Otwarcie studia - jakie formalności?
I bardzo słusznie. Tym bardziej że na naszym poletku nie za bardzo wiadomo jakie stawki stosować. Sam ostatnio wyszedłem z vatu i jestem szczęśliwy:-) (narazie)...
co rusz wchodzą nowe przepisy odnośnie stawek vat, ciężko za tym nadążyć...dobra księgowa się przydaje ;)
Re: Otwarcie studia - jakie formalności?
Ano właśnie - jak to jest z tym VATem? Jeśli roczny przychód nie przekracza 50.000 zł, to przysługuje zwolnienie z VATu, tzn. wogóle nie trzeba się rejestrować jako VATowiec....
Nie roczny przychód, a obrót nie może przekroczyć 50.000 zł - jest to jednak zasadnicza róznica. Oczywiście wszystkim życze (może już nawet w ramach życzeń świątecznych), żeby przekroczyli 50.000zł :) Ja w tym roku nie przekrocze, nie jestem vatowcem i mysle, że to dobry wybór, bo formalności jest mniej i vatem nie trzeba się przejmować.
pozdrowienia
Nie roczny przychód, a obrót nie może przekroczyć 50.000 zł - jest to jednak zasadnicza róznica. Oczywiście wszystkim życze (może już nawet w ramach życzeń świątecznych), żeby przekroczyli 50.000zł :) Ja w tym roku nie przekrocze, nie jestem vatowcem i mysle, że to dobry wybór, bo formalności jest mniej i vatem nie trzeba się przejmować.
pozdrowienia
pozdrawiam
Witam wszystkich,
a jak to jest ze startem? Jest jakaś możliwość zdobycia środków z jakiegoś funduszu, czy trzeba mieć szczęście i być bogatym, aby zakupić cały sprzęt?
pozdrawiam i Wszystkiego dobrego w Nowym roku
a jak to jest ze startem? Jest jakaś możliwość zdobycia środków z jakiegoś funduszu, czy trzeba mieć szczęście i być bogatym, aby zakupić cały sprzęt?
...Witam wszystkich,
...
Ja z każdą inną działalnością handlową/usługową. Jeśli napiszesz dobry biznes plan i złożysz go w odpowiednim urzędzie ( chociażby UW, UM, UP ) to może otrzymasz dotację. Podobnie z kredytem no ale w tym wypadku musisz mieć stałe zatrudnienie lub prowadzić działalność gosp., min., pół roku oraz mieć odpowiednie dochody :)
...
Ja z każdą inną działalnością handlową/usługową. Jeśli napiszesz dobry biznes plan i złożysz go w odpowiednim urzędzie ( chociażby UW, UM, UP ) to może otrzymasz dotację. Podobnie z kredytem no ale w tym wypadku musisz mieć stałe zatrudnienie lub prowadzić działalność gosp., min., pół roku oraz mieć odpowiednie dochody :)
Chcę tylko przestrzec początkujących: te 50 000 PLN do osiągnięcia których jest się wolnym od VAT to kwota na CAŁY ROK. Jeśli ktoś zaczyna działalność w np. styczniu to ma przed sobą 12 m-cy a więc 50 000 zł. Jeśli to będzie w lutym to już tylko 11/12 tej kwoty, jeśli w marcu 10/12 tej kwoty. Ten co zacznie w grudniu nie może przekroczyć 1/12 z 50 000 zł.
A tak z doświadczenia to powiem, że każdy lubi mieć spokój od VAT i zarzeka się że będzie pilnował tych 50 000 zł (wcześniej było mniej) i wiecie co? na 10 takich przypadków 1 tylko faktycznie pilnuje. Dziewięciu budzi się z ręką w nocniku. BO to jest bez sensu hamować obroty (i zysk) tylko po to aby nie wdepnąć w VAT. Z taką ekonomią do nieczego się nie dojdzie.
pozdrawiam
A tak z doświadczenia to powiem, że każdy lubi mieć spokój od VAT i zarzeka się że będzie pilnował tych 50 000 zł (wcześniej było mniej) i wiecie co? na 10 takich przypadków 1 tylko faktycznie pilnuje. Dziewięciu budzi się z ręką w nocniku. BO to jest bez sensu hamować obroty (i zysk) tylko po to aby nie wdepnąć w VAT. Z taką ekonomią do nieczego się nie dojdzie.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Sam ostatnio wyszedłem z vatu i jestem szczęśliwy:-) (narazie)...
Naprawde?
Mi pani w US powiedziala ze jak raz zacznie sie placic VAT - to juz trzeba do konca zycia. Niezaleznie czy zamkniesz dzialanosc, a potem otworzysz inna.... I place. I wcale ten VAT nie taki straszny. Na fakturze dodajesz, i oddajesz do US.
Naprawde?
Mi pani w US powiedziala ze jak raz zacznie sie placic VAT - to juz trzeba do konca zycia. Niezaleznie czy zamkniesz dzialanosc, a potem otworzysz inna.... I place. I wcale ten VAT nie taki straszny. Na fakturze dodajesz, i oddajesz do US.
Witam:) Ja chciałbym wrócić do pytania o dotacje. Wie ktoś może czy ciężko jest je dostać? I ile ( srednio ) wynasi suma tych dotacji? Wiem ze to jest roznie ale moze ktos sie spotkal z kilkoma przypadkami i jest w stanie sie wypowiedziec? I czy istnieje mozliwosc unijnych dotacji?
-
...Witam:) Ja chciałbym wrócić do pytania o dotacje. Wie ktoś może czy ciężko jest je dostać? I ile ( srednio ) wynasi suma tych dotacji? Wiem ze to jest roznie ale moze ktos sie spotkal z kilkoma przypadkami i jest w stanie sie wypowiedziec? I czy istnieje mozliwosc unijnych dotacji?...
a masz doswidczenie w realizacji dźwięku poparte jakimis swiadectwami pracy na papierze ? o dotacje i subwencje z UE mozna sie ubiegac na nast. kwoty
z UP - 16TYS
z UE - 40TYS
a masz doswidczenie w realizacji dźwięku poparte jakimis swiadectwami pracy na papierze ? o dotacje i subwencje z UE mozna sie ubiegac na nast. kwoty
z UP - 16TYS
z UE - 40TYS
z UP - 16TYS
z UE - 40TYS
...
No niestety popartego swiadectwem pracy nie mam. Takie pytanie jeszcze mam bo nie jestem pewien czy dotacje na studio funkcjonuja jak te ktore znam. Polegac to bedzie na tym ze dostaje przykladowo te 40 000 zl. Inwestuje to w studio i juz jest, a co jakiss czas mam komisj czy napewno prowadze ta dzialalnosc czy sprzet jest za taka cene itd? Jesli wszystko jest nie ma problemu. Jesli sobie odpuszcze to mam wielki problem. Dobrze rozumiem? I jeszcze jedno gdyby okazalo sie ze sudio przynosi straty musze ciagnac to wszystko przez jakis okres czasu by nie zaplacic kary czy mmoge oglosic upadlosc?
-
...
z UP - 16TYS
z UE - 40TYS
...
No niestety popartego swiadectwem pracy nie mam. Takie pytanie jeszcze mam bo nie jestem pewien czy dotacje na studio funkcjonuja jak te ktore znam. Polegac to bedzie na tym ze dostaje przykladowo te 40 000 zl. Inwestuje to w studio i juz jest, a co jakiss czas mam komisj czy napewno prowadze ta dzialalnosc czy sprzet jest za taka cene itd? Jesli wszystko jest nie ma problemu. Jesli sobie odpuszcze to mam wielki problem. Dobrze rozumiem? I jeszcze jedno gdyby okazalo sie ze sudio przynosi straty musze ciagnac to wszystko przez jakis okres czasu by nie zaplacic kary czy mmoge oglosic upadlosc?...
Daj sobie spokój jak nigdy wcześniej niei zajmowałeś się realizacją dzwieku. Nie masz doswiadczenia to to Ciebie odrazu wyklucza...
z UP - 16TYS
z UE - 40TYS
...
No niestety popartego swiadectwem pracy nie mam. Takie pytanie jeszcze mam bo nie jestem pewien czy dotacje na studio funkcjonuja jak te ktore znam. Polegac to bedzie na tym ze dostaje przykladowo te 40 000 zl. Inwestuje to w studio i juz jest, a co jakiss czas mam komisj czy napewno prowadze ta dzialalnosc czy sprzet jest za taka cene itd? Jesli wszystko jest nie ma problemu. Jesli sobie odpuszcze to mam wielki problem. Dobrze rozumiem? I jeszcze jedno gdyby okazalo sie ze sudio przynosi straty musze ciagnac to wszystko przez jakis okres czasu by nie zaplacic kary czy mmoge oglosic upadlosc?...
Daj sobie spokój jak nigdy wcześniej niei zajmowałeś się realizacją dzwieku. Nie masz doswiadczenia to to Ciebie odrazu wyklucza...