M-Audio Axiom 61 - warto kupić?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Redakcja
Re: M-Audio Axiom 61 - warto kupić?

Post autor: Redakcja » sobota 17 sty 2009, 13:55

...Wątpie żeby rzeczywiście ją mieli. Pewnie jest po prostu wprowadzona do oferty i tyle, a sytuacja jest jak z produktami Behringera - niby wszyscy je mają w ofertach, ale jak co do czego, to połowy produktów w Polsce nie dostaniesz...

Tak było w roku 2006. Obecnie mamy rok 2009, a przy tym niemalże od połowy zeszłego o kupnie nowego Axiom'a-61 należało raczej zapomnieć . Chodziły różne słuchy - a to, że M-Audio dorobi jeszcze partię owych, jak również, że ma na celowniku coś absolutnie nowego.

Wczoraj na NAMM 09 okazało się, iż Axiom 61 doczekał się wersji PRO. I tak m.in. zachowano jego doskonałą programowalność, dorzucono kompatybilność z DAW'ami na "dzień dobry" (automatic maps), zwiększono ilość komórek pamięci, sposób programowania z poziomu samego sterownika oraz przemodelowano info na wyświetlaczu. Warto też wspomnieć o zmienionym wyglądzie (aczkolwiek osobiście w nowym ubranku nie specjalnie mi się podoba, wolałbym takie, jakie było).

Niestety, za tym wszystkim poszła w górę i to mocno jego "docelowana" cena .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 17 sty 2009, 14:11

O wyglądzie trudno debatować, mnie osobiście też się nie podoba.

Ale jeżeli potwierdzą się ceny, które dziś przeczytałem na

e-muzyku, to chyba "lekko" przegięli. 700 euro netto za wersję 61???

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 17 sty 2009, 16:34

Dla mnie najciekawszym będzie temat klawiatury, bo programistycznie starszy Axiom bez problemów radził sobie ze wszystkim powyżej wspomnianym (pomijając ilość presetów, programowaniem z poziomu sterownika i przedstawianiem danych na wyświetlaczu). Zmieniło się tam coś, ktoś to już miał okazję wymacać?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 17 sty 2009, 17:38

Zapomniałem dopisać ;-(
Bo jeśli nic znacznego się tam nie zmieniło od strony sztachet, to jechał pies owego "białasa". Czemu?
Bo trzeba będzie mieć mało (albo na nowo) w mózgownicy aby brać obecnego w przedstawianej cenie. Ew. dobrze pod strzechą i natychmiast wyrwać starszego z drugiej ręki .
[addsig]

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » sobota 17 sty 2009, 21:34

...O wyglądzie trudno debatować, mnie osobiście też się nie podoba.

Ale jeżeli potwierdzą się ceny, które dziś przeczytałem na

e-muzyku, to chyba "lekko" przegięli. 700 euro netto za wersję 61???

...
Mi akurat taka wersja dizajnu bardzo się podoba ;) niebieskie podświetlenie przycisków ? (tak to wygląda na fotce) baaaardzo fajne ! Nowe gumki do faderów i enkoderów - extra ! Nowy wyświetlacz "punktowy" ? o ile dobrze widzę - EXTRA !
Biała obudowa z czerwonymi wstawkami --- SUPER !!! PURE DESIGN !

Mam wrażenie, że podana cena 700 euro netto jest błędna - nikt przy zdrowych zmysłach nie podyktował by takiej zaporowej ceny dwukrotnie przewyższającej cenę pierwowzoru....

2ms

Post autor: 2ms » sobota 17 sty 2009, 21:43

Mi akurat taka wersja dizajnu bardzo się podoba ;) niebieskie podświetlenie przycisków ? (tak to wygląda na fotce) baaaardzo fajne ! Nowe gumki do faderów i enkoderów - extra ! Nowy wyświetlacz "punktowy" ? o ile dobrze widzę - EXTRA !
Biała obudowa z czerwonymi wstawkami --- SUPER !!! PURE DESIGN !

Mam wrażenie, że podana cena 700 euro netto jest błędna - nikt przy zdrowych zmysłach nie podyktował by takiej zaporowej ceny dwukrotnie przewyższającej cenę pierwowzoru.......

biała to będzie się bardziej brudzić...
[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 17 sty 2009, 21:45

Jeśli to mają być zwykle zarąbiste standardowe niebieskie LED'y (tu zaznaczam - jak dotąd tego jeszcze do końca nie wiemy), a do tego na białym tle, to ja już spoko od tego modelu odpadam. Nie da się takiego czegoś mieć pod ręką w warunkach np. szemrano "knajpanych" .
A ceny, jak dotąd, na wszystkich serwisach są niestety toższame .
[addsig]

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » sobota 17 sty 2009, 22:11

Nie da się takiego czegoś mieć pod ręką w warunkach np. szemrano "knajpanych" .

Preceli, co masz na myśli mówiąc, że " nie da się mieć czegoś takiego pod ręką" ? w danych warunkach ? Przecież to jest białe, a więc o niebo lepiej odbija światło, nawet w ciemnościach knajpianych ;) PRZYKŁADOWO - wyobraź sobie ciemnego Axioma w ciemnościach knajpianych, gdzie masz ustawione poziomy na FADERACH. Nic nie zobaczysz. Jak masz białego - to masz szansę zobaczyć jak są ustawione poziomy, i nie tylko.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » sobota 17 sty 2009, 22:15

A swoją drogą, to na szczycie każdego fadera powinna być dioda, bądź subtelne podświetlenie. To samo tyczy się enkoderów, tylko w tym wypadku trzeba by zapożyczyć rozwiązanie Clavii z diodami prostokątnymi (albo innym fajnym kształtem) dookoła enkodera.
Szkoda, że tego nie ma...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 17 sty 2009, 22:27

...wyobraź sobie ciemnego Axioma w ciemnościach knajpianych, gdzie masz ustawione poziomy na FADERACH. Nic nie zobaczysz. Jak masz białego - to masz szansę zobaczyć jak są ustawione poziomy, i nie tylko....

Sorry, ale chyba nie miałeś zbyt wielu sprzętów pod ręką z ostatni modnymi niebieskimi LED'ami .
Szczerze powiedziawszy w nosie mam czy tło będzie czarne, czy białe. Jak dotąd wszystkie(!) niebieskie LED'y znane mi w instrumentach po prostu najnormalniej w świecie oślepiały nawet normalnego człowieka (nie mylić z muzykiem). Tu mam nadzieję, że M-Audio jakoś sobie z tym poradziło w swym PRO, bo jeśli nie to...
[addsig]

ODPOWIEDZ