Ja również mam kilka pytań do miłośników KM3:
1. Co zrobić, aby M3 zapamiętał ostatnio używany program. Nadmienię, że Power on Mode ustawione na Memorize i nie działa – w moim odczuciu. Jego ustawienie nic nie zmienia.
2. Auto optimaze RAM – ku czemu to służy – co to za funkcja? Przyśpiesza działanie Ramu?
I kwestia, która mnie nurtuje - mianowicie przytłoczyła mnie możliwość dodania tylko 5 insertów, 2 mastrer i 1 total efektu. Do tej pory pracowałem na Cubase SX i przypisywałem dowolną liczbę insertów dla ścieżek, a tu 5 na wszystkie 16 śladów. Może jeszcze nie potrafię tego rozszyfrować, ale jak kopiować z programu do sekwencera np. A000 piano i E75 JS Wah Lead GTR, aby brzmiały tak samo jak w programach? Jak to pogodzić, skoro jest tylko 5 insertów do dyspozycji?
Ach - jakie monitory polecicie do odsłuchu KM3?
...
Witam
AD1. jeżeli już ustawisz w globalu funkcję zapamiętywania ostatnio użytego programu to jedyne co musisz zrobić to zapisać ustawienia global.
AD2. Funkcja ta optymalizuje działanie ramu (zwalnia miejsce, kalkuluje czas samplingu) przeważnie ustawiona jest na auto
Co do efektów i ich liczby nie jest to oszałamiająca liczba ale każdy kanał możesz wysłać na dwa efekty główne. A jeżeli jeszcze Ci mało to proponuje nagrać frazę z wszystkimi efektami i resamplować na ścieżkę. masz wtedy z powrotem wolne miejsce.
Jeżeli w programie wybierzesz pasująca ci barwę to kopiujesz ja do sequencera za pomocą funkcji copy. Wybierasz tam co ma być skopiowane. czy całość czy tylko np karma lub blok efektowy.
ja osobiście do KM3 używam monitorów KRK 6. Świetnie pasują do tego klawisza. Polecić Ci jeszcze mogę Yamahę HS 80.
Pozdrawiam!