Jak to właściwie jest z cenami programów?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Jak to właściwie jest z cenami programów?

Post autor: Pan_Jabu » środa 31 gru 2008, 17:35

Ale jak wytłumaczysz to :

http://guitars.musiciansfriend.com/product/Squier-Obey-Graphic-Telecaster-HS-Electric-Guitar?sku=512073

w polskich sklepach - 1400 zł, 100 % przebitki. Mam taką i ją po duuużej zniżce kupiłem za 1200 zł. Gitarę za 250 dolców ...

Zwróć uwagę, że tam jest podana też "list price" - 449 USD, co już czyni > 1300 PLN. Cena finalna jest efektem szalonego rabatu. Jak on jest możliwy, to inna sprawa, ale oprócz pazerności polskich sprzedawców brałbym pod uwagę też dwie inne przyczyny:

1. Takie duże firmy europejskie lub amerykańskie mają po prostu bardzo duży obrót i wielką sprzedaż. Nasz rynek jest przy tamtejszym śmieszny, więc sądzę, że nie jest prawdą stwierdzenie, że oni się zaopatrują po takich samych cenach jak nasi. A nasz rynek jest mały i stosunkowo biedny, a i tak pewnie połowa kupuje za granicą, bo taniej, więc koło się zamyka klasyczną kwadraturą.

2. Koszty prowadzenia działalności w Polsce są takie, że aż oczy bolą patrzeć. Kto prowadzi, ten wie.

P.S. Nikogo absolutnie nie tłumaczę, ani tym bardziej sam nie jestem sprzedawcą. Sam mam wiele do zarzucenia niektórym polskim dystrybutorom i też zdarzało mi się oprogramowanie kupować za granicą (ale akurat nie ze względu na ceny, bo te wcale nie były aż tak dużo niższe). Staram się być po prostu obiektywny i uważam, że generalizowanie jest krzywdzące dla przynajmniej części sprzedawców i dystrybutorów.

brainmind

Post autor: brainmind » środa 31 gru 2008, 18:01

Ja ma za to miłe doświadczenie ze sklepem Fabryka Dźwięku kupiłem u nich Alesisa Io-26 w grudniu za 1359zł na ich stronie jest już po wyższej cenie ale chłopaki mieli ostatnio sztukę na magazynie i sprzedali po starej cenie. Oczywiście to na pewno na tym zarobili. Bo fakt jest niezbity że ceny w Polsce są strasznie wysokie. Ale fakt jest faktem, że mogli na mnie zarobić ponad 200zł więcej a nie zrobili tego.
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 31 gru 2008, 18:31

Zwróć uwagę, że tam jest podana też "list price" - 449 USD, co już czyni > 1300 PLN. Cena finalna jest efektem szalonego rabatu. Jak on jest możliwy, to inna sprawa, ale oprócz pazerności polskich sprzedawców brałbym pod uwagę też dwie inne przyczyny:

1. Takie duże firmy europejskie lub amerykańskie mają po prostu bardzo duży obrót i wielką sprzedaż. Nasz rynek jest przy tamtejszym śmieszny, więc sądzę, że nie jest prawdą stwierdzenie, że oni się zaopatrują po takich samych cenach jak nasi. A nasz rynek jest mały i stosunkowo biedny, a i tak pewnie połowa kupuje za granicą, bo taniej, więc koło się zamyka klasyczną kwadraturą.

2. Koszty prowadzenia działalności w Polsce są takie, że aż oczy bolą patrzeć. Kto prowadzi, ten wie.

P.S. Nikogo absolutnie nie tłumaczę, ani tym bardziej sam nie jestem sprzedawcą. Sam mam wiele do zarzucenia niektórym polskim dystrybutorom i też zdarzało mi się oprogramowanie kupować za granicą (ale akurat nie ze względu na ceny, bo te wcale nie były aż tak dużo niższe). Staram się być po prostu obiektywny i uważam, że generalizowanie jest krzywdzące dla przynajmniej części sprzedawców i dystrybutorów....
LIST PRICE to se mogą pisać jakie chcą, skreślą i barany myślą, że super obniżka - dobrze wiesz że takie praktyki istnieją. A co do kosztów prowadzenia działalności - nie używaj proszę tego argumentu, teraz przez pierwsze 2 lata 200 ileś za ZUS, śmieszne pieniądze. Skoro takie według Ciebie mamy koszty prowadzenia ( mantra powtarzana ostatnio do zesrania, wszędzie - będąca kompletną bzdurą ) to spróbuj sobie założyć firmę w Norwegii ( płać pracownikom ). Prąd i czynsze płacą wszyscy na całym świecie, a to że w PL jakoś trzeba temu pracownikowi płacić więcej niż miseczkę ryżu i że trzeba mu opłacić ZUS i składkęl, to tylko świadczy że już nie jesteśmy BANTUSTANEM. Koszty prowadzenia sklepu muzycznego są takie same jak warzywniaka. Oczywiście mamy wolność i każdy se może sprzedawać po cenie jaka mu się podoba. Ale później zaczyna się kwik - jak to ostatnio jest z samochodami. Polacy powiedzieli WAŁA na przykład FIATOWI PUNTO za 40 tyś ( 2 letnia pensja, dla niektórych 4 letnia ) i se ściągają z zagranicy - efekt ? pod presją grup nacisku i lobbingu dealerów wprowadzono akcyzę, bo ten wolny rynek coś się stał zbyt wolny...Ja osobiście z zagranicy nie ściągam nic, bo mi się po prostu nie chce. No chyba że stanę przed wyborem albo wydam 10 tyś albo 2 tyś - wtedy się nie zawaham.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 31 gru 2008, 18:35

A co do kosztów prowadzenia działalności - nie używaj proszę tego argumentu, teraz przez pierwsze 2 lata 200 ileś za ZUS, śmieszne pieniądze. Skoro takie według Ciebie mamy koszty prowadzenia ( mantra powtarzana ostatnio do zesrania, wszędzie - będąca kompletną bzdurą )

Prowadzisz firmę? Nie warzywniak i nie sklep, tylko solidną firmę, zatrudniającą kilkunastu / kilkudziesięciu pracowników?

Na jakiej podstawie uważasz mój argument za bzdurę?

Wypowiadasz się na temat, o którym najwyraźniej nie masz zielonego pojęcia.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 31 gru 2008, 18:40

LIST PRICE to se mogą pisać jakie chcą, skreślą i barany myślą, że super obniżka - dobrze wiesz że takie praktyki istnieją.
W sensie nie o Tobie że baran, tylko że to działa i przyciąga i ludzie w "owczym pędzie" się rzucają. za 449 $ to można kupić FENDERA w tym samym sklepie a nie squiera, więc tę cenę LIST PRICE to se z palca prawdopodobnie wyssali. Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 31 gru 2008, 18:47

...A co do kosztów prowadzenia działalności - nie używaj proszę tego argumentu, teraz przez pierwsze 2 lata 200 ileś za ZUS, śmieszne pieniądze. Skoro takie według Ciebie mamy koszty prowadzenia ( mantra powtarzana ostatnio do zesrania, wszędzie - będąca kompletną bzdurą )

Prowadzisz firmę? Nie warzywniak i nie sklep, tylko solidną firmę, zatrudniającą kilkunastu / kilkudziesięciu pracowników?

Na jakiej podstawie uważasz mój argument za bzdurę?

Wypowiadasz się na temat, o którym najwyraźniej nie masz zielonego pojęcia....
Nie, ale prowadziłem, fakt - nie zatrudniałem kilkunastu osób, ale z jakiej paki mówisz o wysokich kosztach - jeśli porównujesz z VIETNAMEM albo BIAŁORUSIĄ to może i są wysokie, ale porównaj z Niemcami albo Francją. Masz niższe podatki ( od tego roku liniówka 18% ), mniej w ogóle płacisz ludziom ( płacisz po 2 tyś euro od głowy ? ) masz tani gaz i względnie prąd. W czym koszty są droższe ? Najem lokali ? Bo nie wiem, skoro już o konkretach gadamy - żeby nie było - nie szukam zaczepki i nie jestem agresywny, ale to kwiczenie jak to u nas przedsiębiorcom jest trudno i w ogóle mnie doprowadza do szału. Firmę założyłem w jeden dzień, w jednym okienku, 200 zł dla pani z biura rachunkowego i nogi na stół. Zauważyłem, że narzekania przedsiębiorcó u mnie przynajmniej w Gdyni rosną wprost-proporcjonalnie do ilości PORSHE i JAGUARÓW na ulicach, echh, co za kraj !!!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 31 gru 2008, 19:04

z jakiej paki mówisz o wysokich kosztach

Z takiej, że wiem jakie to są koszty.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 31 gru 2008, 19:08

...z jakiej paki mówisz o wysokich kosztach

Z takiej, że wiem jakie to są koszty....
No to skoro wiesz, to że tak powiem porównaj do dajmy na to HISZPAŃSKICH albo Greckich, to te biedniejsze kraje Unii ?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 31 gru 2008, 20:20

No to skoro wiesz, to że tak powiem porównaj do dajmy na to HISZPAŃSKICH albo Greckich, to te biedniejsze kraje Unii ?...

Żeby porównać, musiałbym wiedzieć, jakie są w Grecji lub Hiszpanii. Wiedzę posiadam tylko o sytuacji w Polsce.

Nie jest moją intencją niczego przesądzać. Napisałem wyraźnie: "oprócz pazerności polskich sprzedawców brałbym pod uwagę też dwie inne przyczyny". Czyli nie wykluczyłem pazerności (nie generalizując!!!) dystrybutorów (to oni decydują o poziomach cen, sklepy mają na to znacznie mniejszy wpływ!). Wskazałem tylko możliwe inne powody takiej sytuacji, znane mi z własnego doświadczenia.

To Ty od początku ferujesz niepodważalne wyroki, używając dość ostrych słów, przy czym wykazałem Ci, że przynajmniej częściowo Twoja wiedza na ten temat jest płytka.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 31 gru 2008, 20:27

za 449 $ to można kupić FENDERA w tym samym sklepie a nie squiera, więc tę cenę LIST PRICE to se z palca prawdopodobnie wyssali.

List Price to jest List Price i nikt tego z palca nie wysysa:
ListPrice.pdf
Zreszta za takie praktyki u nich sklep by zniknal w mgnieniu oka.

ODPOWIEDZ