Jak nagrać na 100-tkę zespół rockowy?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AllShotgun
Re: Jak nagrać na 100-tkę zespół rockowy?

Post autor: AllShotgun » poniedziałek 29 gru 2008, 14:09

Szanowny panie. Pisałęm że przy użyciu MAgnetofonu Akai 40 letniego za 150 zł na allegro, (przy użyciu jego wbudowanego preampu) nagrałem na probe gitare (przez mikrofon do pieca) i brzmiało świetnie dynamikaa, barwa itd. (dowiedziałem sie potem że ma ten preamp transformatory na wyjsciu) - podobno. wiec to wyższa połka z aktóra sie teraz słono płaci. tak czy inaczej nieporóenywalnie bardziej naturalny i wierny sound niż na standardowy preamp ze standardowej kosoli, yamaha MG np. mp3 moge panu wysłac na malia (ale magnetofon przeciagał troche) bo jeden slinik, już go sprzedałem. PYTAM SIE W TEMACIE NA PRZYSZŁOSC BO NIEJESTEM PEWNIEN JAKIE ZAKUPY POCZYNIC
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » poniedziałek 29 gru 2008, 14:14

JAK NAGRAM COVERY MOTORHEDU (DLA JAJ) Z WOKALELEM PRZEZ sm 57 JAK ORGINAŁ TO NAPEWNO PANU DAM ZNAĆ
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » poniedziałek 29 gru 2008, 14:16

NAGRYWAŁEM NA 3,4 CALA A NIE NA 1/5 A CO DOPIERO BEDZIE PRZY 15'TCE

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 29 gru 2008, 14:26

...NAGRYWAŁEM NA 3,4 CALA A NIE NA 1/5 A CO DOPIERO BEDZIE PRZY 15'TCE...
Mniej dolu

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 29 gru 2008, 14:34

...NAGRYWAŁEM NA 3,4 CALA A NIE NA 1/5 A CO DOPIERO BEDZIE PRZY 15'TCE...
Wiesz co Allshotgun, z takim podejściem i "polotem" to nie nagrasz nawet coverów(dla jaj)Walentyny Pierdziszewskiej z lat 70 tych. Miotasz się tutaj, dokazujesz, nie czytasz co piszą bardziej doświadczeni i jesteś obrażony na cały świat, że nikt nie pisze tego co chcesz usłyszeć. szkoda bo coś tam chyba do łepetyny(czytaj uszy) dociera, tyle że jest to wiedza nieusystematyzowana.
Proponuję zamiast miotania się po nieznanych rewirach trochę więcej wiedzy konkretnej z dziedziny wykorzystywania technik nagraniowych stosowanych w celu uzyskania zamierzonych rezultatów. Wtedy będziesz dokładnie wiedział jakiego sprzętu i jak użyć aby Twoje zadowolenie było bezkresne :)
Dobrze kombinujesz tyle, że cokolwiek chaotycznie :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 29 gru 2008, 14:52

Pisałęm że przy użyciu MAgnetofonu Akai 40 letniego za 150 zł na allegro, (przy użyciu jego wbudowanego preampu) nagrałem na probe gitare (przez mikrofon do pieca) i brzmiało świetnie dynamikaa, barwa itd. (dowiedziałem sie potem że ma ten preamp transformatory na wyjsciu) - podobno. wiec to wyższa połka z aktóra sie teraz słono płaci.

To jest nie najwyzsza, ale kiepska polka. Slady nie musisz wysylac, wiem cos o lampowych magnetofonach AKAI z praktyki. Jak lubisz - OK

Pisalem tu na forum niedawno, jak kapela uparla sie na nagrania smyczkow w tasme, zeby bylo miekko. Poszukaj tej wypowiedzi. W skrocie : rejestrowalem slady i bezp. w przetworniki i na tasme. Przy pierwszym odsluchu juz sie pomylili - uslyszeli to, co chcieli uslyszec, wlaczylem na odsluch slady s komputera i uslyszalem, jak to miekko ta tasma brzmi...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 30 gru 2008, 01:44

Myślę że można by otworzyć wątek pt:"ALTERNATYWNE SPOSOBY NAGRYWANIA" gdzie jeśli ktoś zechce w ramach ciekawostki, opisze realizację nagrania w jakiś egzotyczny sposób.
Sam słyszałem kiedyś pewne nagrania krakowskiego,nieżyjącego już artysty,
Piotra Marka który dokonywał(w latach 70-80) świetnie i intrygująco brzmiących nagrań przy pomocy amatorskich magnetofonów szpulowych, połączonych drutami ze starymi gramofonami oraz pętlami taśmy w kasetach magnetofonowych grających jak samplery, wtedy sampler i loopy stawiały dopiero nieśmiałe kroki na świecie.

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » wtorek 30 gru 2008, 15:00

Proponuję zamiast miotania się po nieznanych rewirach trochę więcej wiedzy konkretnej z dziedziny wykorzystywania technik nagraniowych stosowanych w celu uzyskania zamierzonych rezultatów. Wtedy będziesz dokładnie wiedział jakiego sprzętu i jak użyć aby Twoje zadowolenie było bezkresne :)
Dobrze kombinujesz tyle, że cokolwiek chaotycznie :)
...
OCZYWIŚCIE ŻE SIE MOTAM, JAK BY Nagrywanie budrzetowe dawało rezltaty zaqwodowe to bym sie niemiotał

minimax

Post autor: minimax » wtorek 30 gru 2008, 16:07

Nic tak nie uczy jak praktyka. Pograj trochę do taśmy, spróbuj ją różnie wysterowywać, kombinuj, eksperymentuj. To 1000x ciekawsze niż ślęczenie na forum.

Czeka Cię sporo nagrań zanim będziesz umiał zrobić coś w stylu znanych kapel o których piszesz. To nie wynika z faktu użycia taśmy ale z wielu innych, ale tego nie przeczytasz tutaj na forum. Więc po prostu załaduj taśmę i wio! Za rok będziesz kilka razy mądrzejszy.

A jeśli masz jakąś kasę to inwestuj w wiarygodny odsłuch. To najważniejszy sprzęt przy nagrywaniu. My Ci nie powiemy czy to co nagrałeś na taśmę czy na soudblastera brzmi dobrze, czy brzmi tak jak chciałeś - sam musisz ocenić ufając temu co słyszysz.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
AllShotgun

Post autor: AllShotgun » wtorek 30 gru 2008, 16:21

Czeka Cię sporo nagrań zanim będziesz umiał zrobić coś w stylu znanych kapel o których piszesz. To nie wynika z faktu użycia taśmy ale z wielu innych, ale tego nie przeczytasz tutaj na forum. Więc po prostu załaduj taśmę i wio! Za rok będziesz kilka razy mądrzejszy.
...............................
To bardzo ciekawe, własnie ja uważam że "to wszystko" taturalnosc reprodukcji, polot itd wynika z użycia tasmy.

Zablokowany