Sonar 7 - export video
Koledzy...szukałem ale nie znalazłem.
Pytanie - jakich kodeków audio i video użyć ( dostępnych w Sonarze ) by plik wynikowy udźwiękowionego materiału video był dobrej jakości ( DVD, czasami DivX ) pamiętając cały czas o jak najmniejszej kompresji audio.W tym temacie mam mało doświadczenia.
Gdy używam funkcji export video w Sonarze mam do wyboru
1 video for Windows ( avi )
2 Windows media video ( wma )
3 Quick time
Powiedzmy ze chce eksportować całość w avi, mam zatem do wyboru dostępnych kilka ( naście z audio ) kodeków pod zakładką "encoding options" Które wybrać, jakiego kodeku audio użyć oraz jakie wartości wpisać w keyframe i date rate, qulity ?
O ile ktoś już z Was to robił w Sonarze to proszę o jasne wskazówki ewentualnie linki do stron www.
Pozdrawiam
Pytanie - jakich kodeków audio i video użyć ( dostępnych w Sonarze ) by plik wynikowy udźwiękowionego materiału video był dobrej jakości ( DVD, czasami DivX ) pamiętając cały czas o jak najmniejszej kompresji audio.W tym temacie mam mało doświadczenia.
Gdy używam funkcji export video w Sonarze mam do wyboru
1 video for Windows ( avi )
2 Windows media video ( wma )
3 Quick time
Powiedzmy ze chce eksportować całość w avi, mam zatem do wyboru dostępnych kilka ( naście z audio ) kodeków pod zakładką "encoding options" Które wybrać, jakiego kodeku audio użyć oraz jakie wartości wpisać w keyframe i date rate, qulity ?
O ile ktoś już z Was to robił w Sonarze to proszę o jasne wskazówki ewentualnie linki do stron www.
Pozdrawiam
Re: Sonar 7 - export video
Nie konwertuj video, rob samo audio i dodawaj do nieruszanego pliku video. Niewazna, jakim programem, dekompresja i kompresja to kiepski pomysl.
Właśnie tak kombinowałem ... ale przy użyciu profilu default avi ( Video for Windows ) exportuje TYLKO sciezke audio ?
Jeśli zmienie na wma eksportuje wszystko. Ale nie wszystkie odtwarzacze dvd czytają wma ?
Dlatego chcę się dowiedzieć jakich kodeków użyc i ustawień by mieć zgodność z ( przynajmniej ) większością odtw., dvd ? Np., kodując do popularnych divX ów.
Jeśli zmienie na wma eksportuje wszystko. Ale nie wszystkie odtwarzacze dvd czytają wma ?
Dlatego chcę się dowiedzieć jakich kodeków użyc i ustawień by mieć zgodność z ( przynajmniej ) większością odtw., dvd ? Np., kodując do popularnych divX ów.
A skad bierzesz to video? Nie ruszaj go, eksportuj tylko wav, dolaczaj pozniej do video, tmpegiem czy czyms takim.
No co ty ? Przecież MUSZĘ mieć podgląd obrazu do muzyki i efektów, które dodaję podczas sesji. Dlatego robię to w Sonarze, którego znam i którego na codzień używam. Właściwie to potrzebne są jasne wytyczne dotyczące użycia konkretnych kodeków audio i video, ustawień keyframe i date frame... ?
...No co ty ? Przecież MUSZĘ mieć podgląd obrazu do muzyki i efektów, które dodaję podczas sesji. Dlatego robię to w Sonarze, którego znam i którego na codzień używam. Właściwie to potrzebne są jasne wytyczne dotyczące użycia konkretnych kodeków audio i video, ustawień keyframe i date frame... ?...
Oczywiscie, podglad jaki tam chcesz, ale wynikowe video niech zostanie, jakie bylo, cokolwiek z tym zrobisz, pogorszysz jakosc. Z drugiej strony ja zawsze robie od nowa, zeby sie wszystko zgadzalo. Najepszy jest mpg1, w standardzie videocd. Dzwiek ma kiepski (mp3 224bps), ale i tak daje wav, a to tylko do podgladu. TMPEG jest do tego doskonaly, i darmowy, a pelna wersja (z mpg2) i tak prawie darmo.
Oczywiscie, podglad jaki tam chcesz, ale wynikowe video niech zostanie, jakie bylo, cokolwiek z tym zrobisz, pogorszysz jakosc. Z drugiej strony ja zawsze robie od nowa, zeby sie wszystko zgadzalo. Najepszy jest mpg1, w standardzie videocd. Dzwiek ma kiepski (mp3 224bps), ale i tak daje wav, a to tylko do podgladu. TMPEG jest do tego doskonaly, i darmowy, a pelna wersja (z mpg2) i tak prawie darmo.
Ale po co mam używać innych programów jeśli Sonar ma export video ? Chodzi TYLKO o ustawienia tegoż exportu. Może się tak zdarzyć i pewno na bank, że otrzymam pilne zlecenie udźwiekowienia materiału video i wtedy ... klapa na całego. Wolę potrenować wcześniej i być przygotowany na niespodzianki.
...Ale po co mam używać innych programów jeśli Sonar ma export video ? Chodzi TYLKO o ustawienia tegoż exportu. Może się tak zdarzyć i pewno na bank, że otrzymam pilne zlecenie udźwiekowienia materiału video i wtedy ... klapa na całego. Wolę potrenować wcześniej i być przygotowany na niespodzianki....
Wlasnie chodzi o to, zeby tego eksportu nie robic, tylko merdzowac oryginalny plik video z nowym dzwiekiem. Kazde przeliczenie pogorszy jego jakosc, a z drugiej strony najczesciej jest tak, ze taki format pliku video, jaki Tobie daja, chca z powrotem - wiec po co to renderowac? Potrenuj wlasnie funkcje merge darmowych progamow do tego celu
Wlasnie chodzi o to, zeby tego eksportu nie robic, tylko merdzowac oryginalny plik video z nowym dzwiekiem. Kazde przeliczenie pogorszy jego jakosc, a z drugiej strony najczesciej jest tak, ze taki format pliku video, jaki Tobie daja, chca z powrotem - wiec po co to renderowac? Potrenuj wlasnie funkcje merge darmowych progamow do tego celu

Potrenuj wlasnie funkcje merge darmowych progamow do tego celu
...
Potwierdzam...

Potwierdzam...
Ponado dobrze żebyś wiedział: SONAR nie jest programem do edycji VIDEO. To co powinieneś robić w SONARZE to edytować dzwięk do potrzeb VIDEO. Okno wideo w programach DAW służy TYLKO podglądowi tego do czego tworzysz AUDIO. Tak jak mówli pozostali: VIDEO otwierasz w Sonarze tylko dla orientacji czasowej i treściowej. Po zrobieniu swego eksportujesz TYLKO AUDIO. Goście od VIDEO i tak sami sobie zmontują dźwięk do swojego montażu VIDEO.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...