Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
JoachimK
-
Kontakt:
Re: Dylematy z zakupem mikrofonów
autor: JoachimK » niedziela 28 gru 2008, 01:55
...pelnego, jasnego...
acha... czas spac, bo ze zmeczenia zaczynam omylkowo rozprawe o piwie
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
ars_sonora - Posty:28
autor: ars_sonora » niedziela 28 gru 2008, 09:58
Więc jeżeli nie da rady (mówiłeś, że pożyczka wchodzi w grę ) to kup właśnie te SE 4 albo RODE NT5 - wydasz sensownie pieniądze.
...
Póki co kupię RODE NT5 albo Oktavy MK-012 żeby mieć na czym teraz pracować, a będę zbierał się na zakup czegoś na prawdę sensownego.
Już konkretyzując - co uważacie za lepszy wybór spośród tych dwóch - NT5 czy Oktavy 012? Byłem już zdecydowany na Rode, ale obawiam się tego podciętego dołu. Jednak w klasyce to dość istotna sprawa.
-
Leff - Posty:545
autor: Leff » niedziela 28 gru 2008, 15:20
co uważacie za lepszy wybór spośród tych dwóch - NT5 czy Oktavy 012? Byłem już zdecydowany na Rode, ale obawiam się tego podciętego dołu. Jednak w klasyce to dość istotna sprawa....
Moje doświadczenie jest takie, że ów oszczędny dół w Rode to błogosławieństwo. Nie wiem, może jest to akurat specyfika sal, w jakich zazwyczaj nagrywam, ale przy bardziej otwartym dole w wielkomembranówkach (Neumann TLM 103, Audio Technica AT4040, Studio Project B3) dół zazwyczaj trochę mulił i i tak trzeba było korygować troszkę. Problem zniknął w momencie zastosowania pary Rode NT 5. Z drugiej strony nagrywam też czasem kapele rozrywkowe i zdarzyło mi się łapać Rode'm piec basowy - bardzo ładnie wyszło :)), a nawet wokale - bliskie i dalekie. Też się sprawdził. Myślę więc, że Rode będzie dobrym wyborem.
Oktav nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem...
Pozdrowienia - Leff
Leff - Szczecin
-
matiz
-
Kontakt:
autor: matiz » poniedziałek 29 gru 2008, 00:40
co uważacie za lepszy wybór spośród tych dwóch - NT5 czy Oktavy 012?
Nie wiem, jak rode i jak do klasyki, ale oktawa jest w tej cenie klasa dla siebie, cala reszta nie ma startu, wiec niby czemu rode by mialo miec?