Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 04 gru 2008, 10:18

...Witam wszystkich!

Jakieś dziwne rzeczy się dzieją. Tutaj.

Jak by ceny powariowały a nie widzę tu logiki żadnej. Moduł droższy od wersji 61? Czy też pomyłka jakaś?...

To nie jest pomyłka. Na głównej stronie jest to pod hasłem "Promocja". Ciekawe jak długo będzie taka cena.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 04 gru 2008, 10:19

To nie jest pomyłka. Na głównej stronie jest to pod hasłem "Promocja". Ciekawe jak długo będzie taka cena....
No właśnie. Przyznam iż ta cena jest wyjątkowo atrakcyjna.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » niedziela 21 gru 2008, 09:20

Tak sobie myślę... Korg M3 obsługuje dyski twarde USB2.0.
Czy jest możliwe, że nowe banki brzmień do systemu 2.0 Expanded
mogą być wczytywane z tego dysku przy starce systemu czy wyłącznie z nośnika pen drive? Teoretycznie z hdd powinno być dużo szybciej niż z pen drive.
Przy okazji pytanie nowicjusza z zupełnie innej beczki. U mnie ribbon controler trzeba leciutko docisnąć ażeby odebrał komunikat. Trochę się zdziwiłem bo wygląda jak touch pad z laptopa a tam wystarczy lekko musnąć i już działa (bez najmniejszego praktycznie dociskania).
To normalne? (nie śmiać się )

Pozdrawiam braci w wierze

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 21 gru 2008, 11:59

...Tak sobie myślę... Korg M3 obsługuje dyski twarde USB2.0.
Czy jest możliwe, że nowe banki brzmień do systemu 2.0 Expanded
mogą być wczytywane z tego dysku przy starce systemu czy wyłącznie z nośnika pen drive? Teoretycznie z hdd powinno być dużo szybciej niż z pen drive.
Przy okazji pytanie nowicjusza z zupełnie innej beczki. U mnie ribbon controler trzeba leciutko docisnąć ażeby odebrał komunikat. Trochę się zdziwiłem bo wygląda jak touch pad z laptopa a tam wystarczy lekko musnąć i już działa (bez najmniejszego praktycznie dociskania).
To normalne? (nie śmiać się )

Pozdrawiam braci w wierze ...
Witam!
Co do ribbona to normalne. Ale czy to wada?? Kolega który ma klawiaturę sterującą z ribbonem działajacym jak touch pad w laptopie strasznie narzeka. Podczas gry z joystickiem lekkie muśnięcia powodują zmiany w brzmieniu.
Co do Dysków twardych to w M3 jest to różnie. Nie ma problemu jeżeli dysk twardy posiada własne zasilanie. Ja korzystam z Lacie. Działa bez zarzutu i jest naprawdę szybki. Posiadałem kiedyś dysk typu Passport (chyba Toshiby) i były z nim problemy. Ale problem wynikał raczej z zasilania a nie z jego działania. Osobiście polecam dobrego Pendriva. Ja korzystam z 8Gb (65 zł) firmy Ocz. Jest naprawdę szybki. Niektóre pendrivy przy samplowaniu na media potrafiły się zacinać. Z tym nie ma problemu. Gdybyś jednak używał twardziela to musisz pamiętać by wszystkie pliki PCM były w katalogu głównym.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla wszystkich M-Trójkowców.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » niedziela 21 gru 2008, 12:54

Nie nie, ten docisk nie przeszkadza mi tylko pytałem z ciekawości (czy aby nie zepsute abo co ). Faktycznie masz rację, że istnieje możliwość "trącenia" ribbona przy manewrach z joyem i w takim przypadku mogło by to generować niepotrzebne komunikaty. Więc jest dobrze tak, jak jest.
A co do dysków to chyba narazie nie mam potrzeby więc pozostanie szybki pen-drive.
Dzięki za informacje.

Zdrowych i spokojnych Świąt

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 12 sty 2009, 22:44

Witam serdecznie. Mam nastepujacy problem: Robie sobie zestaw perkusyjny tak jak pisze w instrukcji zapisuje ale nie moge go uzyc ani w trybie seq ani w program poprostu nie wiem gdzie mi go zapisuje!!! Jeszcze dodam ze juz to robilem i bylo git a teraz sie zamotalem

Napiszcie gdzie mi to zapisuje bo szlag mnie trafia (Korg wkrutce wyleci przez okno)
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 13 sty 2009, 12:15

...Witam serdecznie. Mam nastepujacy problem: Robie sobie zestaw perkusyjny tak jak pisze w instrukcji zapisuje ale nie moge go uzyc ani w trybie seq ani w program poprostu nie wiem gdzie mi go zapisuje!!! Jeszcze dodam ze juz to robilem i bylo git a teraz sie zamotalem

Napiszcie gdzie mi to zapisuje bo szlag mnie trafia (Korg wkrutce wyleci przez okno) ...
Juz doszedlem co i jak
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » wtorek 13 sty 2009, 12:43

......Witam serdecznie. Mam nastepujacy problem: Robie sobie zestaw perkusyjny tak jak pisze w instrukcji zapisuje ale nie moge go uzyc ani w trybie seq ani w program poprostu nie wiem gdzie mi go zapisuje!!! Jeszcze dodam ze juz to robilem i bylo git a teraz sie zamotalem

Napiszcie gdzie mi to zapisuje bo szlag mnie trafia (Korg wkrutce wyleci przez okno) ...
Juz doszedlem co i jak ...
Skoro jeszcze M3 stoi u Ciebie (nie wyleciał oknem) a ty rozgryzłeś tą zawiłość to podziel się nią z użytkownikami! Gratuluje Uparcia:)

PS. Swoją drogą gdybyś już nauczył latać M3 to nakręć nam film z tego jak mu idzie! O tej możliwości w instrukcji nic nie ma

Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » poniedziałek 19 sty 2009, 21:38

Witam.
Ja również mam kilka pytań do miłośników KM3:
1. Co zrobić, aby M3 zapamiętał ostatnio używany program. Nadmienię, że Power on Mode ustawione na Memorize i nie działa – w moim odczuciu. Jego ustawienie nic nie zmienia.
2. Auto optimaze RAM – ku czemu to służy – co to za funkcja? Przyśpiesza działanie Ramu?

I kwestia, która mnie nurtuje - mianowicie przytłoczyła mnie możliwość dodania tylko 5 insertów, 2 mastrer i 1 total efektu. Do tej pory pracowałem na Cubase SX i przypisywałem dowolną liczbę insertów dla ścieżek, a tu 5 na wszystkie 16 śladów. Może jeszcze nie potrafię tego rozszyfrować, ale jak kopiować z programu do sekwencera np. A000 piano i E75 JS Wah Lead GTR, aby brzmiały tak samo jak w programach? Jak to pogodzić, skoro jest tylko 5 insertów do dyspozycji?
Ach - jakie monitory polecicie do odsłuchu KM3?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 19 sty 2009, 21:47

...Witam.
Ja również mam kilka pytań do miłośników KM3:
1. Co zrobić, aby M3 zapamiętał ostatnio używany program. Nadmienię, że Power on Mode ustawione na Memorize i nie działa – w moim odczuciu. Jego ustawienie nic nie zmienia.
2. Auto optimaze RAM – ku czemu to służy – co to za funkcja? Przyśpiesza działanie Ramu?

I kwestia, która mnie nurtuje - mianowicie przytłoczyła mnie możliwość dodania tylko 5 insertów, 2 mastrer i 1 total efektu. Do tej pory pracowałem na Cubase SX i przypisywałem dowolną liczbę insertów dla ścieżek, a tu 5 na wszystkie 16 śladów. Może jeszcze nie potrafię tego rozszyfrować, ale jak kopiować z programu do sekwencera np. A000 piano i E75 JS Wah Lead GTR, aby brzmiały tak samo jak w programach? Jak to pogodzić, skoro jest tylko 5 insertów do dyspozycji?
Ach - jakie monitory polecicie do odsłuchu KM3?
...
1, Musisz zapisać na zewnętrznym nośniku np pendrive(media->save->save SEQ)
2. Z tego co pamiętam bo swego czasu szukałem informacji, w przypadku grania live lepiej to wyłączyć.
te 5FX możesz z sobą łączyć w różne kombinacje
Nie zawsze to jest możliwe aby je skopiować ponieważ one standartowo mają tam użyte FX'y które sie nie kopiują przy wybieraniu dzwięku. Możesz je ustawić ale pamiętaj że wtedy wykorzystasz sloty FX.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ