Subbas czy tuba na salę weselną?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Banez
Subbas czy tuba na salę weselną?

Post autor: Banez » wtorek 30 gru 2008, 21:20

witam
mam poważny dylemat ponieważ zamierzam kupic subbas na głośniku 15'' najlepiej aktywny w cenie 2000 do max3000zł lub pasywny 4ohm odpowiednio tańszy.
ma to grac głównie na salach -wesela i bardzo rzadko plener

czy mam kupic zwykłe z widocznym głośnikiem z przodu czy tubę (że widac tylko wyloty powietrza?

zależy mi na dośc dobrej skuteczności, waga też ma znaczenie - do 35kg żeby można było łatwo transportowac. już szczyt marzeń gdyby była zwrotnica stereo z wyjściem na górki

myślałem o db technologies 400w rms 27kg lub 800w rms 32kg wagi
gdzieś wyczytałem że tuby na plener a zwykłe suby na salę i nie inaczej
co robic ?
[addsig]

Awatar użytkownika
ZbigiB

Re: Subbas czy tuba na salę weselną?

Post autor: ZbigiB » wtorek 30 gru 2008, 22:12

...witam
mam poważny dylemat ponieważ zamierzam kupic subbas na głośniku 15'' najlepiej aktywny w cenie 2000 do max3000zł lub pasywny 4ohm odpowiednio tańszy.
ma to grac głównie na salach -wesela i bardzo rzadko plener

czy mam kupic zwykłe z widocznym głośnikiem z przodu czy tubę (że widac tylko wyloty powietrza?

zależy mi na dośc dobrej skuteczności, waga też ma znaczenie - do 35kg żeby można było łatwo transportowac. już szczyt marzeń gdyby była zwrotnica stereo z wyjściem na górki

myślałem o db technologies 400w rms 27kg lub 800w rms 32kg wagi
gdzieś wyczytałem że tuby na plener a zwykłe suby na salę i nie inaczej
co robic ?
...
Witam.
Jeżeli chcesz grać na weselach to zdecydowanie kup zwykłe suby.
Te tuby mogą być czasami nie do opanowania na dudniących salach weselnych a takich jest większość.
Proponuję w tej kategorii cenowej SW15 PRO dB Technologies, HK AUDIO PR:O 15 lub Wharfedale Pro SH1500.
Ten ostatni ma dobry stosunek moc-cena.
Ja osobiście wybrałbym HK AUDIO(podoba mi się jego brzmienie ale to tylko moja prywatna ocena).

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 30 gru 2008, 23:57

Kupiłem w sklepie subbas ( właściwie przystosowany do samochodów ) za 400 zł .

400 W ze wzmacniaczem!!!.

Działa w szeregowym połączeniu z głównymi kolumnami ( trójdrożne ), dźwięk naprawdę sympatyczny i co najważniejsze starczy w połączeniu z "paczkami" o mocy 250 W i końcówką 2x200 W na - właściwie - każdą salę. A jak trzeba nam więcej mocy dostawiamy drugi zestaw H&K 2 x 200 W z końcówką Yamahy.

Basu jest tyle ile sobie zyczymy.

Przypuszczalnie dokupię jeszcze jeden taki subbas ( na marginesie bardzo atrakcyjny wygląd ) i będzie niedrogo i dobrze.

Według mnie producenci powariowali z cenami głośników basowych.

Z tuby też bym zrezygnował !

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » środa 31 gru 2008, 09:35

...Kupiłem w sklepie subbas ( właściwie przystosowany do samochodów ) za 400 zł .

400 W ze wzmacniaczem!!!.

Działa w szeregowym połączeniu z głównymi kolumnami ( trójdrożne ), dźwięk naprawdę sympatyczny i co najważniejsze starczy w połączeniu z "paczkami" o mocy 250 W i końcówką 2x200 W na - właściwie - każdą salę. A jak trzeba nam więcej mocy dostawiamy drugi zestaw H&K 2 x 200 W z końcówką Yamahy.

Basu jest tyle ile sobie zyczymy.

Przypuszczalnie dokupię jeszcze jeden taki subbas ( na marginesie bardzo atrakcyjny wygląd ) i będzie niedrogo i dobrze.

Według mnie producenci powariowali z cenami głośników basowych.

Z tuby też bym zrezygnował !

...
A może by coś takiego -
dB TECHNOLOGIES OPERA SUB 15 cena ok 3000zł
głośnik 15"
wzmacniacz 800 W/RMS
pasmo 40 – 120 Hz (±3 dB)
skuteczność Max. SPL 133dB
Dynamiczny limiter
Waga: 32 kg

Awatar użytkownika
Pshemo1981

Post autor: Pshemo1981 » środa 31 gru 2008, 10:33

Gram wesela od 12 lat. Zdecydowanie zwykly SUBBAS. Tuby nie opanujesz w remizachi róznych dziwnyc salach
Muzyk, kompozytor, aranżer - amator:)

pmp

Post autor: pmp » środa 31 gru 2008, 15:53

"czy mam kupic zwykłe z widocznym głośnikiem z przodu czy tubę (że widac tylko wyloty powietrza? "

To, że w kolumnie widać wyloty poowietrza, a nie widać głośnika, nie oznacza, że taka obudowa jest tubą !!!!!!!
Tak wyglądają np kolumny typu BandPass.
W tym zakresie cenowym wybór jest b. duży, warto kupić paczkę aktywną, która ma możliwość pracy w mono - czyli sumuje sygnały L/R z miksera, i wysyła sygnał stereo ( po crossowerze ) na satelity.
Głośniki typu samochodowego nie nadają się na estradę, choć jeśli ktoś ma do dyspozycji 400zł, to oczywiście wszystko się nada...
Ceny profesjonalncy subów są dość wysokie, ale nie ma potzreby kupować wyrobów tych najbardziej znanych producentów, po protu trzeba znać rynek i wiedzieć co jest warte zainteresowania.

[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
Banez

Post autor: Banez » czwartek 01 sty 2009, 07:00

no panie pmp szczere ukłony. podziwiam twoję poczynania od dawna i jestem pod wrażeniem. ale... dawno temu w jakimś artykule napisałeś że stroisz paczki na słuch bo urządzenia pomiarowe są za drogie. muszę przyznac że taki tekst trochę odstrasza. no ale jak ktoś się przełamie i posłucha to efekt jest pozytywny.
powiedz jako fachowiec jak mam rozróżnic bandpass od tuby i czy bandpass nada się na wesela? czy db technologies sub 15 to bandpass?

pmp

Post autor: pmp » czwartek 01 sty 2009, 11:48

Napisałem że stroję paczki na słuch ???
Nigdy nie stroiłem paczek na słuch !! aż tak dobrego słuchu nie mam :)
Poza tym, nie do końca wiem, co masz na myśli, mówiąc o strojeniu paczek, dla mnie to określenie oznacza dobór odpowiedniego bass-reflexu do danego głośnika w konkretnej obudowie. Taki pomiar wykonuję od zawsze przy pomocy generatora i prostego układu pomiarowego, który daje dokładność do pojedyńczych herców.
Pisałem co najwyżej, że dużą rolę w ocenie brzmienia kolumn przywiązuję do oceny słuchowej, a to jednak trochę coś innego.
Pisząc o drogiej aparaturze pomiarowej, miałem na myśli profresjonalny sprzęt, czyli taki, który wykorzystują wyłącznie duże firmy, bo żadnego rzemieśnika ( a do takich się zaliczam ) nie stać na komorę bezpogłosową i i sprzęt który jest w niej wykorzystywany.
Niemniej jednak, pierwsze moje głośniki badałem wiele lat temu właśnie w takie komorze, znajdującej się na Politechnice Warszawskiej.
Natomiast proste analizatory widma może użyć każdy, i ja też z nich korzystam od wielu lat.
Sprawdzę co jest z tym DB i napiszę, ale nie sądzę, żeby była to Tuba, teraz bardzo mało firm oferuje takie konstrukcje. Poza tym, dlaczego akurat DB ?
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » czwartek 01 sty 2009, 12:27

Kolego,
Wystarczy wejść sobie na stronę producenta, jest dostępny nawet plik wideo, odnośnie tej paczki:

http://www.dbtechnologies.com/mod_neues.cfm?CFID=148815&CFTOKEN=43140337

Jak słychać, lektor twierdzi, że jest to najlepszy subwoofer w Europie, pogratulować skromności...

Oprócz tego, w opisie podano:

The heart of the SUB15 is the new high power 15"-woofer with 3" coil, designed and manufactured by dBTechnologies, made to give peak performance to this bandpass enclosure.

Wszystko jasne ? to obudowa pasmowo-przepustowa !!

Przy okazji: cewka 3" nigdy nie będzie miała mocy 800W, więc prawdopodobnie te 800Watt wzmacniacza jest mocą "włoską" ale nie badałem tej paczki, więc kieruję się tylko doświadczeniem. Z drugiej strony, to nic złego, jesli wzmacniacz miałby większą moc od głośnika, tym bardziej, jeśli ma dobry limiter. Firma podaje max spl na poziomie 133dB - jeśli to prawda, to jest to bardzo duża skuteczność, o 4dB większa, niż np w paczce Mackie SWA 1801 z głośnikiem 18" i wzmacniaczem 900W - interesujące.....

Kolejna kwestia: "The combination of a custom made speaker"
wiadomo, że dB nie robi własnych głośników, było by miło, gdyby podali, co faktycznie wsadzili w tę skrzynkę....porzadna firma raczej chwali się, jeśli zastosuje markowy głośnik....

Polecam lutowy numer M i T, gdzie będzie mój artykuł o mocy, między innymi paczek aktywnych. Warto poczytać, jakie wybiegi stosują producenci, abyśmy uwierzyli w słowo pisane.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » czwartek 01 sty 2009, 12:55

...Kolego,
Wystarczy wejść sobie na stronę producenta, jest dostępny nawet plik wideo, odnośnie tej paczki:

http://www.dbtechnologies.com/mod_neues.cfm?CFID=148815&CFTOKEN=43140337

Jak słychać, lektor twierdzi, że jest to najlepszy subwoofer w Europie, pogratulować skromności...

Oprócz tego, w opisie podano:

The heart of the SUB15 is the new high power 15"-woofer with 3" coil, designed and manufactured by dBTechnologies, made to give peak performance to this bandpass enclosure.

Wszystko jasne ? to obudowa pasmowo-przepustowa !!

Przy okazji: cewka 3" nigdy nie będzie miała mocy 800W, więc prawdopodobnie te 800Watt wzmacniacza jest mocą "włoską" ale nie badałem tej paczki, więc kieruję się tylko doświadczeniem. Z drugiej strony, to nic złego, jesli wzmacniacz miałby większą moc od głośnika, tym bardziej, jeśli ma dobry limiter. Firma podaje max spl na poziomie 133dB - jeśli to prawda, to jest to bardzo duża skuteczność, o 4dB większa, niż np w paczce Mackie SWA 1801 z głośnikiem 18" i wzmacniaczem 900W - interesujące.....

Kolejna kwestia: "The combination of a custom made speaker"
wiadomo, że dB nie robi własnych głośników, było by miło, gdyby podali, co faktycznie wsadzili w tę skrzynkę....porzadna firma raczej chwali się, jeśli zastosuje markowy głośnik....

Polecam lutowy numer M i T, gdzie będzie mój artykuł o mocy, między innymi paczek aktywnych. Warto poczytać, jakie wybiegi stosują producenci, abyśmy uwierzyli w słowo pisane....
Witam.
Kolega PMP ma rację i śmiałbym zaproponować Abyś zapoznał się z produktami z jego stajni, są spoko.
Natomiast jeśli chodzi o suby aktywne to niestety jest niewiele firm, które solidnie potrafią wykonać elektronikę.Widziałem takie wynalazki, które przypominały niezaliczoną pracę dyplomową w zawodówce(aż strach ,że coś takiego trafiło do sprzedaży).Ostatnio naprawiałem znajomemu zestaw aktywny (pewnej znanej firmy )w ,którym po prostu niektóre elementy powypadały z płytek drukowanych a kilka innych można było wyjąć pęsetą bez używania lutownicy.I nie chodzi tu tylko o zimne luty ale o mechaniczne zabezpieczenie elementów przed urywaniem się i wypadaniem na wskutek drgań.Dlatego bezpiecznie jest kupować produkty np.Meyera itp... ale to już inne pieniądze.
Najbezpieczniejszą formą jest pasywny sub + oddzielny wzmacniacz.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ