Windows - raz startuje, raz nie
Są takie wirusy, że gdy tylko nowy numer IP pojawi się w sieci, od razu atakują. Niestety...
Wirusy czy robaki ? Wirus a robak czy spyware to zupełnie co innego, siejącego zupełnie inne zniszczenia i mającego zupełnie inne objawy.
Ataki już od samego początku zainstalowania systemu to standard i nie ma się czemu dziwić. Często to loteria nie zależna od dostawcy. To nie są już lata 90 gdzie na dyskietce można było przynieść sobie wirusa grającego Yankee Doodle. Dzisiejsze "dziadostwo" jest o wiele bardziej inteligentne.
Gdzie można to złapać? Wszędzie. Kiedyś głownie na stronach z kategorii XXX, a obecnie na stronach z każdej tematyki. Ostatnio znalazłem robala wciskającego się przez ciasteczka na stronie dotyczącej sprzętu militarnego. Kto by się spodziewał?
Swojego czasu zajmowałem się serwisowaniem komputerów i nie znam komputera który nie miał by jakiegoś robala czy szpiega, a już najbardziej lubię tych specjalistów co nie mają żadnej ochrony i twierdzą że nic nie "złapali". Tylko się wam wydaje, bo testy pokazują nagą prawdę.
Tasior, oprócz ComboFixa spróbuj SDfix. Ja stawiam na robala. Dodatkowo spróbuj całość przelecieć darmowym Spyboot-em. Jak nie daje rady to polecam reinstal samych najważniejszych sterowników - jest taka opcja naprawy w instalatorze.
[addsig]
Wirusy czy robaki ? Wirus a robak czy spyware to zupełnie co innego, siejącego zupełnie inne zniszczenia i mającego zupełnie inne objawy.
Ataki już od samego początku zainstalowania systemu to standard i nie ma się czemu dziwić. Często to loteria nie zależna od dostawcy. To nie są już lata 90 gdzie na dyskietce można było przynieść sobie wirusa grającego Yankee Doodle. Dzisiejsze "dziadostwo" jest o wiele bardziej inteligentne.
Gdzie można to złapać? Wszędzie. Kiedyś głownie na stronach z kategorii XXX, a obecnie na stronach z każdej tematyki. Ostatnio znalazłem robala wciskającego się przez ciasteczka na stronie dotyczącej sprzętu militarnego. Kto by się spodziewał?
Swojego czasu zajmowałem się serwisowaniem komputerów i nie znam komputera który nie miał by jakiegoś robala czy szpiega, a już najbardziej lubię tych specjalistów co nie mają żadnej ochrony i twierdzą że nic nie "złapali". Tylko się wam wydaje, bo testy pokazują nagą prawdę.
Tasior, oprócz ComboFixa spróbuj SDfix. Ja stawiam na robala. Dodatkowo spróbuj całość przelecieć darmowym Spyboot-em. Jak nie daje rady to polecam reinstal samych najważniejszych sterowników - jest taka opcja naprawy w instalatorze.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Re: Windows - raz startuje, raz nie
a dysk sprawny? ja mialem niedawno to samo i to po zakupie dysku nowki , zaczol mi cykac i talerze sie rozpedzaly na nowo i albo zwiech albo restart , kiedys mialem tez podobna sytuacje co ty ale nic sie z dyskiem nie dzialo , tzn dzialal normalnie ale po pewnym czasie zaczol sie sypac , tak wiec ja bym radzil zgrywac wszystko co wazne bo moze to byc poczatek smierci dysku
To, że u większości SP3 działa dobrze, nie oznacza że tak będzie i u kolegi.
Już od wielu ludzi słyszałem o problemach z tym pakiem.
Ewidentnie kolega opisuje sytuacje, w której to po aktualizacji się wysypuje.
Niektóre łatki nie współgrają dobrze, ze wszystkimi płytami głównymi.
Kolega wcześniej podał temperaturę na procesorze i trochę mnie dziwi, że ona aż taka niska. Może to nie temperatura procesora tylko chipsetu?
Z wirusami to też prawda ale one ładują się głownie poprzez przeglądarkę IE.
Norton to rzeczywiście zamulony program. Ja miałem z nim takie doświadczenia, że wolałem mieć wirusy niż Nortona.
Radziłbym koledze najpierw zaktualizować BIOS i po zainstalowaniu systemu wgrać najnowsze sterowniki do płyty głównej tzw. INF.
A co do komunikatów o konieczności aktualizacji i braku zabezpieczeń to bardzo łatwo to wyłączyć:
start>uruchom> services.msc
kliknąć 2x z listy Centrum zabezpieczeń i wybrać wyłączony, kliknąć zatrzymaj i OK.
Już od wielu ludzi słyszałem o problemach z tym pakiem.
Ewidentnie kolega opisuje sytuacje, w której to po aktualizacji się wysypuje.
Niektóre łatki nie współgrają dobrze, ze wszystkimi płytami głównymi.
Kolega wcześniej podał temperaturę na procesorze i trochę mnie dziwi, że ona aż taka niska. Może to nie temperatura procesora tylko chipsetu?
Z wirusami to też prawda ale one ładują się głownie poprzez przeglądarkę IE.
Norton to rzeczywiście zamulony program. Ja miałem z nim takie doświadczenia, że wolałem mieć wirusy niż Nortona.
Radziłbym koledze najpierw zaktualizować BIOS i po zainstalowaniu systemu wgrać najnowsze sterowniki do płyty głównej tzw. INF.
A co do komunikatów o konieczności aktualizacji i braku zabezpieczeń to bardzo łatwo to wyłączyć:
start>uruchom> services.msc
kliknąć 2x z listy Centrum zabezpieczeń i wybrać wyłączony, kliknąć zatrzymaj i OK.
i Aktualizacje Automatyczne tak samo
[Post edytowany przez Admina w dniu 30/12/2008]
[Post edytowany przez Admina w dniu 30/12/2008]
- Tasiorowski
dzięki wam koledzy - zasilacz maybe, ale raczej nie. Komp nie jest katowany, działa w porządnych warunkach. Spyware - możliwe, ale o ile NORTON czasem ludziom zamula ( mi też zamulał, ale wolałem jego zamulanie niż samoczynnie otwierające się strony z cyckami - i żeby nie było - nie wchodzę na te strony, same się wpier.., wystarczy chwile pochodzić po amerykańskich stronach o motoryzacji albo muzyce - mogiła ). Soft legalny - stawiałbym na problemy wynikające ze sterowników, do grafiki mam najnowsze, ale do płyty głównej mam takie standardowe, jakie dostałem z płytą, czyli mają z półtorej roku - ale celny trop, sprawdzę to. Dysk - odpada, dużo gram na kompie, jakby dysk się sypał, to od razu zaczęłyby się problemy z wydajnością, dłużej by się gry ładowały itd. Nie tey raczej, bo czułbym to. Na razie stawiam na sterowniki, ale w drugiej kolejności postawię zasilacz - who knows ?

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
ale do płyty głównej mam takie standardowe, jakie dostałem z płytą, czyli mają z półtorej roku - ale celny trop, sprawdzę to.
Zrób upgrade BIOS i koniecznie najnowsze sterowniki do płyty, ze strony producenta.
Zrób upgrade BIOS i koniecznie najnowsze sterowniki do płyty, ze strony producenta.
Poprostu ( o ile naprawdę cię to wnerwia ) "załatw" sobie Windowsa i przeinstaluj system. Potem zrób kopię partycji systemowej . Jak to nie pomoże WTEDY szukaj przyczyny w sprzęcie.
- o ile wczesniej zastosowałeś się do moich i kolegów wskazówek odnośnie temperatury procesora, odkurzenia wnętrza komputera, rozłączenia twardego dysku, odłączenia dysku FireWire.
- o ile wczesniej zastosowałeś się do moich i kolegów wskazówek odnośnie temperatury procesora, odkurzenia wnętrza komputera, rozłączenia twardego dysku, odłączenia dysku FireWire.
- Tasiorowski
...Poprostu ( o ile naprawdę cię to wnerwia ) "załatw" sobie Windowsa i przeinstaluj system. Potem zrób kopię partycji systemowej . Jak to nie pomoże WTEDY szukaj przyczyny w sprzęcie.
- o ile wczesniej zastosowałeś się do moich i kolegów wskazówek odnośnie temperatury procesora, odkurzenia wnętrza komputera, rozłączenia twardego dysku, odłączenia dysku FireWire....
w jakim sensie mam "załatwić" sobie windowsa ? przecie pisałęm, że mam oryginałke.
- o ile wczesniej zastosowałeś się do moich i kolegów wskazówek odnośnie temperatury procesora, odkurzenia wnętrza komputera, rozłączenia twardego dysku, odłączenia dysku FireWire....
w jakim sensie mam "załatwić" sobie windowsa ? przecie pisałęm, że mam oryginałke.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
A...przeoczyłem ... zatem przeinstaluj Windowsa, zainstaluj odpowiednie sterowniki które otrzymałeś w zestawie z urządzeniami, oprogramowanie. Wyłącz aktualizacje. I sprawdź. Jeśli będzie dobrze, zrób kopię partycji np., programem Acronis True image Home ( 14 dniowa w pełni sprawna wersja ) i po kłopocie. kontroluj następnie programy, które instalujesz, jakieś kodeki itp., Również zrezygnowałbym z aktualizacji jakichkolwiek sterowników do urządzeń w komputerze. Z doświadczenia wiem, że niekiedy ( a zwłaszcza te od grafiki ) potrafią pięknie namieszać w systemie.
Pozdrawiam...a gdzie logi ?
Pozdrawiam...a gdzie logi ?
- Tasiorowski
Pozdrawiam...a gdzie logi ?...
Logi już się robią i wysyłają na PRIV, dopiero wróciłem ze studia

[addsig]