Di box

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
crow
Di box

Post autor: crow » wtorek 30 wrz 2003, 00:25

mam pytanie o di boxa...jakiego di boxa kupic zeby nie dac za niego fortuny a zeby sie nadawal do "czegos"???.....

Czytalem cos ostatnio o groove tubes...napisali ze dobry dla uzytkowniow PODa..ja wlasnie takim uzytkownikiem jestem...czy rzeczywiscie warto??...i za ile??.....

Awatar użytkownika
Hardi

Re: Di box

Post autor: Hardi » wtorek 30 wrz 2003, 00:39

Właśnie zbierałem się to pisania podobnego pytania, z tym, że ja nie jestem użytkownikiem POD’a. No to czekamy razem na odpowiedź. Już rozmawiałem przez GG na ten temat z pewnym gościem z forum EiS, ale chciałbym usłyszeć opinie jeszcze innych osób.

Pozdrawiam

Hardi
gadu-gadu 4021735

3h

Post autor: 3h » wtorek 30 wrz 2003, 09:38

To jest nas już trzech. Też przymierzałem się do takiego pytania, tylko jeszcze może zapytam się czy lepiej pasywny czy aktywny.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 30 wrz 2003, 13:27

...mam pytanie o di boxa...jakiego di boxa kupic zeby nie dac za niego fortuny a zeby sie nadawal do "czegos"???.....

Czytalem cos ostatnio o groove tubes...napisali ze dobry dla uzytkowniow PODa..ja wlasnie takim uzytkownikiem jestem...

chyba masz na myśli Ditto - i to pewnie jest świetne rozwiązanie bo układ lampowy wnosi pewnie coś pozytywnego do brzmienia - ale kosztuje tyle co POD XT (ok 350 usd) ! wiec nie jest to najtańszy sposób na poprawienie brzmienia pod'a ...

Element którego nie rozumiem to - po co ci di box skoro masz POD'a ? napisz o jakich zastosowaniach myślisz ...
Warszawa - 'home' studio

DogHead

Post autor: DogHead » wtorek 30 wrz 2003, 14:57

Ditto nie jest DI-boxem choc mozna go tez i tak uzywac. Jest to tez preamp instrumentalny dajacy do 30dB lampowego gainu. Moze nie jest to rozwiazanie najtansze ale tez i nie najdrozsze (np taki DI-box f-my Demeter kosztuje sporo wiecej a jest tylko DI-boxem). Na cene maja tu wplyw uzyte komponenty; w pelni lampowy uklad bez zadnych tranzystorow czy wzmacniaczy operacyjnych. Sam transformator CineMag kosztuje mala fortune w porownaniu z np kompletnym DI-boxem Behringera.

Czy warto kupic? Jesli dyskutujemy o urzadzeniach z tego przedzialu cenowego to lepiej poczekac na nowsza wersje, ktora przy przewidywanej cenie wyzszej o ok 25% bedzie miala bardziej rozbudowany uklad lampowy, dodane wejscie mikrofonowe z zasilaniem fantomowym i gainem powiekszonym do 55dB. Taki lampowy (powtarzam: lampowy a nie z lampa w srodku) uniwersalny mikrofonowo-instrumentalny pre-amp/DI-box moze byc atrakcyjna propozycja dla sporego grona nabywcow.

pemark

Post autor: pemark » wtorek 30 wrz 2003, 20:52

...To jest nas już trzech. Też przymierzałem się do takiego pytania, tylko jeszcze może zapytam się czy lepiej pasywny czy aktywny.

...

Kupcie Avalon U-5.To jest absolutny TOP.Wydatek raz w życiu.Cena ok 600 USD.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 30 wrz 2003, 22:43

Demeter, Avalon? Fajnie

Do czego potrzebny jest wam wszystkim dibox i w dodatku taki drogi?

Awatar użytkownika
crow

Post autor: crow » wtorek 30 wrz 2003, 22:54

......mam pytanie o di boxa...jakiego di boxa kupic zeby nie dac za niego fortuny a zeby sie nadawal do "czegos"???.....

Czytalem cos ostatnio o groove tubes...napisali ze dobry dla uzytkowniow PODa..ja wlasnie takim uzytkownikiem jestem...

chyba masz na myśli Ditto - i to pewnie jest świetne rozwiązanie bo układ lampowy wnosi pewnie coś pozytywnego do brzmienia - ale kosztuje tyle co POD XT (ok 350 usd) ! wiec nie jest to najtańszy sposób na poprawienie brzmienia pod'a ...

Element którego nie rozumiem to - po co ci di box skoro masz POD'a ? napisz o jakich zastosowaniach myślisz ......

na scenie..pewnie jeszcze przy nagrywaniu...chyba ze to sensu nie ma... ...niech mi ktos powie...czy ma ?...

A tak wogole...jak juz mowimy o kupowaniu...to mnie te zaproponowane ceny zbily z tropu..owszem kupilem PODa i podloge(floorboarda)..i cala mase ciekawych rzeczy...pomine. jakich...ale..na di - box za 600USD mnie tera nie stac... ..to przeciez trzeba jeszcze przemnozyc przez ponad 4..!...

pemark

Post autor: pemark » wtorek 30 wrz 2003, 23:24

.mase ciekawych rzeczy...pomine. jakich...ale..na di - box za 600USD mnie tera nie stac... ..to przeciez trzeba jeszcze przemnozyc przez ponad 4..!... ...

Pytanie było o dobrego di-boxa-więc podałem propozycję.Jeżeli zaś chodzi o tanie produkty polecam Behringera i inne ze wschodu-ale wtedy nie mówmy o jakośći a tylko o cenie.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 01 paź 2003, 11:05

na scenie..pewnie jeszcze przy nagrywaniu...chyba ze to sensu nie ma... ...niech mi ktos powie...czy ma ?...

jednego tylko nie rozumiem - 'do czego chcesz używać diboxa z PODem', przecież pod syponuje sygnałem wyjściowym o poziomie liniowym, więc możesz wpiąć go do końcówki mocy, miksera i czego tam jeszcze chcesz ... (więc nie ma potrzeby stosowania Diboxa)

jeżeli chodzi ci o dibox z układem wzmacniającym np. lampowym (lub dobrym tranzystorowym który wpłynie na jakość brzmienie\\a ... to tylko w grę wchodzą 'zabawki' za 400 i więcej usd (wspomniany Ditto) ...

... jeżeli chciałbyś użyć jakiś tani dibox np. behringera to nie licz na jakąkolwiek poprawę brzmienia.

Zwróć uwagę, że jeżeli chcesz więcej wyciągnąć z brzmienia POD (a myślę że właśnie o to Ci chodzi) to najlepszym zakupem będzie -

- dobry kompresor wpinany za podem

- BBE sonic maximizer dodający trochę życia do lekko przeprocesowanego brzmienia PODa.
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ