Mam możliwość zakupienia jednego z dwóch używanych powyżej modułów brzmieniowych. Poczytałem ich manuale i wiem czym się różnią jeśli chodzi o możliwości itd. Chciałem zapytać tylko o same brzmienia (interesują mnie zwłaszcza smyczki, pady, ale nie tylko). Chodzi o to, że mam możliwość osobistego przesłuchania tylko Rolanda XV5050. Roland JV1010 byłby sprowadzany zza granicy. Powiedziano mi, że w obu modułach są w zasadzie te same barwy. Czy przesłuchawszy Rolanda XV5050 można wnioskować o brzmieniu Rolanda JV1010?
Re: Roland JV1010 czy XV5050?
Bierz XV bo to nowszy sprzęt i wyższej klasy.
[addsig]
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Powiedziano mi, że w obu modułach są w zasadzie te same barwy...
No nie powiedziałbym...Miałem jv1010 bardzo długo i to naprawde zacny moduł, ale xv 5050-jak pisał kolega Nord...- to wyzsza generacja... I tak np. w 5050 w gitarze akustycznej słychac podciągnięcia struny , zresztą gitarki tam są bardzo "smaczne"
. Lepsze są napewno także piana-choć wiele z nich bazuje na próbkach z poprzednich modeli...byc może kwestia lepszych przetworników...tak że moduł ogólnie brzmi lepiej...
Nie zapominajmy tez o mozliwości rozszerzenia o 2 karty serii SRX , z pewnością także lepsze niż te z serii SR-JV ,którą to w jv1010 można zainstalowac tylko jedną...
Reasumując: bierz XV 5050
No nie powiedziałbym...Miałem jv1010 bardzo długo i to naprawde zacny moduł, ale xv 5050-jak pisał kolega Nord...- to wyzsza generacja... I tak np. w 5050 w gitarze akustycznej słychac podciągnięcia struny , zresztą gitarki tam są bardzo "smaczne"

Nie zapominajmy tez o mozliwości rozszerzenia o 2 karty serii SRX , z pewnością także lepsze niż te z serii SR-JV ,którą to w jv1010 można zainstalowac tylko jedną...

Jestem nauczycielem muzyki
... Powiedziano mi, że w obu modułach są w zasadzie te same barwy...
. Lepsze są napewno także piana-choć wiele z nich bazuje na próbkach z poprzednich modeli...byc może kwestia lepszych przetworników...tak że moduł ogólnie brzmi lepiej...
...
Ok. Ale...
Mimo wszystkich zalet, xv5050 może też mieć wady...
1. Rozmiary i masa
2. Wyniesie mnie w tym wypadku 800 zł drożej
3. Chyba nie będę mógł skorzystać z wszystkich zalet - nie będę na tym tworzył aranży. Tak jak pisałem potrzebuję rozszerzyć brzmienia o pady głównie. Może sporadycznie jakieś solowe instrumenty jak flet czy saksofon.
4. Nie sądzę, że w praktyce będę się zagłębiał we wszystkie możliwości edycji patchów.
Czy biorąc pod uwagę takie zastosowanie warto dopłacać do XV 5050?

Ok. Ale...
Mimo wszystkich zalet, xv5050 może też mieć wady...
1. Rozmiary i masa
2. Wyniesie mnie w tym wypadku 800 zł drożej
3. Chyba nie będę mógł skorzystać z wszystkich zalet - nie będę na tym tworzył aranży. Tak jak pisałem potrzebuję rozszerzyć brzmienia o pady głównie. Może sporadycznie jakieś solowe instrumenty jak flet czy saksofon.
4. Nie sądzę, że w praktyce będę się zagłębiał we wszystkie możliwości edycji patchów.
Czy biorąc pod uwagę takie zastosowanie warto dopłacać do XV 5050?
...Czy biorąc pod uwagę takie zastosowanie warto dopłacać do XV 5050?...
Warto, słuchaj się kolegów.
[addsig]
Warto, słuchaj się kolegów.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
a czy roznica miedzy nimi to nie aby: Maluch - Merol ?Niby oba na M :)
wal w 5050...że się wyrażę
wal w 5050...że się wyrażę
musze zaczac traktowac siebie powazniej
...a czy roznica miedzy nimi to nie aby: Maluch - Merol ?Niby oba na M :)...
Nie. Chodzi oto, iż oba owe synthy są świetne. Tyle, że każdy na swój sposób. Niemniej m.in. już kolega Kocorus trafnie napisał czemu warto brać 5050.
A jeśli moje zdanie ma w ogóle być brane tu pod uwagę, to powiem tak: absolutnie się z nim zgadzam
[addsig]
Nie. Chodzi oto, iż oba owe synthy są świetne. Tyle, że każdy na swój sposób. Niemniej m.in. już kolega Kocorus trafnie napisał czemu warto brać 5050.
A jeśli moje zdanie ma w ogóle być brane tu pod uwagę, to powiem tak: absolutnie się z nim zgadzam

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
oceniam uchem nie pianisty, a czlowieka przez lata grajacego z posiadaczem tego sprzetu (pisze o XV5050) - wspanialy sprzet!
Jeśli masz miejsce w racku bierz 5050 a jeśli zależy ci na czymś małym, poręcznym 1010.
Oba brzmią dobrze z celowaniem w 5050 ( nowszy )
Oba brzmią dobrze z celowaniem w 5050 ( nowszy )