Upgrade Visty do XP

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Upgrade Visty do XP

Post autor: Zbynia » niedziela 11 sty 2009, 15:20

windows xp nie wykryje dysku SATA dzialajacego w trybie AHCI - wtedy albo dyskietka podczas instalacji ze sterownikami albo nLite i tworzenie plyty startowej windowsa ze zintegrowanymi sterownikami
ewentualnie jak jest mozliwosci to w biosie wlaczyc dla SATA tryb IDe i z glowy - roznice w wydajnosci niezauwazalne

co do proteusa - coz EMU zamulilo troszke
darmowy VX smiga jakby cie to ratowalo

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 12 sty 2009, 00:57

Ciekaw jestem, które laptopy z interfejsem SATA mają wbudowane napędy dyskietek.

Ba, coraz częściej bywa tak, że takie laptopy (zwłaszcza modele miniaturowe) nie mają również napędu CD/DVD. I co wtedy?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 12 sty 2009, 01:28

...Chyba zapomniałem dodać, że mam lapka to poniekąd trochę komplikuje sprawę...
Sata nie ma tu nic do rzeczy... wiekszosc lapkow jest dosc mocno zabezpieczana przed zainstalowaniem innego systemu niż ten preinstalowany...
W wiekszosci przypadkow zainstalować sie da, ale trzeba sie nad tym niezle napocic... ale to juz nie to forum, lepiej odwiedz jakies forum komputerowe... tam pewnie znajdziesz odpowiedz (przy uzyciu wyszukiwarki oczywiscie)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 12 sty 2009, 07:52

Ciekaw jestem, które laptopy z interfejsem SATA mają wbudowane napędy dyskietek.

Gdyby kolega od razu w pierwszym poście podał więcej informacji, choćby i to że ma laptopa, nikt by mu nie doradzał dyskietek.

Co więcej, nie spotkałem laptopa z interfejsem SATA, na którym dysk nie byłby widzialny od razu. Zbynia zresztą napisał konkretnie, co trzeba zmienić w BIOS, żeby ten problem ominąć.

Sata nie ma tu nic do rzeczy... wiekszosc lapkow jest dosc mocno zabezpieczana przed zainstalowaniem innego systemu niż ten preinstalowany...

Skąd masz takie informacje? Niby w jaki sposób miałyby być zabezpieczone?

Awatar użytkownika
cannibalus

Post autor: cannibalus » poniedziałek 12 sty 2009, 07:57

witam

mialem ten sam problem z Lenovo SL 500 (patrz wątek EMU 0404 USB trzaski pryki) , downgrade do XP jest mozliwy w przypadku urżadzen z visa buissness i tylko wtedy gdy dany komputer posiada recovery pack XP n apłytkach (w innym przypadku nie mam pojecia czy jest to mozliwe - raczej nie, bo XP do downgradu to po prostu zapisamu na DVD obraz dysku) np na stronie lenovo jest napisane jak to zrobić http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/VSTA-DWNGRD.html

ogolnie prosta sprawa choc ja tego uniknąlem, zainstalowałem najnowsze sterowniki do lapa i problem zniknął calkowicie, póki co jestem bardzo zadowolony z visty - zobaczymy po czasie.

Aha jeslu juz mozesz zrobićź downgrade to przed tym - zreszta zgodnie instrukcją ze strony zalecane jest zrobienie kopii Visty w razi ejakbys chcial do niej powórcić (wbrew temu co np powiedzial mi sprzedawca, ze downgrade moge zorobuil tylko jednorazowo, bezpowrotnie)

pozdrawiam
przemek

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 12 sty 2009, 08:12

downgrade do XP jest mozliwy w przypadku urżadzen z visa buissness i tylko wtedy gdy dany komputer posiada recovery pack XP n apłytkach (w innym przypadku nie mam pojecia czy jest to mozliwe - raczej nie, bo XP do downgradu to po prostu zapisamu na DVD obraz dysku)

Możesz to zrobić zawsze, niezależnie od komputera, jeżeli tylko masz licencję Vista Business lub Ultimate OEM. Co do nośnika, to możesz mieć wg Microsoft dowolny legalny nośnik. Czyli np. od innych posiadanych przez Ciebie (lub Twoją firmę) Windows lub wręcz pożyczony (!). Microsoft dość mętnie o tym informuje, ale nie stawia wymogu kupowania dodatkowego nośnika. W takim przypadku konieczna jest aktywacja telefoniczna. Z tego co wyczytałem w podanym przez Ciebie linku, Lenovo dostarcza Recovery CD zarówno Visty jak i XP, więc problemu nośnika nie ma.

Aha jeslu juz mozesz zrobićź downgrade to przed tym - zreszta zgodnie instrukcją ze strony zalecane jest zrobienie kopii Visty w razi ejakbys chcial do niej powórcić (wbrew temu co np powiedzial mi sprzedawca, ze downgrade moge zorobuil tylko jednorazowo, bezpowrotnie)

Oczywiście downgrade nie jest bezpowrotny i możesz wrócić do Visty. Co do kopii, to potrzebna jest wtedy, jeżeli chcesz zarchiwizować jakieś dane lub ustawienia. Z komputerem powinieneś zawsze dostać Recovery CD lub instalkę Visty i w każdej chwili możesz Vistę zainstalować.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 12 sty 2009, 09:53

...Ciekaw jestem, które laptopy z interfejsem SATA mają wbudowane napędy dyskietek.

Ba, coraz częściej bywa tak, że takie laptopy (zwłaszcza modele miniaturowe) nie mają również napędu CD/DVD. I co wtedy?...

FDD/CD na USB - działa bez problemów przy instalacji winzgrozy gdyż jest obsługiwane przez BIOS. Można z tego nawet z tego nawet bootowac system
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
cannibalus

Post autor: cannibalus » poniedziałek 12 sty 2009, 10:43

...

Oczywiście downgrade nie jest bezpowrotny i możesz wrócić do Visty. Co do kopii, to potrzebna jest wtedy, jeżeli chcesz zarchiwizować jakieś dane lub ustawienia. Z komputerem powinieneś zawsze dostać Recovery CD lub instalkę Visty i w każdej chwili możesz Vistę zainstalować....

no wlasnie w moim przypadku, Viste mam tylko na recovery disc (partycja) inie ma mjej na CD. na CD mam tylko XP, dlatego zalecają zrobienie backupu

swoją droga jest jeszcze jedna sprawa, niby pisze ze downgrade do xp formatuje partycje, ale zastanawiam sie czy strace też ta partycję z recovery media (z Vistą)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 12 sty 2009, 11:19

no wlasnie w moim przypadku, Viste mam tylko na recovery disc (partycja) inie ma mjej na CD. na CD mam tylko XP, dlatego zalecają zrobienie backupu

A, to faktycznie. Swoją drogą już nie mają na czym oszczędzać?

swoją droga jest jeszcze jedna sprawa, niby pisze ze downgrade do xp formatuje partycje, ale zastanawiam sie czy strace też ta partycję z recovery media (z Vistą)

Skoro zalecają zrobienie backupu, to pewnie jest taka możliwość. Ale być może można zainstalować bez ponownego repartycjonowania - wtedy partycja z recovery media Visty powinna zostać nienaruszona. Tak czy inaczej - zrobiłbym dla świętego spokoju kopię.

Awatar użytkownika
cannibalus

Post autor: cannibalus » poniedziałek 12 sty 2009, 12:27

zrobilem kopie, nie wiem jak dlugo wytrzymam z vistą- choć wbrew komentarzom sprawuje się jak narazie bardzo fajnie i jest stabilna (sp1)

ODPOWIEDZ