Panowie...dzięki za rady...jednak nie o to mi chodzi.
Wiem doskonale, że Sonar nie jest aplikacją służącą do edycji video.
Potrzebuję konkretnej porady dotyczącej ustawień kodeków audio i video w Sonarze ( jak w pytaniu ).
TYLKO w ostateczności zacznę łączyć wyrenderowany z Sonara dźwięk z obrazem od klienta, jednak wolałbym to zrobić w jednym programie ( Sonarze ).
Sonar 7 - export video
Re: Sonar 7 - export video
Żaden z exportów video w SONAR nie jest ważnym na rynku AV.
Zwłaszcza w High Definition.
Tu liczą się mpeg2/h.264/VC-1. Zwłaszcza kontener mkv.
Poczytaj na forum www.hdtvpolska.com
Tam jest dużo wiedzy.
Osobiście elaztycznym programem do HD Video jest pakiet NERO 9 (8).
Zwłaszcza w High Definition.
Tu liczą się mpeg2/h.264/VC-1. Zwłaszcza kontener mkv.
Poczytaj na forum www.hdtvpolska.com
Tam jest dużo wiedzy.
Osobiście elaztycznym programem do HD Video jest pakiet NERO 9 (8).
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording
Do przedmówcy - zatem pod Sonarem nie mogę wyeksportować video do mpeg'a ( DVD PAL ) ?
Ja robię to tak:
Z materiału video, który dostaję od zleceniodawcy, robię sobie "lekką" wersję podglądową, którą otworzy mi Sonar. Taką wersję, żeby go za bardzo nie obciążyć przetwarzaniem obrazka - przyzwyczaiłem się do DivX'a 1500-3000kbps i klatki kluczowej max. co 10 klatek (to ważne, bo jak dasz większą, będziesz miał kłopoty z płynną pracą w Sonarze)
Kiedy już mam ostateczną wersję audio, robię sobie mixdown do wava i za pomocą np. VirtualDuba, podkładam gotowy dźwięk, pod oryginalny obrazek.
Jeśli jednak zależy Ci na wypuszczeniu gotowego obrazka z dźwiękiem bezpośrednio z Sonara - wybierz opcję "Video for Windows" i poniżej w "Encoding options" wybierz sobie kodek, jaki potrzebujesz (jeśli nie masz, to ściągnij i doinstaluj - na www.divx.pl powinieneś znaleźć wszelaką maść), ustal odpowiednie parametry i to tyle. Encoder FFDshow obsługuje sporo formatów - warto mu się przyjrzeć.
Z materiału video, który dostaję od zleceniodawcy, robię sobie "lekką" wersję podglądową, którą otworzy mi Sonar. Taką wersję, żeby go za bardzo nie obciążyć przetwarzaniem obrazka - przyzwyczaiłem się do DivX'a 1500-3000kbps i klatki kluczowej max. co 10 klatek (to ważne, bo jak dasz większą, będziesz miał kłopoty z płynną pracą w Sonarze)
Kiedy już mam ostateczną wersję audio, robię sobie mixdown do wava i za pomocą np. VirtualDuba, podkładam gotowy dźwięk, pod oryginalny obrazek.
Jeśli jednak zależy Ci na wypuszczeniu gotowego obrazka z dźwiękiem bezpośrednio z Sonara - wybierz opcję "Video for Windows" i poniżej w "Encoding options" wybierz sobie kodek, jaki potrzebujesz (jeśli nie masz, to ściągnij i doinstaluj - na www.divx.pl powinieneś znaleźć wszelaką maść), ustal odpowiednie parametry i to tyle. Encoder FFDshow obsługuje sporo formatów - warto mu się przyjrzeć.
...Do przedmówcy - zatem pod Sonarem nie mogę wyeksportować video do mpeg'a ( DVD PAL ) ?...
Żaden z formatów wizyjnych Sonara nie jest kompatybilny z DVD.
Może są jakieś pluginy exportu (typu mpeg2) do SONARa?
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording
......Do przedmówcy - zatem pod Sonarem nie mogę wyeksportować video do mpeg'a ( DVD PAL ) ?...
...
Musisz znaleźć odpowiedni kodek na stronie, którą Ci podałem. MPEGa 2 jest kilka. Jak doistalujesz, to będziesz miał go do wyboru z listy "Video Codec" w "Encoding Options"
Tak, jak wspomniałem - FFDshow też koduje do MPEGa 2
...
Musisz znaleźć odpowiedni kodek na stronie, którą Ci podałem. MPEGa 2 jest kilka. Jak doistalujesz, to będziesz miał go do wyboru z listy "Video Codec" w "Encoding Options"
Tak, jak wspomniałem - FFDshow też koduje do MPEGa 2
Jeden z przedmówców napisał: Z materiału video, który dostaję od zleceniodawcy, robię sobie "lekką" wersję podglądową, którą otworzy mi Sonar. Taką wersję, żeby go za bardzo nie obciążyć przetwarzaniem obrazka - przyzwyczaiłem się do DivX'a 1500-3000kbps i klatki kluczowej max. co 10 klatek (to ważne, bo jak dasz większą, będziesz miał kłopoty z płynną pracą w Sonarze)
Właśnie chodzi mi o tego typu parametry, które trzeba wpisać w odpowiednie pola w Sonarze.
A co do kodeków jaki widnieją ( u mnie ) w Sonarze. Są to:
- Video For Windows: Video Encoder:
Cinepak Codec by Radius
DivX 6.4.0 ( 2 logical CPU )
DV Encoder Video
ffdshow video codec
ffdshow video encoder
Intel video 5.10
Intel video 5.10 compression filter
Intel video 4:2:0 Video V2.50
Intel Indeo (R) Video R3.2
Intel Indeo Video 4.5
koder-Dekoder Intel IYUV
Microsoft H.261 Video Codec
Microsoft H.263 Video Codec
Microsoft RLE
Microsoft Video 1
Microsoft Windows Media Video 9
MJPEG Compressor
MSScreen 9 encoder DMO
MSScreen encoder DMO
WMVideo8 Encoder DMO
WMVideo 9 Encoder DMO
XviD Mpeg 4 Codec
Nie wspomnę, że po wybraniu któregokolwiek, każdy ma dodatkowy panel z ustawieniami.
Audio Codec ( Video For Windows )
AC-3 ACM Codec
ACELP.net
CCITT A-Law
CCITT U-Law
DSP Group TrueSpeech
GSM 6.10
IAC-2
IMA ADPCM
Microsoft ADPCM
Microsoft G.723.1
Mpeg Layer - 3
PCM
Windows Media Audio V1
Windows Media Audio V2
WMA Voice Encoder DMO
WMA Audio Encoder DMO
Dodatkowo ustawienia:
Keyframe ( od 1 - 207 ) Frames
Data Rate ( od 1 - nieskończenie wiele ) K/Sec
Quality 1-100
Change Avi Settings
Właśnie chodzi mi o tego typu parametry, które trzeba wpisać w odpowiednie pola w Sonarze.
A co do kodeków jaki widnieją ( u mnie ) w Sonarze. Są to:
- Video For Windows: Video Encoder:
Cinepak Codec by Radius
DivX 6.4.0 ( 2 logical CPU )
DV Encoder Video
ffdshow video codec
ffdshow video encoder
Intel video 5.10
Intel video 5.10 compression filter
Intel video 4:2:0 Video V2.50
Intel Indeo (R) Video R3.2
Intel Indeo Video 4.5
koder-Dekoder Intel IYUV
Microsoft H.261 Video Codec
Microsoft H.263 Video Codec
Microsoft RLE
Microsoft Video 1
Microsoft Windows Media Video 9
MJPEG Compressor
MSScreen 9 encoder DMO
MSScreen encoder DMO
WMVideo8 Encoder DMO
WMVideo 9 Encoder DMO
XviD Mpeg 4 Codec
Nie wspomnę, że po wybraniu któregokolwiek, każdy ma dodatkowy panel z ustawieniami.
Audio Codec ( Video For Windows )
AC-3 ACM Codec
ACELP.net
CCITT A-Law
CCITT U-Law
DSP Group TrueSpeech
GSM 6.10
IAC-2
IMA ADPCM
Microsoft ADPCM
Microsoft G.723.1
Mpeg Layer - 3
PCM
Windows Media Audio V1
Windows Media Audio V2
WMA Voice Encoder DMO
WMA Audio Encoder DMO
Dodatkowo ustawienia:
Keyframe ( od 1 - 207 ) Frames
Data Rate ( od 1 - nieskończenie wiele ) K/Sec
Quality 1-100
Change Avi Settings
Mimo szczerych chęci, tego nikt Ci nie powie, bo nikt nie wie jaki plik wynikowy chcesz otrzymać. PAL, NTSC? 25fps, 30? Rozdzielczość?
Najlepiej zostaw wszystkie parametry tak, jak są.
Możesz spróbować wybrać ffdshow video encoder i tam w polu "Koder" wybrać MPEG-2 i jakiś rozsądny bitrate, rzędu 5000kbps.
Tak czy inaczej, jeśli nie wiesz, jaki ma być plik wynikowy, sugerowałbym jednak oddać gotowego WAVa montażyście. On sobie bez problemu w kilka sekund podłoży to w jakimś FinalCut'cie, czy innym Avidzie.
Mimo szczerych chęci, tego nikt Ci nie powie, bo nikt nie wie jaki plik wynikowy chcesz otrzymać. PAL, NTSC? 25fps, 30? Rozdzielczość?
Najlepiej zostaw wszystkie parametry tak, jak są.
Możesz spróbować wybrać ffdshow video encoder i tam w polu "Koder" wybrać MPEG-2 i jakiś rozsądny bitrate, rzędu 5000kbps.
Tak czy inaczej, jeśli nie wiesz, jaki ma być plik wynikowy, sugerowałbym jednak oddać gotowego WAVa montażyście. On sobie bez problemu w kilka sekund podłoży to w jakimś FinalCut'cie, czy innym Avidzie.
Chlopie...
W czym Ty masz problem??? kazdy chce Ci ulatwic zycie... zaoszczedzic czasu... a Ty na siłe upierasz sie przy swoim...
Dostajesz materiał video+dzwiek do obrobki... otwierasz to w Sonarze... obrabiasz dzwiek pod zaimportowane wideo... eksportujesz sam dzwiek... i nastepnie w darmowym programie podmieniasz audio w pliku źródłowym... koniec...
1. 0 problemow i zmartwien o codeki, straty jakosci, itd... itp...
2. Ogromna oszczednosc czasu bo kompresja wideo jest bardzo czasochlonna... na domowych kompach moze trwac i nawet pare dni w niektorych przypadkach...
3. Brak ryzyka że klient moze byc niezadowolony w tej kwestii...
A swoja droga... sonar kozysta z zainstalowanych w stystemie codekow... wiec bedzie robil kompresje tym co mu do systemu wrzuczisz... ale po co??
W czym Ty masz problem??? kazdy chce Ci ulatwic zycie... zaoszczedzic czasu... a Ty na siłe upierasz sie przy swoim...
Dostajesz materiał video+dzwiek do obrobki... otwierasz to w Sonarze... obrabiasz dzwiek pod zaimportowane wideo... eksportujesz sam dzwiek... i nastepnie w darmowym programie podmieniasz audio w pliku źródłowym... koniec...
1. 0 problemow i zmartwien o codeki, straty jakosci, itd... itp...
2. Ogromna oszczednosc czasu bo kompresja wideo jest bardzo czasochlonna... na domowych kompach moze trwac i nawet pare dni w niektorych przypadkach...
3. Brak ryzyka że klient moze byc niezadowolony w tej kwestii...
A swoja droga... sonar kozysta z zainstalowanych w stystemie codekow... wiec bedzie robil kompresje tym co mu do systemu wrzuczisz... ale po co??