Niedrogie monitory do domowego studia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
TeeR
Re: Niedrogie monitory do domowego studia

Post autor: TeeR » środa 21 sty 2009, 14:20

Ja np w domowej pracowni mam takiego Luxmana i wpiete do niego Alesisy Montor One. Nie narzekam na szybkosc koncowek mocy ani na charakter brzmienia wzmacniacza - wydaje sie byc wystarczajaco neutralny. W studio w ktorym obecnie miewam sesje sa Eventy aktywne oraz NS10M Yamahy. Material dlubany w domu a potem przeniesiony do studia w jakims celu, nie wykazuje w sobie jakichs drastycznych niedorobek.

No to jak doszliśmy do tego momentu to jest jeszcze inna alternatywa. TASCAM VL-A4. Brzmią jak ALESIS MONITOR ONE z nieco wykastrowanym dołem. Mogę o tym zaświadczyć bo miałem ALESISy a teraz mam TASCAMy jako odsłuch alternatywny.

Kosztują niecałe 600zł i można sobie zawsze do nich dokupić dedykowanego suba za drugie tyle.

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 21 sty 2009, 19:18

Ja z kolei polecam Samsony Resolve 65 aktywne.Wyrównane pasmo i szczegółowe brzmienie.Moc również mają wystarczającą.Jeżeli chciałbyś posłuchać i jesteś z Białego to "no problemo" :)

ps.żadnych konsumenckich !
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » środa 21 sty 2009, 20:21

... Co mi poradzicie?...
Poszerza sie oferta na rynku ,,pełnopasmowych" multimedialnych monitorów aktywnych , np. tu cena ok 150 zł , a więcej tu ze wskazaniem na Microlab...
Skąd wytrzasnąłeś te głośniki i ten temat na foum z charakterystyką kolumn - prawie jak stara rosyjska Elektronika. Ciekawy temat i ciekawe głośnika w kwocie ok. 200 zł za sztukę. Z pewnością mogą stanowić konkurencję głośnikom komputerowym, ale czy stanowią konkurencję monitorom aktywnym? Samą ceną poprawiają nastrój - to pewne. Posiadasz takie AndrzejG?

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 21 sty 2009, 20:30

z takich "monitorów" to można co najwyżej podstawki pod kawe zrobić ;) i to prawie całkiem poważnie ...
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » środa 21 sty 2009, 20:53

...Ja z kolei polecam Samsony Resolve 65 aktywne.Wyrównane pasmo i szczegółowe brzmienie.Moc również mają wystarczającą.Jeżeli chciałbyś posłuchać i jesteś z Białego to "no problemo" :)

ps.żadnych konsumenckich !...
Dzieki za propozycję odsłuchania twoich monitorów. Bardzo chciałbym zakupić sobie monitory aktywne, ale nie za kwotę 1200 zł - a twoje Samsony własnie tyle kosztują.
Muszę się "przespać" z tematem, aby później nie żałować - że tak mało wydałem na odsłuch, który miał być dobry lub że tak dużo na monitory, których słuchanie podczas tworzenia nie inspiruje.
Rozumiem, że monitory nadają się tylko do masteringu, ale NIE do komponowania?

Awatar użytkownika
audiofun

Post autor: audiofun » środa 21 sty 2009, 20:59

Rozumiem, że monitory nadają się tylko do masteringu, ale NIE do komponowania?...

Dlaczego nie do komponowania? Monitory w swoim założeniu maja grać liniowo i bez zniekształceń. Miom zdaniem to nie może przeszkadzać w komponowaniu...
There are only 10 types of people in the world: those who understand binary, and those who don't ;)

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 21 sty 2009, 21:16

Monitory nadają się ogólnie do muzyki czyli komponowania,mixowania śladó,masteringu itp.Moja rada - nie żałuj na monitory !

brainmind

Post autor: brainmind » środa 21 sty 2009, 21:50

Jeżeli jesteś pewny że chcesz robić muzę i bedzie to twoje hobby na lata.
Kup sobie monitory do 1200zł.
Moimi monitorami z których byłem zadowolony były Esi nEar5 mogę ci je spokojnie polecić.
Grają równiutko. Oczywiście braki w dole. Górki troszkę zniekształcone na moje ucho. Po 3 miesiącach powinieneś się ich w miarę nauczyć. Pamiętaj jak nie słyszysz basu to nie znaczy że koniecznie musi go nie być.
Za dwa trzy lata powinna najść ci ochota na nowe monitory lepsze.
I wtedy zadasz znowu to pytanie.
Acha koszt tych ESI to około 900zł.Myśle że warte są tej ceny.
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

pm79

Post autor: pm79 » środa 21 sty 2009, 22:16

...Witam.
Temat monitorów poruszany był na forum wielokrotnie – wiem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mianowicie - nie mam możliwości ustawienia monitorów w odległości 1 metra od ściany. Uroki domowego studio, czyli pomieszczenie 3x3m – głośniki muszą stać blisko ściany lub okna, na biurku lub na parapecie, przy którym stoi Korg Workstation. Wobec powyższego jakie monitory zakupić (w kwocie około 600z ł za parę)? Czy np. zakupienie Edirola MA-15D (może ze wsparciem subwoofera od creativa) będzie dobrym rozwiązaniem? (Napisałem o Edirolu, bo ten model posiada wejście optyczne, na którym mi zależy, ale oczywiście pozostają w moim zainteresowaniu Behringer MS-40, czy M-Audio StudioPro 3 – wtedy przejściówka z optica na coaxial). Mieszkam w mieście wojewódzkim, ale do sklepów muzycznych na Podlasiu jeszcze nie dotarły monitory studyjne . Co mi poradzicie?...
Witam.
Kaski na dobre monitory nie za wiele...Moja propozycja:
Kup stare uzywane kolumienki np Unitra ważne żeby byly z MDFu i oddaj je do przerobienia dla jakiegoś"magika głosnikowo - kolumnowego" a zrobi Tobie naprawde solidne monitory na duzym poziomie:przerobi układ, jak będziesz chcial zrobi je labiryntowe albo z kratownicą. Znam takiego człowieczka w Mrągowie.Trochę poczekasz ale dostaniesz ciastko z kremem.Pzdrw.

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » środa 21 sty 2009, 23:22

Teraz pewnie stracę w oczach u wszyskich, którzy postowali w tym wątku i są użytkownikami monitorów aktywnych, ale czy Microlab Solo 7c to rozwiązanie pośrednie pomiędzy monitorami, a głośnikami/kolumnami? I czy wspomniane kolumny nadają się na mój pierwszy w życiu "odsłuch" monitorowy? Posiadam jako wsparcie słuchawki AKG 240 studio. :)

ODPOWIEDZ