Witam,
od pewnego czasu (kilka miesięcy) jestem użytkownikiem subwoofera o którym w tytule. Jestem zadowolony z jego wyrównanego sygnału, ale jest pewna sprawa (problem?) która mnie niepokoi. Zastanawia mnie mianowicie jak to jest z dostarczeniem sygnału po bezpośrednim włączeniu (lub w trakcie włączania) - bo jeśli ja go zasilam sygnałem audio wtedy kiedy się uruchamia, to słyszę dodatkowe trzaski i sygnał jest zniekształcony i słabszy. Czasami też po takim zabiegu może się zdarzyć że sygnał mi zacznie przerywać przy słabym wysterowaniu i jakby zanika, ale jak się "rozgrzeje" to jest OK. Przepraszam, nie umiem tego fachowo wyjaśnić.
Dodam jeszcze że nigdy celowo nie zasilam sprzętu sytnałem audio bezpośrednio po uruchomieniu - problem natomiast jest w tym że ten E-MU ma wyłącznik czasowy i przechodzi w standby po kilkunastu minutach bezużyteczności. Więc kiedy po tym czasie dostanie jeść to zaczyna się krztusić (nie jest to reguła, ale...).
Proszę tylko o informację czy takie zjawisko może obejmować normalne zachowanie sprzętu czy jest to wada, którą powinno się reklamować?
Dziękuję
E-MU PS12 problemy z "rozruchem"
Re: E-MU PS12 problemy z "rozruchem"
nie miałem styczności z tym subwooferem ale często przy rozruchu wzmacniacza występują różne zniekształcenia spowodowane czasem ładowania się kondensatorów w bloku zasilania- zanim się nie naładują wzmacniacz nie dostaje pełnego zasilania i dlatego się dławi.
Dzięki właśnie coś takiego podejrzewałem; póki co myślę że nie czas na interwencję, niemniej znak "Creative Professional" nie uśmiecha mi się, chyba go wydrapię żyletką ;)
mnam ten sub i nie zaobserwowalem takich sytuacji - a nie wylaczam go wcale
...mnam ten sub i nie zaobserwowalem takich sytuacji - a nie wylaczam go wcale...
a w sytuacji kiedy wybudzasz go z trybu standby? Sygnał pojawia się natychmiast bez żadnych chrobotań? U mnie jest różnie - czasami bez zniekształceń pojawia się sygnał, a czasem się dławi, trudno stwierdzić przyczynę. Dzięki za opinię
a w sytuacji kiedy wybudzasz go z trybu standby? Sygnał pojawia się natychmiast bez żadnych chrobotań? U mnie jest różnie - czasami bez zniekształceń pojawia się sygnał, a czasem się dławi, trudno stwierdzić przyczynę. Dzięki za opinię
jest odrazu - znaczy slysze klik i gra :)
choc czasem sie nie zalaczy ale daje za niski sygnal(wszystko regulowane z windowsa i w nocy naprawde jest bardzo niski)
sprawdzalem jeszcze wylaczajac go z pstryczka - odsluchy dzialaja generalnie bez trzaskow dopoki sub sie nie zalaczy(jak sie zalaczy to jest ok - dochodzi bas)
generalnie miale dziwny objaw jak mi sie wtyk wysunal z zasilania - a ze siedzi slabo bo wtyk jest kiepawy to bywa :) - oczywiscie wysunal sie od glosnego grania.....
choc czasem sie nie zalaczy ale daje za niski sygnal(wszystko regulowane z windowsa i w nocy naprawde jest bardzo niski)
sprawdzalem jeszcze wylaczajac go z pstryczka - odsluchy dzialaja generalnie bez trzaskow dopoki sub sie nie zalaczy(jak sie zalaczy to jest ok - dochodzi bas)
generalnie miale dziwny objaw jak mi sie wtyk wysunal z zasilania - a ze siedzi slabo bo wtyk jest kiepawy to bywa :) - oczywiscie wysunal sie od glosnego grania.....
generalnie miale dziwny objaw jak mi sie wtyk wysunal z zasilania - a ze siedzi slabo bo wtyk jest kiepawy to bywa :) - oczywiscie wysunal sie od glosnego grania........
ten wtyk i gniazdo to porażka. One są niedopasowane gabarytami; musiałem odgiąć styki na gnieździe bo inaczej wtyczka po prostu wysuwała się bez najmniejszego oporu. Ostatnio nie zaobserwowałem z nim żadnych problemów; nie krztusi się przy wybudzeniu i w takiej sytuacji gra poprawnie nawet przy niskim wysterowaniu.
ten wtyk i gniazdo to porażka. One są niedopasowane gabarytami; musiałem odgiąć styki na gnieździe bo inaczej wtyczka po prostu wysuwała się bez najmniejszego oporu. Ostatnio nie zaobserwowałem z nim żadnych problemów; nie krztusi się przy wybudzeniu i w takiej sytuacji gra poprawnie nawet przy niskim wysterowaniu.