Płyta CD dla tłoczni
http://www.gearsoftware.com/pro-mastering.cfm 315 funtów
http://www.crimsontech.jp/eng/ddp/DDP%20TOOLS%20v2.5new_eng.pdf ?? nie wiem czy to cokolwiek zrobi, też drogie
poza tym chyba nie wystarczy exporter....
http://www.gearslutz.com/board/mastering-forum/328124-best-program-make-ddp-image.html
FWIW: I would never send a DDP image to a plant that I hadn't burned a CD from and listened to very carefully.
I learned this lesson the hard way. Around ten years ago I was using the DDP option for Masterlist CD. The software screwed up one time and my client got 5000 cds back from the plant with a ten second dropout right in the middle of one song!
krótko mówiąc - finansowo nieopłacalne, chyba że ktoś zrobi freeware
[addsig]
http://www.crimsontech.jp/eng/ddp/DDP%20TOOLS%20v2.5new_eng.pdf ?? nie wiem czy to cokolwiek zrobi, też drogie
poza tym chyba nie wystarczy exporter....
http://www.gearslutz.com/board/mastering-forum/328124-best-program-make-ddp-image.html
FWIW: I would never send a DDP image to a plant that I hadn't burned a CD from and listened to very carefully.
I learned this lesson the hard way. Around ten years ago I was using the DDP option for Masterlist CD. The software screwed up one time and my client got 5000 cds back from the plant with a ten second dropout right in the middle of one song!
krótko mówiąc - finansowo nieopłacalne, chyba że ktoś zrobi freeware
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Płyta CD dla tłoczni
Zgadza sie! Ale jest problem z narzędziami do jego tworzenia.
Znacie coś freeware
co potrafi wypluć z siebie DDP?
Póki co to spotkałem tylko plugin do WaveLab za grube $$$
...
Darmowego DDP chyba nie ma.
Z tych "tańszych" oprogramowań pełne DDP posiada Sequoia i GearPro.
Plugin do WaveLaba faktycznie kosztuje koszmarnie drogo.
Pod Apple jest chyba WaveEditor ale nie wiem ile kosztuje.
Coś mi się wydaje, że GearPro w wersji trial potrafi stworzyć pełne DDP.
W skrócie format DDP przeznaczony jest tylko do replikacji, dane zawarte w trzech plikach zapisanych w katalogu DDP zawierają info o materiale audio wraz z sumą kontrolną oraz danymi o subkodach. Oddając DDP nie może byc mowy o żadnych przekłamaniach - nośnik nie ma też znaczenia. DDP traktowany jest jak dane komputerowe.
Można oczywiście oddać zwykłą wypaloną płytę CD-R ale nie gwarantuje to nigdy profesjonalnego efektu.
Tak więc polecam znaleźć studio w okolicy posiadające wsparcie dla DDP - warto zapłacić kilka złotych i mieć pewność, że będzie OK.
Znacie coś freeware

Póki co to spotkałem tylko plugin do WaveLab za grube $$$
...
Z tych "tańszych" oprogramowań pełne DDP posiada Sequoia i GearPro.
Plugin do WaveLaba faktycznie kosztuje koszmarnie drogo.
Pod Apple jest chyba WaveEditor ale nie wiem ile kosztuje.
Coś mi się wydaje, że GearPro w wersji trial potrafi stworzyć pełne DDP.
W skrócie format DDP przeznaczony jest tylko do replikacji, dane zawarte w trzech plikach zapisanych w katalogu DDP zawierają info o materiale audio wraz z sumą kontrolną oraz danymi o subkodach. Oddając DDP nie może byc mowy o żadnych przekłamaniach - nośnik nie ma też znaczenia. DDP traktowany jest jak dane komputerowe.
Można oczywiście oddać zwykłą wypaloną płytę CD-R ale nie gwarantuje to nigdy profesjonalnego efektu.
Tak więc polecam znaleźć studio w okolicy posiadające wsparcie dla DDP - warto zapłacić kilka złotych i mieć pewność, że będzie OK.
- mithrandirHD
Tak więc polecam znaleźć studio w okolicy posiadające wsparcie dla DDP - warto zapłacić kilka złotych i mieć pewność, że będzie OK....
I to jest moim zdaniem najtrafniejsza konkluzja.
I to jest moim zdaniem najtrafniejsza konkluzja.

...a to ma jakies znaczenie? przecie na cd ma 0 i 1?...
Niestety ma,
CD audio to nie to samo co CD-rom i niestety nie zawsze odczyt jest jednoznaczny.
Czemu tak to już pisałem tu ze 100 razy, żadna magia ani woodoo tylko sprawa wynikająca z technicznych kompromisów koniecznych w roku 1983 gdy CD powstawało
Najprostrzy sposób na jednoznaczność to para .WAV oraz .CUE (to już można nagrać na CDR czy na dowolnym innym nośniku), ale nie wiem czy tłocznie przyjmują materiał w takiej postaci
...
dzieki za odp i sorki ale nie da sie dowiedziec wszystkiego na raz i wszystko czytac kiedy jest sie blizej startu niz mety. pozdr
Niestety ma,
CD audio to nie to samo co CD-rom i niestety nie zawsze odczyt jest jednoznaczny.
Czemu tak to już pisałem tu ze 100 razy, żadna magia ani woodoo tylko sprawa wynikająca z technicznych kompromisów koniecznych w roku 1983 gdy CD powstawało
Najprostrzy sposób na jednoznaczność to para .WAV oraz .CUE (to już można nagrać na CDR czy na dowolnym innym nośniku), ale nie wiem czy tłocznie przyjmują materiał w takiej postaci
...
dzieki za odp i sorki ale nie da sie dowiedziec wszystkiego na raz i wszystko czytac kiedy jest sie blizej startu niz mety. pozdr
A jak przygotować do tłoczni możliwie najlepszy master z prezentacją multimedialną dla PC? Mam takie zadanie. I to nie z efektem jak z Nero gdzie sesja prezentacji grana jest jako pierwsza albo ostatnia głucha ścieżka na stacjonarnych odtwarzaczach audio. Mam jedną tak zrobioną płytę - "Tchnienie" Jarka Wajka. Po włożeniu do komputera z autostartu odpala się prezentacja. Ripper audio jedynie widzi ścieżki audio wraz z dodatkową ścieżką danych którą interpretuje jako audio. Playery widzą tylko ścieżki audio. Co radzicie?
[addsig]
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
Gear w wersji demo dziala miesiac - wiec trzeba miec pare komputerow

...Darmowego DDP chyba nie ma.
...
albo lepiej Norton Ghost, a jeszcze lepiej specjalnie przygotowana maszyme virtualna na takie okazje, ale nie w tym sprawa - takie użytkowanie dema specjalnie legalne/uczciwe nie jest

albo lepiej Norton Ghost, a jeszcze lepiej specjalnie przygotowana maszyme virtualna na takie okazje, ale nie w tym sprawa - takie użytkowanie dema specjalnie legalne/uczciwe nie jest
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
takie użytkowanie dema specjalnie legalne/uczciwe nie jest
Nieuczciwe może i tak, ale żeby zaraz nielegalne? (chodzi o literę prawną dla ścisłości)
[addsig]
Nieuczciwe może i tak, ale żeby zaraz nielegalne? (chodzi o literę prawną dla ścisłości)
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!