Korg Electribe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek
Re: Korg Electribe

Post autor: mlodyGrzesiek » piątek 16 sty 2009, 11:39

dodam jeszcze ze mam u boku klawiszowca wiec te utwory nie leca tylko z tych petli, jakies solowki i ekspresyjne leady dogrywa kolega, ja musze mu tylko zrobic dobre podloze do jego szalenstw

Awatar użytkownika
masakrama

Post autor: masakrama » piątek 16 sty 2009, 12:41

...dodam jeszcze ze mam u boku klawiszowca wiec te utwory nie leca tylko z tych petli, jakies solowki i ekspresyjne leady dogrywa kolega, ja musze mu tylko zrobic dobre podloze do jego szalenstw ...
No to tylko electribe sx-1...

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 16 sty 2009, 14:00

......dodam jeszcze ze mam u boku klawiszowca wiec te utwory nie leca tylko z tych petli, jakies solowki i ekspresyjne leady dogrywa kolega, ja musze mu tylko zrobic dobre podloze do jego szalenstw ...
No to tylko electribe sx-1......
może nie tylko sx-1, ale za te cenę tylko....troszkę drożej ale za to o wiele lepiej pod każdym względem - ableton live grooveboxów czyli rs7000 yamahy, nowych nie ma już ale używki chodzą na ebayu za około 1500 pln mozna ustrzelić. 64 mb na sample = ponad 6 minut sampli stereo w 44,1 kHz, Loop Remix, integracja midi i audio, ponad 100 w pełni edytowalnych algorytmów efektowych, 29 gałek do kręcenia na żywo, pełna automatyka, cięcie pętli na plastry i tworzenie z tego sekwencji...ach długo by wymieniać. Ma też wady ale w porównaniu do sx-1 brak wad. brzmienie jest trochę sterylne ale mozna to nadrobić efektami pokładowymi i master effeects. rozważ to bo do Live Actów maszyna jest rewelacyjna i banalnie prosta w skumaniu i obsłudze. wolno ładuje sample. trzy szyny efektowe. do obróbki pętli najbardziej kreatywna maszyna ze wszystkich grooveboxów - patrz Loop Remix....parokrotnie sprzedawałem ją i zamieniałem na innego grooveboxa, ale teraz po przejściu praktycznie wszystkich opcji groove mam już trzecią yamahę i nie sprzedam już nigdy . polecam, super sprzęt do improwizowania pętlami i woogóle wszystkim...
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » piątek 16 sty 2009, 19:12

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz...

tak naprawde najchetniej zakupilbym sprzet nowy, wiadomo: gwarancja itp, ale ta yamaha wydaje sie idealna do moich potrzeb a po tym co napisales mocno sie nia zainteresowalem.

szkoda ze nie ma nowych sztuk, na ebay jest faktycznie kilka sztuk w okolicach 500$ wiec musze pomyslec i dobrze to rozpatrzec..

dzieki za posty, w sumie teraz to juz kwestia mojej decyzji, ale jesli ktos mialby cos do dodania to chetnie przeczytam

pozdrawiam

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » sobota 17 sty 2009, 00:18

dodam jeszcze...
na czym,między innymi ,polega w rs7000 intergracja midi i audio?
ano na tym, że jeśli grasz pętlami to w "normalnym sekwencerze" wyzwolenie pętli zaczyna się- podczas mute'owania ścieżek-od zagrania przez sekwencer nutki umieszczonej na osi czasu sekwencera. Natomiast w RS jest tak,że wciskając guzik "unmute'ujący" tracka usłyszysz każdy fragment dźwiekowy tej pętli ! choćby miała długość 4-ech taktów, to jak unmute'ujesz tracka w trakcie taktu 2-iego to usłyszysz sound pętli od tego właśnie momentu, a w "normalnym sekwencerze musiałbyś czekać do początku taktu 5-ego aby track zabrzmiał. Ale jak chcesz żeby sekwencer hulał jak "tradycyjny" to w ustawieniach Global zmieniasz te opcję i jedziesz normalnie....
ja bym dłużej nie myślał o korgu
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » sobota 17 sty 2009, 12:24

ja juz szukam na allegro yamaszki

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » poniedziałek 26 sty 2009, 17:11

szybkie info dla tych ktorzy chcielby zakupic korga electribe sx badz mx:
spieszcie sie i lapcie aukcje allegro jakiegos sklepu bo mozna teraz znalezc za ok 2000zl a kazdy sklep, nawet jak ma nizsza cene (znalazlem nawet 1919zl) z przykroscia stwierdza ze dystrybutor zmienil cene na 2650zl wiec cena jest nieakutalna...
ja znalazlem gdzies za 2100 ale to juz ostatnia sztuka ale kilka gdzies jeszcze da sie kupic po starej cenie..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 27 sty 2009, 11:32

...kolega Soundscape ostatnio zakupił Juno-G do podobnych celów jakie Ty chcesz osiągnąć...może to jest dla Ciebei opcja..tutaj watek:
http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22395&forum=10

No i w końcu wyszło tak, że razem z Juno-G jeździ ze mną laptop i interfejs Kombinowałem i kombinowałem, ale jednak tak jest najwygodniej. Koledze więc będzie trzeba właśnie czegoś innego.

Co do cen zabawek Korga, to ostatnio przez kurs dolara strasznie idą w górę. Mam nadzieję, że to się kiedyś skończy...Bo skoki 25-30% wzwyż są już problematyczne

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » wtorek 27 sty 2009, 12:45

Jestem w szkou w czerwcu ubieglego roku kupiłem swojego korga (2 miesięcznego) za 1499 zł na Allegro a tu teraz taka cena

Tak samo mój Mini KP kosztuje teraz 777zł

ehhh radze wszystkim wstrzymać się z zakupami bo teraz zaczyna się najgorsze

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 27 sty 2009, 12:53

ehhh radze wszystkim wstrzymać się z zakupami bo teraz zaczyna się najgorsze ...
I niestety potrwa trochę czasu zanim będzie znów jak kiedyś...

ODPOWIEDZ