TC Electronic M3000 vs Lexicon PCM 81/91

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
TC Electronic M3000 vs Lexicon PCM 81/91

Post autor: Davi » poniedziałek 05 sty 2009, 16:24

Panowie, szukam " procesora efektów " z fajnymi topowymi reverbami i efektami głównie do wokalu także instrumentów. Muzyka dance, pop, i rock. Który da mi więcej współczesności brzmienia ? albo inaczej .. który za swe mozliwości obecnie jest częściej uzywany do produkcji radiowych ? Rozumiem, że najlepiej mieć oba, bo to są 2 nieco inne urządzenia, słyszałem, że TC słynie z szklistości, nowoczesności, jasności, Lexicon natomiast analogji, głebi... ja niestety póki co mogę zainwestować tylko w 1. Na droższe pogłosy także nie mam szans, natomiast tańsze, te w 100 % budżetowe mnie nie przekonują ani z stajni TC ani Lexicon. Proszę o własne zdanie kolegów ?
[addsig]

Awatar użytkownika
Jull

Re: TC Electronic M3000 vs Lexicon PCM 81/91

Post autor: Jull » poniedziałek 05 sty 2009, 19:37

...Panowie, szukam " procesora efektów " z fajnymi topowymi reverbami i efektami głównie do wokalu także instrumentów. Muzyka dance, pop, i rock. Który da mi więcej współczesności brzmienia ? albo inaczej .. który za swe mozliwości obecnie jest częściej uzywany do produkcji radiowych ? Rozumiem, że najlepiej mieć oba, bo to są 2 nieco inne urządzenia, słyszałem, że TC słynie z szklistości, nowoczesności, jasności, Lexicon natomiast analogji, głebi... ja niestety póki co mogę zainwestować tylko w 1. Na droższe pogłosy także nie mam szans, natomiast tańsze, te w 100 % budżetowe mnie nie przekonują ani z stajni TC ani Lexicon. Proszę o własne zdanie kolegów ?
...
miałem m5000 , lexa 80 i 91.
Wszystkie te procesory zabiły mnie soundem!! na Amen!!! i do niedawna nie widziałem alternatywy. Musiałem się upgrade-ować i musiałem sprzedać procesory. Do sesji pożyczałem 80 tkę. Mam w chwili obecnej VSS z PoCo i jest fajnie, bardzo fajne. Ale proponuje na zwrócenie uwagi na impulsy Best Service - Halls Of Famei. Powiem Ci, osobiście nie kupię klocka za cenę x$ bo to już nie ma sensu:)

Davi

Post autor: Davi » poniedziałek 05 sty 2009, 22:44

czy mam rozumieć, że Lex 80 to starsza wersja 81 ? powiedz mi jak się ma Lex 80 do VSS3 ? w odniesieniu do mozliwości reverb ? co do impulsów to faktycznie kusząca sprawa i na dodatek nie tak droga :> tyle, że co z efektami typu flanger, chorus itp.... ? podobno w tym lex jest bardzo dobry, a TC 3000 ? a może coś innego na poziomie ?

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 05 sty 2009, 23:05

...
czy mam rozumieć, że Lex 80 to starsza wersja 81 ? powiedz mi jak się ma Lex 80 do VSS3 ? w odniesieniu do mozliwości reverb ? co do impulsów to faktycznie kusząca sprawa i na dodatek nie tak droga :> tyle, że co z efektami typu flanger, chorus itp.... ? podobno w tym lex jest bardzo dobry, a TC 3000 ? a może coś innego na poziomie ?

Lexicon PCM81 to unowoczesniony PCM80. Podobnie jest z PCM90 vs 91. Opis tych zmian znajdziesz w slowie wstepnym testu Lex PCM96 w EiS

Lex80 to NIE JEST poglos, tylko efektor, ktory takze ma kilka algorytmow reverbu. Szukasz poglosow, szukaj PCM9x - ten nie ma efektow wcale, za to mozliwosci poglosowe duzo wieksze.

VSS3 brzmi inaczej, niz poglosy z PCM, generalnie Lexicon ma wiecej ciala w brzmieniu. Tak czy inaczej, VSS3 jest bardzo dobrym poglosem.

VSS3 jest poglosem duzo wyzszej klasy, niz starsze algorytmy TC.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 06 sty 2009, 09:17

Dokładnie jest tak ,jak pisze Joachim.

Vss jest alternatywa dla lexicona, ale to bardzo szlachetny pogłos. I ideale uzupełnienie dla lexa i odwrotnie. 80 tka jest bardzo uniewrsalna i posiada tak jak piszesz, chorusy, flanger na kartach dodatkowe efekty pitch itd. Barzdzo przydate. Natomiast te impulsy, o których pisałem są impulsami reverb, al sa mistrzostwem świata dla mnie. Czyli osób nie dysponującym budzetem na 960l TC 4000 itd.
pozdrawiam

Davi

Post autor: Davi » wtorek 06 sty 2009, 17:27

dzięki wielkie ! wszystko zrozumiałem i przyjąłem do wiadomości Pozdrawiam

Pająk

Post autor: Pająk » wtorek 06 sty 2009, 17:40

Nie znam tych impulsowych reverbów, ale mam PCM90-tke i doceniam co robi w miksie, a pluginy generalnie brzmią płasko. PCM 90 jest może nieco jasny jak na wokal w języku polskim, ale to nie problem...No i trzeba wgrywać na ślad w czasie rzeczywistym żeby ktoś inny mógł otworzyć sesje...
Zamienie go chyba tylko na 960-tke

Davi

Post autor: Davi » wtorek 06 sty 2009, 18:11

mnie niestety też żadneee plaginy nie przekonują do końca, oczywiście nie ma tragedji... ale nie mniej jednak siłą żeczy ( z nie pełniego zadowolenia ) zaczynam się nastawiać nad przejściem na, albo zewn. procesra Lex lub TC, albo Powercore tylko dla VSS3, i w przyszłości dla opcji NonLin2, DVR2 ..... Na pewno większe możliwości ma Powercore w pracy, jednak przeszkodą jest cena, na ebay lex np 81 i TC M3000 są już tańsze jak Powercore Unplugged + VSS3, a przecież te procesory mają więcej niż tylko pogłos ( tak jak w przypadku samego Powercore Unplugged i VSS3 ) Co do impulsów, To wydają się być bardzo interesujące, cena naprawde ok, jesli tylko brzmią, to jest to warta uwagi inwestycja, no i oczywiście plus jeszcze wtyczka obsługująca te impulsy.... co do Powercore, wiem, że od czasu do czasu pojawiały się promocje i chyba nie tylko na ebay, PCI mk2, albo Express+ np bonus 500 $, zawsze to już VSS3 ....

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 06 sty 2009, 19:02

co do Powercore, wiem, że od czasu do czasu pojawiały się promocje i chyba nie tylko na ebay, PCI mk2, albo Express+ np bonus 500 $, zawsze to już VSS3 .... ...

w grudniu mozna bylo kupic promocyjnie on-line VSS3 za rownowartosc ok. 1100zl, DVR za ok 900zl
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 06 sty 2009, 20:02

...mnie niestety też żadneee plaginy nie przekonują do końca, oczywiście nie ma tragedji... ale nie mniej jednak siłą żeczy ( z nie pełniego zadowolenia ) zaczynam się nastawiać nad przejściem na, albo zewn. procesra Lex lub TC, albo Powercore tylko dla VSS3, i w przyszłości dla opcji NonLin2, DVR2 ..... Na pewno większe możliwości ma Powercore w pracy, jednak przeszkodą jest cena, na ebay lex np 81 i TC M3000 są już tańsze jak Powercore Unplugged + VSS3, a przecież te procesory mają więcej niż tylko pogłos ( tak jak w przypadku samego Powercore Unplugged i VSS3 ) Co do impulsów, To wydają się być bardzo interesujące, cena naprawde ok, jesli tylko brzmią, to jest to warta uwagi inwestycja, no i oczywiście plus jeszcze wtyczka obsługująca te impulsy.... co do Powercore, wiem, że od czasu do czasu pojawiały się promocje i chyba nie tylko na ebay, PCI mk2, albo Express+ np bonus 500 $, zawsze to już VSS3 .... ...
dzisiaj na allegro widziałem, ktoś sprzedaje sam plugin VSS3 ( jeśli to Ci pomoże to super) i to były jakieś b.rozsądne pieniądze. Zwróć uwagę. tylko na autoryzację. Kiedyś jakiś pajacyk chciał mnie wkręcić w płytę instalacyjną + karta ( ta czerwona z nr autoryzacyjnym) i wszystko wyglądało pięknie. I kto by pomyślał, że w naszym środowisku będzie oszust. Cóż ....

ODPOWIEDZ