Lustra w sali koncertowej
Witam mam nadzieję ze umieściłem ten temat w dobrym dziale:]
mój problem jest taki że w firmie w której pracuję posiadamy bardzo dobrze wytłumioną sale koncertową (na 330 osób ) ponieważ koncerty odbywają się na niej sporadycznie dyrekcja ośrodka wymyśliła że zacznie prowadzić w tej sali aerobik.
uznali że na ścianie za sceną umieszczą na stałe lustra o wymiarach 1m na 2m takich luster powieszą około 15
i moje pytanie brzmi jaki to będzie miało wpływ na akustykę tej sali ??
mój problem jest taki że w firmie w której pracuję posiadamy bardzo dobrze wytłumioną sale koncertową (na 330 osób ) ponieważ koncerty odbywają się na niej sporadycznie dyrekcja ośrodka wymyśliła że zacznie prowadzić w tej sali aerobik.
uznali że na ścianie za sceną umieszczą na stałe lustra o wymiarach 1m na 2m takich luster powieszą około 15
i moje pytanie brzmi jaki to będzie miało wpływ na akustykę tej sali ??
Re: Lustra w sali koncertowej
...Witam mam nadzieję ze umieściłem ten temat w dobrym dziale:]
i moje pytanie brzmi jaki to będzie miało wpływ na akustykę tej sali ?
...
wiadomo że drewno jest najlepsze... poza tym nigdy nie widziałem w filharmoniach luster na ścianach :)
...
wiadomo że drewno jest najlepsze... poza tym nigdy nie widziałem w filharmoniach luster na ścianach :)
...Witam mam nadzieję ze umieściłem ten temat w dobrym dziale:]
...
rownie dobrze mogliby wykafelkowac :( poprawic warunkow na pewno nie poprawi a na 90% pogorszy (teraz pytanie w jakim stopniu- to zalezy o geometrii sali i reszty adaptacji). Jezeli jast porzadnie zrobiona sala to liczone byly wszystkie powierzchnie, zeby nadac odpowiednie wlasciwosci...
Z podobnych kwiatkow to widzialem tylko ekofony na suficie zamalowane farba: dyrekcji sie kolor nie podobal a przed zamowieniem nie sprawdzili, ze mozna od razu czarne wziasc. Efekt malowania... hmmm... to byl jeden z drozszych odbijajacych sufitow jakie widzialem :P
...
rownie dobrze mogliby wykafelkowac :( poprawic warunkow na pewno nie poprawi a na 90% pogorszy (teraz pytanie w jakim stopniu- to zalezy o geometrii sali i reszty adaptacji). Jezeli jast porzadnie zrobiona sala to liczone byly wszystkie powierzchnie, zeby nadac odpowiednie wlasciwosci...
Z podobnych kwiatkow to widzialem tylko ekofony na suficie zamalowane farba: dyrekcji sie kolor nie podobal a przed zamowieniem nie sprawdzili, ze mozna od razu czarne wziasc. Efekt malowania... hmmm... to byl jeden z drozszych odbijajacych sufitow jakie widzialem :P
Wielkie dzięki za info tak myślałem teraz tylko muszę dyrekcji obiektu wytłumaczyć że to tragiczny pomysł

...Wielkie dzięki za info tak myślałem teraz tylko muszę dyrekcji obiektu wytłumaczyć że to tragiczny pomysł
...
Niech zamontują tak żeby na koncerty dało się to zdjąć - na jakiś hakach czy cóś

Niech zamontują tak żeby na koncerty dało się to zdjąć - na jakiś hakach czy cóś
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Albo lustra wstawione w ramy na kołach :) (haki mogą się nie sprawdzić bo jednak szkło jako takie jest dość ciężkie ;P )
Noszenie luster przed koncertem ...
Okej jeśli będziesz miał na nie kejsy :)
Inaczej to ja proponuję żeby na scenie zainstalować kurtynę przy ścianie i jak będzie aerobik czy inne tańczenie to wtedy kurtyna będzie w górze, a na koncert się kurtynę opuści i po sprawie.
Zaraz będzie gadanie że to drogo będzie, ale jeśli chce się postawić 30 metrów kwadratowych lustra to chyba ma się trochę kasy w zapasie :)
Pozdrawiam
Konrad
Okej jeśli będziesz miał na nie kejsy :)
Inaczej to ja proponuję żeby na scenie zainstalować kurtynę przy ścianie i jak będzie aerobik czy inne tańczenie to wtedy kurtyna będzie w górze, a na koncert się kurtynę opuści i po sprawie.
Zaraz będzie gadanie że to drogo będzie, ale jeśli chce się postawić 30 metrów kwadratowych lustra to chyba ma się trochę kasy w zapasie :)
Pozdrawiam
Konrad
- cannondalekiller
tak jak piszę Lodzio zasłonić je estetyczną, czeną, mięką materią. możliwe nawet że sala stanie się jeszcze bardziej przyjazna dla dźwięku elektrycznego

- cannondalekiller
..a dyrektorowi powiedz że to dla bezpieczeństwa jego luster :D
Jeśli już muszą być te lustra to ja pomyślałbym o lustrach na bazie metalu.
Są może niedoskonałe (krzywizny zależą tylko od sztywności podłoża) ale za to prawie niezniszczalne, całkowicie bezpieczne i b. lekkie, zatem latwe do przemieszczania.
Do aerobiku całkowicie wystarczą, do przymierzalni troszke gorzej.
Pracuję z takimi materiałami na codzień, odbijają swiatło i obraz lepiej niż lustro.
Dla ciekawych- są to nanopowłoki na bazie aluminium.
Są może niedoskonałe (krzywizny zależą tylko od sztywności podłoża) ale za to prawie niezniszczalne, całkowicie bezpieczne i b. lekkie, zatem latwe do przemieszczania.
Do aerobiku całkowicie wystarczą, do przymierzalni troszke gorzej.
Pracuję z takimi materiałami na codzień, odbijają swiatło i obraz lepiej niż lustro.
Dla ciekawych- są to nanopowłoki na bazie aluminium.
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED