Cubase 5
A mnie ciekawi ile mnie będzie kosztował update z cubase 4, kiedyś jak kupowałem update z cubase vst24 do cubase vst32 to po 3 tygodniach wyszedł cubase SX1 i update do niego z wersji VST32 dostałem za free. Dwa tygodnie temu zakupiłem update do cubase 4 i patrzę a tu "piątka" wychodzi... Na stronie steinberg pisze coś,że dla tych którzy kupili po 1 grudnia C4, update do 5 ma być w lepszej cenie, może ktoś już się dowiadywał w jakiej?
Re: Cubase 5
To oficjalne ceny upgradów w wersji angielskiej:
Grace period
Valid for purchases of Cubase 4 / Cubase Studio 4 from 01.12.2008 – 31.03.2009, includes all update purchases in this period. (all prices are incl 19% VAT)
Grace period fee: Cubase 4 €29,- Cubase Studio 4 €24,-
Prices
Cubase 5 Retail - € 599,-
Cubase 5 Edu - € 299,-
Cubase 5 update from Cubase 4 / SX3 - €199,-
Cubase 5 upgrade from Cubase Studio 5, Cubase Studio 4, Cubase SL3 - € 249,-
Cubase 5 upgrade from Cubase Essential 4, Cubase AI4 / LE4, Cubase Sl1/2, Cubase SX1/2, Cubase SE3, Studio Case 2, Sequel 1/2 - € 499,-
Cubase Studio 5 Retail - € 399,-
Cubase Studio 5 Edu - € 199,-
Cubase Studio 5 update from Cubase Studio 4, Cubase SL3 - € 129,-
Cubase Studio 5 upgrade from Cubase Essential 4, Cubase AI4 / LE4, Cubase SL1/2, Cubase SE3, Studio Case 2, Sequel 1/2 - € 299,-
Audiofactory nadal jest jedynym oficjalnym dystrybutorem Cubase na Polskę (nawet jeśli kupisz gdzieś indziej, idzie to przez Audiofactory). Myślę, że będą mieli info na stronie niebawem.
Osobiście planuję upgrade z Cubase 4 Studio do pełnego Cubase 5, więc się chwilę wstrzymam, bo taki upgrade niweluje licencję do Cubase 4 Studio. Upgrade do Cubase 5 Studio a potem do Cubase 5 się za bardzo nie opłaca, ale jest to pewna opcja.
- Piotr
Grace period
Valid for purchases of Cubase 4 / Cubase Studio 4 from 01.12.2008 – 31.03.2009, includes all update purchases in this period. (all prices are incl 19% VAT)
Grace period fee: Cubase 4 €29,- Cubase Studio 4 €24,-
Prices
Cubase 5 Retail - € 599,-
Cubase 5 Edu - € 299,-
Cubase 5 update from Cubase 4 / SX3 - €199,-
Cubase 5 upgrade from Cubase Studio 5, Cubase Studio 4, Cubase SL3 - € 249,-
Cubase 5 upgrade from Cubase Essential 4, Cubase AI4 / LE4, Cubase Sl1/2, Cubase SX1/2, Cubase SE3, Studio Case 2, Sequel 1/2 - € 499,-
Cubase Studio 5 Retail - € 399,-
Cubase Studio 5 Edu - € 199,-
Cubase Studio 5 update from Cubase Studio 4, Cubase SL3 - € 129,-
Cubase Studio 5 upgrade from Cubase Essential 4, Cubase AI4 / LE4, Cubase SL1/2, Cubase SE3, Studio Case 2, Sequel 1/2 - € 299,-
Audiofactory nadal jest jedynym oficjalnym dystrybutorem Cubase na Polskę (nawet jeśli kupisz gdzieś indziej, idzie to przez Audiofactory). Myślę, że będą mieli info na stronie niebawem.
Osobiście planuję upgrade z Cubase 4 Studio do pełnego Cubase 5, więc się chwilę wstrzymam, bo taki upgrade niweluje licencję do Cubase 4 Studio. Upgrade do Cubase 5 Studio a potem do Cubase 5 się za bardzo nie opłaca, ale jest to pewna opcja.
- Piotr
- Piotr...
...ale kupując C5 dostajesz także licencję na C4 i wszystkie SX, co nawej jesli niweluje licencje do C4 studio (skoro tak twierdzisz) daje ci C4 full, a tym otworzysz wszystko z C4 Studio ;)
- Piotr...
...ale kupując C5 dostajesz także licencję na C4 i wszystkie SX, co nawej jesli niweluje licencje do C4 studio (skoro tak twierdzisz) daje ci C4 full, a tym otworzysz wszystko z C4 Studio ;)
...
Dzięki. No właśnie dzisiaj doszedłem do tego samego wniosku. Więc najpierw zrobię upgrade do C4, który będzie się kwalifikował jeszcze na "grace period" upgrade-u do C5, na którego licencji w razie potrzeby będę mógł sobie odpalać C4.
(uff, skomplikowane ;))
- Piotr
w razie potrzeby
aha, miałem na myśli głównie to, że nie będę ryzykować przesiadki z C4S na C5, bo mam projekty w toku, i nie kręci mnie ryzyko problemów jakichkolwiek - głównie z instrumentami, które używam. Dlatego przejdę najpierw na C4, z którym to po prostu wszystko działa.
- Piotr
aha, miałem na myśli głównie to, że nie będę ryzykować przesiadki z C4S na C5, bo mam projekty w toku, i nie kręci mnie ryzyko problemów jakichkolwiek - głównie z instrumentami, które używam. Dlatego przejdę najpierw na C4, z którym to po prostu wszystko działa.
- Piotr
HALion Symphonic Orchestra - kusząca jest 90 dniowa pełna wersja, ciekawe z jaką ceną (ponoć atrakcyjną) aktualizacji do wersji pełnej. Na marginesie dodam że słuchając próbek w internecie mam wrażenie że orkiestry ze stajni east weast brzmią dynamiczniej, jakby w HALion Symphonic brzmienie pomieszczenia stanowiło problem...
Ten problem w Cubase 4 praktycznie uniemożliwił korzystanie z dużego legalnego HALiona, mam nadzieję że projektanci C5 wprowadzili niezbędne poprawki
Cubase 5 update (z wersji 4 oraz SX3) - 835 zł brutto to bardzo dużo,:-o czyżby była w cenie licencja za 3miesięczne użytkowanie Symphonic Orchestra?

Ten problem w Cubase 4 praktycznie uniemożliwił korzystanie z dużego legalnego HALiona, mam nadzieję że projektanci C5 wprowadzili niezbędne poprawki
Cubase 5 update (z wersji 4 oraz SX3) - 835 zł brutto to bardzo dużo,:-o czyżby była w cenie licencja za 3miesięczne użytkowanie Symphonic Orchestra?
Cubase 5 update (z wersji 4 oraz SX3) - 835 zł brutto to bardzo dużo,:-o czyżby była w cenie licencja za 3miesięczne użytkowanie Symphonic Orchestra? ...
Na Audiofactory są już ceny i faktycznie - za Cubase 5 update 835zł. A Cubase SX3->Cubase 4 - 650zł (mam nadzieję, że mają na stanie).
Nie da się ukryć, że jest to wina słabej złotówki, która w ciągu kilku miesięcy straciła w stosunku do Euro ok. 30%.
Nie spodziewałbym się cudów po Halion Symphonic Orchestra. Jest na rynku kilka lepszych orkiestrowych instrumentów w dobrej cenie (choćby wspomniany EastWest) oraz znacznie lepszych w trochę mniej dobrej cenie :P. Jeśli chodzi o "brzmienie pomieszczenia" w orkiestrze Halionowej, to myślę, że stosowanie pogłosów impulsowych zdecydowanie dużo da.
Od Vienny niedługo będziemy (wreszcie) mieli MIR, który może zrewolucjonizować podejście do symulacji brzmienia sali koncertowej (i innych prawdziwych przestrzeni akustycznych). Warto też się zainteresować. Ale to tak trochę offtopic ;).
- Piotr
Na marginesie dodam że słuchając próbek w internecie mam wrażenie że orkiestry ze stajni east weast brzmią dynamiczniej, jakby w HALion Symphonic brzmienie pomieszczenia stanowiło problem...
IMO orkiestry ze stajni East West brzmią specyficznie, sztucznie, jak po jakimś masteringu (m.in. dużo grzebania w EQ), który pozwala nam utożsamiać ich brzmienie z Hollywood... Bo niby jakie błędy przy rejestracji próbek popełniają wszyscy inni producenci sampli orkiestrowych? A jest ich co nie miara i każdy bank brzmi już "źle" i "nie leży w miksie"... Zachęcam do wysłuchania chociaż jednego dobrego koncertu orkiestry symfonicznej.
[addsig]

IMO orkiestry ze stajni East West brzmią specyficznie, sztucznie, jak po jakimś masteringu (m.in. dużo grzebania w EQ), który pozwala nam utożsamiać ich brzmienie z Hollywood... Bo niby jakie błędy przy rejestracji próbek popełniają wszyscy inni producenci sampli orkiestrowych? A jest ich co nie miara i każdy bank brzmi już "źle" i "nie leży w miksie"... Zachęcam do wysłuchania chociaż jednego dobrego koncertu orkiestry symfonicznej.

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
A jest ich co nie miara i każdy bank brzmi już "źle" i "nie leży w miksie"... Zachęcam do wysłuchania chociaż jednego dobrego koncertu orkiestry symfonicznej.
...
Chętnie, oraz popieram żywy organ.
Ale zapraszam też do posłuchania demek ProjectSAM Symphobia. Próbki są generalnie gołe, ale można sobie włączyć delikatne EQ (presety producenta) dla bardziej "gotowego" soundu. Nie da się nie lubić. A jak się wgryziesz w tą bibliotekę, to się okazuje do jak wielu zastosowań (nawet bardzo delikatnych i subtelnych) się ona nadaje. Poważnie, ta biblioteka ma w sobie pewien czar.
Zresztą cały czas wychodzi coś nowego, niebawem pojawi się biblioteka smyków (Los Angeles Scoring Strings), która może dużo wnieść do tematu. Do żywej orkiestry zawsze będzie brakować, ale wiadomo, że nie w tym rzecz.
- Piotr

...
Chętnie, oraz popieram żywy organ.
Ale zapraszam też do posłuchania demek ProjectSAM Symphobia. Próbki są generalnie gołe, ale można sobie włączyć delikatne EQ (presety producenta) dla bardziej "gotowego" soundu. Nie da się nie lubić. A jak się wgryziesz w tą bibliotekę, to się okazuje do jak wielu zastosowań (nawet bardzo delikatnych i subtelnych) się ona nadaje. Poważnie, ta biblioteka ma w sobie pewien czar.
Zresztą cały czas wychodzi coś nowego, niebawem pojawi się biblioteka smyków (Los Angeles Scoring Strings), która może dużo wnieść do tematu. Do żywej orkiestry zawsze będzie brakować, ale wiadomo, że nie w tym rzecz.
- Piotr
Do żywej orkiestry zawsze będzie brakować, ale wiadomo, że nie w tym rzecz.
Pewnie! Sam korzystam z vsti bo nie stać mnie na orkiestrę
Chciałem ino trochę obsmarować to nieplastyczne i możliwe do wyniuchania z kilometra brzmienie East West.
[addsig]
Pewnie! Sam korzystam z vsti bo nie stać mnie na orkiestrę

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>