Jak to właściwie jest z cenami programów?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Jak to właściwie jest z cenami programów?

Post autor: Pan_Jabu » sobota 03 sty 2009, 09:35

A konkurencja ( jeśli idzie o SOFT ) jest znikoma - spróbujcie kupić CUBASA albo w ogóle jakąkolwiek wtyczkę IN YOUR LOCAL STORE - nie da rady, albo na zamówienie ( wtedy klikają w AUDIOFACTORY koszyk, przysyłają im, oni dokładają z 20 % marży i możesz biec spocony i podekscytowany do domu z FL STUDIO pod pachą

No właśnie - dokładnie to o czym piszesz uważam za znacznie większą porażkę polskiego kanału sprzedaży. Po prostu często chcesz kupić i tego nie ma. Na pewno w części wynika to z bardzo małej sprzedaży ogólnie w Polsce, ale być może w drugiej części z nieudolności poszczególnych sprzedawców? Tego nie wiem.

Natomiast jak już sobie "narzekamy" - to ja bym se ponarzekał na żenujący poziom sprzedawców w sklepach muzycznych - stacjonarnych, i ich pseudo-akwizytorskie techniki sprzedażowe.

No właśnie. Często podczas wizyty w sklepie okazywało się, że ja - amator w sumie, chociaż z praktyką - wiem więcej niż pan sprzedawca. A może było gorzej, może on tak naprawdę wiedział, tylko nie chciał się podzielić, bo np. wolał mi wcisnąć coś innego? Takie obrazki, jak zacytowałeś, również poznałem (ja chcę się dowiedzieć coś o A, a on do mnie z uporem: panie, weź pan B, bo jest lepsze). Oczywiście nie jest tak zawsze, ale chyba jednak często. Dlatego nauczyłem się wiedzę zdobywać samodzielnie, a kupować w internecie.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 03 sty 2009, 13:49

Tym wątkiem chciałem zwrócić uwagę na pewien problem dotykający klientów branży muzycznej.

Przy prawie każdym planowanym zakupie staram się porównać oferty krajowe, zerkam też na zagraniczne. I widze często dynamizm sprzedawców zza Odry i Wielkiej Wody - duże upusty na określone produkty, okazje, wyprzedaże w przeciwieństwie do zmrożonych jak na Syberii cen polskich dostawców (choć muszę przyznać, że i u nas z rzadka trafiają się nieliczne wszak promocje). Ponieważ ja również staram się kupować w Polsce taki stan znięchęca mnie wręcz do robienia zakupu ("poczekam jeszcze, może i u nas się obudzą").

Wydaje mi się, że polskiej branży sprzedawców brakuje elementarnej widzy w zakresie budowania i kształtowania rynku i technik markietingowych. Tak, bo rynki (szczególnie dla towarów nie będęcych towarami pierwszej potrzeby) się buduje i kształtuje. I jest to proces ciągły. I do tego potrzeba profesjonalizmu i wiedzy.

Myślenie typu: kupię jak najtaniej - sprzedam jak najdrożej jest może dobre jeszcze za Uralem, lecz nie choćby na otwartym rynku europejskim. I nie pomoże tu nawet magia nazwisk (zdaje się, że padł np. sklep Hołdysa).

adamzientarski

Post autor: adamzientarski » sobota 03 sty 2009, 15:33

To ja moze wtrace mala drobnostke. Kupilem sporo sprzentu jak i oprogramowania u naszych rodzimych dystrybutorow... ZADEN ALE TO ZADEN PRODUKT NIE MIAL OBOWIAZKOWEJ INSTRUKCJI W JEZYKU POLSKIM ! Chyba czas najwyzszy podac kilku delikwentow do rzecznika praw konsumenta bo zaczyna mnie to coraz bardziej denerwowac. Nikt nie robi lachy jezeli kupuje Cubase czy Virusa TI jak i kazdy inny produkt na rynku polskim zgodnie z prawem powinien on miec instrukcje obslugi w jezyku polskim. I guzik mnie obchodzi ze wszyscy znaja angielski.

Marceli

Post autor: Marceli » sobota 03 sty 2009, 16:00

...

Wielokrotnie miałem do czynienia z "dziwnymi" ofertami (np. u dystrybutora kosztowało o ok. 30% więcej niż w sklepie krajowym!)
(sam skończyłem m.in. SGH, więc trochę się w tym orientuję).
...
W taki razie jako ekonomista znasz roznice pomiedzy pojeciami: SRP i street price...

I kraj nie ma tutaj znaczenia.... ;)

M.

Marceli

Post autor: Marceli » sobota 03 sty 2009, 16:02

...(...)

Nikt nie robi lachy jezeli kupuje Cubase czy Virusa TI jak i kazdy inny produkt na rynku polskim zgodnie z prawem powinien on miec instrukcje obslugi w jezyku polskim.

Nie kazdy.

M.

ODPOWIEDZ