Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
dust - Posty:190
Re: AKG 240 Studio
......i to ze maja tak wysoka Gore ""39 khz ...... "" wcale nie jest zaleta w pracy w studio ...... człowiek i tak tego nie słyszy , jesli zapewne wiecie słyszymy tylko od 20 Hz do 20 Khz ,. wiec jesli słuchawki przenosza wiecej gory oznacza to ze obraz jest jasniejszy niz w rzeczywistosci ..... UPs, Skucha na całego ....... ...
słyszymy tylko od 20 Hz do 20 Khz >>>>> to chyba lekka przesada - średnio słyszymy do 16, 17 kHz.

...
Fizyczna budowa ucha ludzkiego nie pozwala uslyszec wiekszego zakresu czestotliwosci niz od 20Hz- max 22kHz. Niestety chyba zadko zdazaja sie ludzie, ktorzy potrafia uslyszec ten caly zakres. Z wiekiem nasz sluch ulega pogorszeniu i nie mozemy temu zapobiedz. Moze nieraz warto udac sie do protetyka sluchu na badanie (powinno byc darmowe), co bysmy mieli pelniejszy obraz tego co slyszymy.
-
MB
Nie zapominajmy, że człowiek odbiera dźwięki nie tylko uchem. Najniższe i najwyższe częstotliwości "słyszymy" całym układem kostnym, oczywiście daleko temu do "normalnego" słyszenia, ale obecność tych częstotliwości jest wyraźnie odczuwalna. A to dodatkowy argument w dyskusji o niedoskonałościach odsłuchu słuchawkowego, który nie jest w stanie reprodukować istotnych składników dźwięku.
-
belcanto
autor: belcanto » środa 01 paź 2003, 10:59
Słuchawki nigdy nie zastąpią głośnika mogą być pomocne przy kontrolowaniu, korygowaniu błędów...Kupowanie tak drogich słuchawek nie ma sensu.
...każdy poszukuje słuchawek o potężnych parametrach do czego ma się to wam przydać do masteringu? ale jaśli ktoś ma tyle kasy...Nie lepiej zainwestować w dobre monitory aktywne...
-
belcanto
autor: belcanto » środa 01 paź 2003, 11:55
"...- A dlaczego Babciu masz takie duże uszy? - spytał Czerwony Kapturek.
- Żeby Cię lepiej słyszeć Kochana Wnusiu - odparł Wilk..."
Ucho zewnętrzne to małżowina uszna i przewód słuchowy kończący się błoną bębenkową, która oddziela ucho zewnętrzne od ucha środkowego.
Ucho środkowe - podobnie jak ucho wewnętrzne - znajduje się wewnątrz kości skroniowej czaszki. Ucho środkowe jest to system jam powietrznych i składa się na nie: jama bębenkowa z trzema kosteczkami słuchowymi, jama sutkowa z komórkami powietrznymi wyrostka sutkowego i trąbka słuchowa. Kosteczki słuchowe (młoteczek, kowadełko i strzemiączko) działają na zasadzie dźwigni w przenoszeniu dźwięku ze środowiska gazowego (w uchu zewnętrznym i środkowym) do przestrzeni płynowych ucha wewnętrznego. Dwa mięśnie wewnątrzuszne (napinacz błony bębenkowej i mięsień strzemiączkowy) zapewniają prawidłową ruchomość tej konstrukcji i spełniają funkcję akomodacyjną w przenoszeniu dźwięku. Trąbka słuchowa łącząca jamę bębenkową z gardłem wyrównuje ciśnienie w tejże jamie bębenkowej.
-
Hofander
autor: Hofander » środa 01 paź 2003, 12:46
K240 to słuchawki do pracy w studiu nagrań i tam sprawdzają się rewelacyjnie: mają liniową charakterystykę, nie męczą uszu i są bardzo wiarygodne. Natomiast nie nadają się do "zwykłego" słuchania muzyki, do tego są modele typu K401 czy K501. Podłączyłem kiedyś w domu kolumny Yamaha NS10M do słuchania muzy i odłączyłem po 1 dniu - nie dało się tego słuchać! Ale w studiu nie wyobrażam sobie bez nich pracy, i tak jest z AKG K240. Mam kilka par różnych słuchawek i AKG i Sennheiser i Beyerdynamic, każde mają swoje wady i zalety, więc ważne, żeby wiedzieć do czego się ich używa, no i że nie ma "słuchawek uniwersalnych".
Pozdrawiam
-
autor: dust » czwartek 02 paź 2003, 10:07
Wiadomo, ze sluchawki nigdy nie zastapia monitorow, ale mam pytanie poniewaz tez zamierzam sobie jak najszybciej kupic sluchawki wlasnie o takim przeznaczeniu(niestety nie stac mnie narazie na monitory).Otoz wiele naczytalem sie w sieci ze AKG K141 czy K240 to juz kultowe dzielo i polecane przez wielu uzytkownikow.Niestety ceny tech sluchawek zaczynaja sie od 500 zl. Interesowalem sie tez o wiele nizszym modelm K44 i K55(cena 130/165 PLN) ale niestety znalazlem malo opini na ten temat chciaz wszystkie byly pozytywne. Nikt nie napisal w jakimkolwiek stopniu moga sie nadawac do monitoringu. Poniewaz roznica cenowa jest znaczaca chcialbym zasiegnac sie waszej opini (a niestety nie ma narazie wiecej jak 200 max 300 zl).
-
MB
Mam kilka sztuk K55. Niestety to nie ta sama liga. Znacznie ograniczona prezentacja detali (prawdopodobnie szczegóły giną w zniekształceniach nieliniowych), wybulony górny bas.
-
Wlasnie bylem w sklepie i sluchalem K44 i K55 i rzeczywiscie 55-tki mialy zbyt duzo dolow ale 44 graly juz bardziej sucho i nie podbarwialy nizszych czestotliwosci.
-
Robix
Witam,
Mam takie pytanie odnośnie słuchawek. Wiele się dowiedziałem z tego wątku, ale nadal nie wiem, które słuchawki można zaliczyć do tych dla realizatorów, a dla np. melomanów. To znaczy nie wiem jakie modele z obecnie oferowanych w sklepach nadają się jako dopełnienie do Aeonów?
Drugie pytanie jest takie, czy warto inwestować w słuchawki powyżej 1000 zł? Czy różnica w przekazywaniu prawidłowego brzmienia jest odczuwalna? Dodam, że ostatnio przeczytałem test Ultrasone 900, który był bardzo pozytywny dla tych słuchawek, biorąc pod uwagę Bayerdynamic i AKG. Czy te słuchawki są lepsze np. od AKG K271 studio MKII?
Pozdrawiam,
Robert
Początkujący muzyk.