Akai APC40 - Ableton Performance Controller

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lakiernik
Akai APC40 - Ableton Performance Controller

Post autor: lakiernik » czwartek 15 sty 2009, 14:33

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Akai APC40 - Ableton Performance Controller

Post autor: KAFEL » czwartek 15 sty 2009, 14:53

No w końcu ktoś pomyślał zrobił porządny sterownik do Live'a, który nie będzie kosztował 3K. W każdym razie jest szansa że Akai jako firma produkująca masowo nie zarząda zbyt wiele. Jest gdzieś spodziewana cena ?

stg

Post autor: stg » czwartek 15 sty 2009, 14:59

Wygląda fajnie, pytanie tylko czy poza "abletonowym" wyglądem ten kontroler wprowadza coś czego nie da się zrobić na zwykłym kontrolerze.
W jednej z zajawek tego urządzenia możemy przeczytać: "That is way too cool because setting up a midi controller with Live usually makes me have a heart attack". Jakoś ja zawału nie dostaje konfigurując abletona z CME UF70... powiem raczej, że cała operacja jest dziecinnie prosta.
Choc może dla abletonowych fanatyków to będzie gratka

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 15 sty 2009, 19:59

: "That is way too cool because setting up a midi controller with Live usually makes me have a heart attack".
taaaa...Akai od jakiegoś czasu ma jakiś taki brutalny marketing...podobnie było jak reklamowali pokładowy synth MPC5000 pisząc że synth w MPC5000 jest dla wszystkich tych którzy mają dosć zapluskwiałego softu, po czym okazało się że Mpc5K jest najbardziej 'zabugowaną' maszyną Akai....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

brainmind

Post autor: brainmind » czwartek 15 sty 2009, 21:34

To jest kontroler dla Dj-a bądz dla osoby która chce abletona wykorzystywać jako sampler.

Dla muzyka który chce zagrać live acta takiego z prawdziwego zdarzenia
bedzie to tylko zbędne pudełko. Moje zdanie jest takie że są na rynku kontrolery, które biją to urządzonko o głowę.
Cena tego bedzie się wachała pewnie w granicach 1300zł o ile nie więcej.
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » piątek 16 sty 2009, 01:49

...To jest kontroler dla Dj-a bądz dla osoby która chce abletona wykorzystywać jako sampler.

bedzie to tylko zbędne pudełko. Moje zdanie jest takie że są na rynku kontrolery, które biją to urządzonko o głowę.
...
No w koncu bardzo dobry pomysl na sterownik.Zgadzam sie ze jest pare kontrolerow lepszych od tego akai.Ale w tym kontrolerze jest wszystko co potrzebne do tworzenia i grania live act w abletonie.A nie raz byla taka sytuacja ze trzeba bylo dokupic osobno suwaki czy pady....dla mnie bomba!!!...

Awatar użytkownika
elektrofunkenstein

Post autor: elektrofunkenstein » czwartek 22 sty 2009, 14:40

...To jest kontroler dla Dj-a bądz dla osoby która chce abletona wykorzystywać jako sampler.

...
Które kontrolery biją ten o głowę?
Co masz na myśli mówiąc Liveact z prawdziwego zdarzenia i jakiego trzeba sprzętu, według Ciebie?

Nie będzie zbędną zabawką, jeśli ten muzyk raz na jakiś czas będzie jednak chciał użyć tego samplera w swoim live akcie.

Tyle zastosowań Live ile użytkowników. Ale do produkcji z samplami w Live nie widzę osobiście lepszej alternatywy w tym przedziale cenowym. Dodać tylko klawiature i padkontrola i można jechać.

Poza tym chociaż ableton równo współpracuje z wszystkimi firmami produkującymi kontrolery do Live, to Akai APC jest pierwszym dedykowanym. Już słyszę głosy, że każdy kontroler można sobie samemu zomptymalizować... Ale czy na pewno tak wydajnie jak (przynajmniej) zapowiada się APC40.
null
fajny jestem.

arturs

Post autor: arturs » środa 01 kwie 2009, 01:26

...
no i na ebay pierwsze kwiatki. W USA 399 $ plus transport.

arturs

Post autor: arturs » środa 01 kwie 2009, 01:28

......To jest kontroler dla Dj-a bądz dla osoby która chce abletona wykorzystywać jako sampler.

...
no i na ebay pierwsze kwiatki. W USA 399 $ plus transport. ...

a czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego w Polsce o ponad 200 $ droższy?

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » środa 01 kwie 2009, 09:55

2.250 pln - cena u dystrybutora.
electronic music, grafika komputerowa

ODPOWIEDZ