EMU Tracker Pre - szum (sinusoida na -90,5 db)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
karkoteka
Re: EMU Tracker Pre - szum (sinusoida na -90,5 db)

Post autor: karkoteka » poniedziałek 26 sty 2009, 12:58

Jak pisałem wcześniej: to samo urządzenie ten sam "problem".
Wrzucam znormalizowaną próbkę o niesamowitej nazwie Promieniowanie Tła:)
Efekt zbliżony do szumu białego, z tym że podbite są najniższe częstotliwości. Czyżby jednak przydźwięk z sieci elektrycznej?

http://www.speedyshare.com/653217755.html

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 sty 2009, 13:58

...Jak pisałem wcześniej: to samo urządzenie ten sam "problem".
Wrzucam znormalizowaną próbkę o niesamowitej nazwie Promieniowanie Tła:)
Efekt zbliżony do szumu białego, z tym że podbite są najniższe częstotliwości. Czyżby jednak przydźwięk z sieci elektrycznej?

http://www.speedyshare.com/653217755.html...

Tak, jak wczesniej, plik ma tyle wspolnego z sinusem, co ja z produkcja lawek ogrodowych.

Tutaj jest pliczek na szybko wyedytowany _tylko_ w zakresie 0-1kHz, usuniete (a raczej stonowane nieco) jest dziewietnascie sygnalow (podstawy i harmonicznych), widac to na zalaczonym screenie. Jesli ktos bardzo chce, moge wykonac dokladniejsza analize, tylko po co? To sa normalne zaklocenia, ich natura moze wywodzic sie z kilku miejsc i raczej nic sie tu nie poradzi.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 sty 2009, 14:02

......Jak pisałem wcześniej: to samo urządzenie ten sam "problem".
Wrzucam znormalizowaną próbkę

Przy okazji: na przyszlosc nie rob jakichkolwiek zabiegow na pliku z normalizacja wlacznie, jezeli chodzi o zaklocenia.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 sty 2009, 14:05

pliczek na szybko wyedytowany _tylko_ w zakresie 0-1kHz, usuniete (a raczej stonowane nieco) jest dziewietnascie sygnalow (podstawy i harmonicznych),

No i oczywiscie tego jest wiecej, poza edytowanym zakresem

Awatar użytkownika
karkoteka

Post autor: karkoteka » poniedziałek 26 sty 2009, 14:28

Tak, jak wczesniej, plik ma tyle wspolnego z sinusem, co ja z produkcja lawek ogrodowych.

Tutaj jest pliczek na szybko wyedytowany _tylko_ w zakresie 0-1kHz, usuniete (a raczej stonowane nieco) jest dziewietnascie sygnalow (podstawy i harmonicznych), widac to na zalaczonym screenie. Jesli ktos bardzo chce, moge wykonac dokladniejsza analize, tylko po co? To sa normalne zaklocenia, ich natura moze wywodzic sie z kilku miejsc i raczej nic sie tu nie poradzi....

Ja się niczemu nie dziwię. Celowo ująłem słowo problem w formie: "problem" Jak pisałem wcześniej, dla mnie to urok tego urządzenia. Wrzuciłem plik bo kolega zakładający posta nie wrzucił i tyle:) Prawdę mówiąc nie wpływa to znacząco na moje obcowanie z Trackerem.
Choć dla pewnych osób jest to nie do przyjęcia, tak przypuszczam. Faktem jest błąd z tą normalizacją - rozpędziłem się nieco.
Finalnie jednak problem staje się rozwiązany, albo może bardziej trafnie zdiagnozowany.

buddybolden

Post autor: buddybolden » poniedziałek 26 sty 2009, 17:50

rzeczywiście, kolegi wykres wygląda bardzo podobnie.

sprawdziłem, są to zakłócenia od procesora, mało tego, chwile po odpaleniu kompa jest ich mniej niż później.

przy podglądzie nagrywania widać jak np: otwieranie notatnika robi takie zakłócenia, podobnie inne programy :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 sty 2009, 17:57

przy podglądzie nagrywania widać jak np: otwieranie notatnika robi takie zakłócenia, podobnie inne programy :)...

Czyli - tak jak wspomnialem - powodow moze byc pelno, od zasilacza komputera, poprzez elektryczna i logiczna konstrukcje plyty glownej itd.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 26 sty 2009, 19:38

Jeżeli masz lapka, to powodem może być zasilacz laptopa- to niestety się niesie na cały sprzęt wpięty do niego- Plugiator wydawał niepożądany szum (pisk), to samo się działo, kiedy monitory były wpięte w jedną listwę z laptopem.
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ