Trzy syntezatory na jedno wejście RME

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Pine
Trzy syntezatory na jedno wejście RME

Post autor: Pine » poniedziałek 12 sty 2009, 12:05

Witam wszystkich forumowiczów.
Po zakupie karty muzycznej RME400 wydawało mi sie, iż mam wystarczającą ilość wejść i wyjść po szybkim rozbudowaniu swojego domowego studia okazało sie że zaczyna brakować analogowych wejść.

Posiadam 3 syntezatory a w karcie mam tylko 1 wejscie stereo wolne nie używam syntezatorów jednoczesnie wiec mogę sie przełaczać między tymi synthami.
Kwestia co jest najlepszym rozwiazaniem aby uniknąć przepinania przewodów. Czy jakis ULTRAPATCH behringera rozwiąże problem?

Zastanawiam sie jak ludzie mają po kilka syntów i porządek w studio.
Proszę o wypowiedz osoby które maja jakies doświadczenie w tym temacie.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Trzy syntezatory na jedno wejście RME

Post autor: AdamZ » poniedziałek 12 sty 2009, 12:25

...Witam wszystkich forumowiczów.
Po zakupie karty muzycznej RME400 wydawało mi sie, iż mam wystarczającą ilość wejść i wyjść po szybkim rozbudowaniu swojego domowego studia okazało sie że zaczyna brakować analogowych wejść.

Posiadam 3 syntezatory a w karcie mam tylko 1 wejscie stereo wolne nie używam syntezatorów jednoczesnie wiec mogę sie przełaczać między tymi synthami.
Kwestia co jest najlepszym rozwiazaniem aby uniknąć przepinania przewodów. Czy jakis ULTRAPATCH behringera rozwiąże problem?

Proszę o wypowiedz osoby które maja jakies doświadczenie w tym temacie....

Osobiście używam patcha (w którym już zdążyłem zapchać wszystkie wejścia ) i wydaje mi się to sensownym rozwiązaniem dla Ciebie , jeśli wciąż myślisz o nowych "gratach" w przyszłości.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 12 sty 2009, 13:00

......Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o wypowiedz osoby które maja jakies doświadczenie w tym temacie....

Osobiście używam patcha (w którym już zdążyłem zapchać wszystkie wejścia ) i wydaje mi się to sensownym rozwiązaniem dla Ciebie , jeśli wciąż myślisz o nowych "gratach" w przyszłości.

...

Jeśli chodzi o ultrapatcha to przełaczasz sie miedzy instrumentami przepinajac przewody? Przybliż troszke zasadę korzystanie z ultrapatcha ?

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 12 sty 2009, 13:12

Jeśli chodzi o ultrapatcha to przełaczasz sie miedzy instrumentami przepinajac przewody? Przybliż troszke zasadę korzystanie z ultrapatcha ?

...

Tak , z tyłu mam wpięte wszystko co się da , synthy i procesory efektów , czy np wejścia IN w syntezatorach. Wtedy nie muszę ganiać z kabelkami tylko wpinam sobie co tylko zechcę do np filtra w minimoogu czy Super Bass Station w Ultrapatchu. To samo z kartą - w moim wypadku MOTU 828mk3. Wszystkie IN oraz kilka out są wpięte do Ultrapatch a małymi kabelkami przepinam sobie i wysyłam co i gdzie chcę.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 12 sty 2009, 13:46

Tak , z tyłu mam wpięte wszystko co się da , synthy i procesory efektów , czy np wejścia IN w syntezatorach. Wtedy nie muszę ganiać z kabelkami tylko wpinam sobie co tylko zechcę do np filtra w minimoogu czy Super Bass Station w Ultrapatchu. To samo z kartą - w moim wypadku MOTU 828mk3. Wszystkie IN oraz kilka out są wpięte do Ultrapatch a małymi kabelkami przepinam sobie i wysyłam co i gdzie chcę.

...
No to jest jednak fajne rozwiazanie jeszcze tylko powiedz mi czy te jacki z przodu panela sa mono? i czy jakos mozna rozwiazać podłączenie kompresora na złączach XLR.
Sorry że męczę ale dla mnie to przydatne informacje.
2176 Stereo Clone.

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 12 sty 2009, 14:14

Juz poczytałem instrukcje z ultrapatch i chyba bedzie trzeba zainwestować.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
2176 Stereo Clone.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 12 sty 2009, 14:45

beh ma chyba 3 wersje - najlepsze ma 100% symetryczne
i kosztuje smieszna kase a jakosc jest naprawde wysoka

greengo

Post autor: greengo » poniedziałek 12 sty 2009, 20:11

...beh ma chyba 3 wersje - najlepsze ma 100% symetryczne
i kosztuje smieszna kase a jakosc jest naprawde wysoka...
Obecnie tylko jedną PX3000. W pełni zbalansowana, 3 tryby pracy i jakość wykonania bardzo solidna. Na dodatek ostatnio troche PX3000 staniał i kosztuje koło 170złotych.
Warto zakupić.
Przy okazji gdzie można kupić przyzwoite kabelki do patchbay'a w dobrej cenie?

ODPOWIEDZ