...Ściema - da się.
Jeżeli masz przetwornik o odpowiedniej dynamice (powiedzmy odpowiadającej 28bitom) to poziom szumów jest na tyle niski, że mogą przyjąć nawet sygnał mikrofonowy, i po wzmocnieniu cyfrowym szum dalej będzie niesłyszalny, lub na akceptowalnym poziomie....
W przypadku mikrofonu problemem jest niski poziom sygnału analogowego uzyskiwanego w jego przetworniku elektroakustycznym, a co za tym idzie znaczący wpływ szumów własnych materiałów i podzespołów elektronicznych użytych do jego budowy. Niskonapięciowe sygnały w procesie przesyłu podatne są na wszelkiego rodzaju zakłócenia i szumy (dlatego stosuje się przetworniki impedancji i układy symetryczne, odpowiednie rozwiązania elektroniczne wewnątrz mikrofonów).
Sensownym i skutecznym rozwiązaniem jest użycie:
1. preampu jak najbliżej mikrofonu i właściwe jego połączenie
2. mikrofonu z zabudowanym wewnątrz przetwornikiem A/D (np. mikrofony usb).
Wtedy sygnał z mikrofonu może być przesyłany bez ryzyka wzrostu szumów czy zakłóceń.
Zastosowanie "przetwornika o odpowiedniej dynamice" do bezpośredniego podłączenia mikrofonu zamiast preampu to mżonka.
Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?
Re: Czy istnieje programowy preamp mikrofonowy?
Zastosowanie "przetwornika o odpowiedniej dynamice" do bezpośredniego podłączenia mikrofonu zamiast preampu to mżonka....
Powiedz to TVP, RTL France i kilkunastu innym firmom, które już z tego korzystają: stagetec
Ba, sam robiłem na tym kilkanaście razy nagrania, i działa...
Powiedz to TVP, RTL France i kilkunastu innym firmom, które już z tego korzystają: stagetec
Ba, sam robiłem na tym kilkanaście razy nagrania, i działa...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
...Zastosowanie "przetwornika o odpowiedniej dynamice" do bezpośredniego podłączenia mikrofonu zamiast preampu to mżonka....
Ba, sam robiłem na tym kilkanaście razy nagrania, i działa......
Dodatkowo podobna zasada dotyczy np. cyfrowych Neumannów z serii D, gdzie przetwornik też dostaje sygnał prosto z kapsuły, bez pośrednictwa przedwzmacniacza.
Dodatkowo podobna zasada dotyczy np. cyfrowych Neumannów z serii D, gdzie przetwornik też dostaje sygnał prosto z kapsuły, bez pośrednictwa przedwzmacniacza.
To chyba właśnie o tym czytałem. A jakie są Twoje wrażenia? Faktycznie lepsze brzmieniowo od topowych tradycyjnych preampów? Czy tylko wygodniejsze?
To chyba właśnie o tym czytałem. A jakie są Twoje wrażenia? Faktycznie lepsze brzmieniowo od topowych tradycyjnych preampów? Czy tylko wygodniejsze?
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]
...Powiedz to TVP, RTL France i kilkunastu innym firmom, które już z tego korzystają: stagetec
A dlaczego ma nie działać? To wysokiej klasy specjalizowane urządzenie skonstruowane do obsługi mikrofonów. Lecz czy o tej klasie (i cenie) "specjalizowanych przetwornikach" tu dyskutowaliśmy?
Poczytaj instrukcję, do której dałeś link. Jest tam i o krótkim połączeniu z mikrofonem i o układach wzmacniających. Praw fizyki nie da się zmienić.
W jednej rzeczy natomiast chciałem się skorygować: mrzonka pisze się przez "rz". Przepraszam.
A dlaczego ma nie działać? To wysokiej klasy specjalizowane urządzenie skonstruowane do obsługi mikrofonów. Lecz czy o tej klasie (i cenie) "specjalizowanych przetwornikach" tu dyskutowaliśmy?
Poczytaj instrukcję, do której dałeś link. Jest tam i o krótkim połączeniu z mikrofonem i o układach wzmacniających. Praw fizyki nie da się zmienić.
W jednej rzeczy natomiast chciałem się skorygować: mrzonka pisze się przez "rz". Przepraszam.
...Powiedz to TVP, RTL France i kilkunastu innym firmom, które już z tego korzystają: stagetec
...
Bardzo wygodne, zwłaszcza w dużych, rozproszonych instalacjach, łatwo rozszerzalne (nie trzeba ciągnąć przez ściany dodatkowych kabli). Brzmieniowo... raczej niesłyszalne - po prostu przerabia to co dostaje na liczby nie wprowadzając nic od siebie.
Co do długości kabli - można stosować tak samo duże odległości jak w przypadku normalnych instalacji z przedzmacniaczami, z tym że tutaj po prostu nie ma potrzeby. Fajną rzeczą jest to, że dorzucenie dodatkowych 24 mikrofonów z jakiegoś pomieszczenia do systemu to tylko dwa kable i jedna skrzynka.
I faktycznie - są tu zastosowane wzmacniacze na wejściu na przetworniki, w celu uśredniania wyników przy różnym poziomie, ale tak czy inaczej odstęp sygnału od szumu poszczególnych układów przekracza dynamikę mikrofonu...
...
Bardzo wygodne, zwłaszcza w dużych, rozproszonych instalacjach, łatwo rozszerzalne (nie trzeba ciągnąć przez ściany dodatkowych kabli). Brzmieniowo... raczej niesłyszalne - po prostu przerabia to co dostaje na liczby nie wprowadzając nic od siebie.
Co do długości kabli - można stosować tak samo duże odległości jak w przypadku normalnych instalacji z przedzmacniaczami, z tym że tutaj po prostu nie ma potrzeby. Fajną rzeczą jest to, że dorzucenie dodatkowych 24 mikrofonów z jakiegoś pomieszczenia do systemu to tylko dwa kable i jedna skrzynka.
I faktycznie - są tu zastosowane wzmacniacze na wejściu na przetworniki, w celu uśredniania wyników przy różnym poziomie, ale tak czy inaczej odstęp sygnału od szumu poszczególnych układów przekracza dynamikę mikrofonu...